Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Ethisch kader voor rechtvaardige wereldwijde verdeling van COVID-19 vaccin

04 september 2020

Filosofe Lisa Herzog, adjunct hoogleraar bij de Faculteit Wijsbegeerte, maakt deel uit van het internationale onderzoeksteam dat het artikel An Ethical Framework for Global Vaccine Allocation schreef, gepubliceerd op 3 september in Science. Het team, onder leiding van de Amerikaans oncoloog en bioethicus Ezekiel J. Emanuel, heeft onderzocht hoe een coronavaccin zo rechtvaardig mogelijk wereldwijd verdeeld kan worden.

Iedereen onderkent het belang van een rechtvaardige verdeling van een vaccin, en velen erkennen dat ethiek in de besluitvorming daarover een centrale rol speelt. Richtlijnen en aanbevelingen ervoor ontbreken echter tot nu toe. De auteurs pleiten daarom voor het inzetten van het Fair Priority Model.

Het model is een ethisch kader voor overheden, internationale gezondheidsorganisaties en producenten van het vaccin om te beoordelen hoe vaccins verdeeld moeten worden over bepaalde groepen die direct of indirect schade ondervinden van het virus. Daarbij is onomkeerbaarheid (bijvoorbeeld overlijden, permanente orgaanschade) een factor, maar ook de vraag of er compensatie mogelijk is (bijvoorbeeld in het geval van baanverlies, of bij sluiting van scholen) en natuurlijk de ernst van de schade.

Het model kent drie fasen. Uitvoering van de eerste fase voorkomt grootschalig vroeg overlijden en andere onomkeerbare gezondheidsschade. Fase twee richt zich, naast verdere gezondheidseffecten, op het beperken van grote economische en sociale effecten, zoals het sluiten van bedrijven en scholen. Fase drie tenslotte vermindert de lokale verspreiding van het virus.

Om het model te implementeren en te bepalen wanneer een fase is afgerond, is aanvullend epidemiologisch en economisch onderzoek nodig.

Meer informatie

An Ethical Framework for Global Vaccine Allocation

Artikel in Trouw

Profielpagina Lisa Herzog


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Wijsbegeerte.

Laatst gewijzigd:17 augustus 2023 12:43
View this page in: English

Meer nieuws

  • 07 januari 2025

    RUG-studenten duiken in de Europese muziekindustrie

    Volgende week start weer het jaarlijkse festival Eurosonic Noorderslag (ESNS). Vanuit de RUG Wetenschapswinkels zijn daar twee groepjes studenten bij betrokken. Ze gaan tijdens ESNS op pad om verschillende maatschappelijke thema’s te onderzoeken.

  • 06 januari 2025

    Lodi Nauta nieuwe vicepresident KNAW

    Lodi Nauta per 1 april vicepresident KNAW

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...