Nieuwe dataset belicht oorsprong van moderne economische groei
In een nieuwe update van de gerenommeerde Maddison Project Database werpen economisch historici, onder andere van de Rijksuniversiteit Groningen, nieuw licht op de oorsprong van moderne economische groei.
Nieuwe dataset
De nieuwste versie van de Maddison Project Database, onlangs gepubliceerd in het Journal of Economic Surveys, bevat niet alleen nieuwe tijdreeksgegevens over het BBP per hoofd van de bevolking voor veel landen, maar heeft ook de oorspronkelijke Maddison-methodologie verfijnd, waardoor het de meest robuuste dataset is voor economische groei op de lange termijn voor een wereldwijde groep landen.
De nieuwe dataset bevat inkomensschattingen voor 13 landen die teruggaan tot eeuwen voor de Industriële Revolutie. Dit spannende nieuwe werk laat zien dat, hoewel er vóór 1820 al sprake was van kleinere concentraties van economische groei, de wereldeconomie pas na dat jaar (1820) begon te versnellen Dit onderstreept de cruciale rol van de door technologie aangedreven moderne economische groei na 1820.
Hoewel er tekenen van stagnatie zijn in de welvarende kern van de wereldeconomie, blijft de overkoepelende trend robuust en wijdverspreid. Professor Jutta Bolt, een van de onderzoekers betrokken bij het project, licht toe: “In de periode van 1820 tot 2020 is de gemiddelde wereldwijde levensstandaard met maar liefst 1271 procent gestegen, wat een van de meest ingrijpende verschuivingen in het menselijk geschiedenis markeert sinds de overgang van jager- en verzamelaarsamenlevingen naar agrarische beschavingen.”
Belang van BBP
Hoewel er kritiek is geweest op het gebruik van het BBP en het BBP per hoofd van de bevolking als maatstaven voor welzijn, blijven deze maatstaven onmisbare instrumenten in economisch onderzoek en beleidsvorming. Professor Jutta Bolt, een van de RUG-onderzoekers in dit project, licht toe: “De beschikbaarheid van robuuste schattingen van het BBP onderstreept de omvang van de diepgaande en ingrijpende transformaties die de wereldeconomie de afgelopen twee eeuwen hebben veranderd.Deze nieuwste update van het Maddison Project verrijkt niet alleen ons begrip van de economische geschiedenis, maar biedt ook inzichten van onschatbare waarde voor beleidsmakers, onderzoekers en het bredere publiek.”
Maddison project
Het meten van het proces van economische verandering vormt de kern van het Maddison Project, een internationaal onderzoeksinitiatief dat is gewijd aan het in kaart brengen van het verloop van economische verandering op nationaal, regionaal en mondiaal niveau. Dit project is vernoemd naar Angus Maddison, een pionier op het gebied van economische langetermijnanalyse, het is een belangrijk onderdeel van het Groningen Growth and Development Centre en is het resultaat van de inspanningen van een diverse groep wetenschappers. Hun nauwgezette werk integreert inkomens gegevens van meer dan 169 individuele landen, en beslaat een periode van eeuwen voor de Industriële Revolutie.
Meer informatie is te vinden op de website van het Maddison project.
Laatst gewijzigd: | 02 mei 2024 10:51 |
Meer nieuws
-
21 oktober 2024
Liekuut | Vol stroomnet? We moeten efficiënter omgaan met een schaars goed
Er is een boel gezegd over het vollopen van het stroomnet, en er wordt ook hard gewerkt aan uitbreiding van het net. Maar, zegt Machiel Mulder, hoogleraar Energie-economie bij de Rijksuniversiteit Groningen, het net vergroten is niet de...
-
01 oktober 2024
Oratie Milena Nikolova: The Economics of Happiness
Op vrijdag 11 oktober 2024 houdt hoogleraar Milena Nikolova haar oratie voor de Aletta Jacobs leerstoel in ‘the Economics of Well-being’. In haar oratie verkent Nikolova de economie van het geluk, waarbij ze de historische wortels en de moderne...
-
23 september 2024
Erik Buskens nieuwe wetenschappelijk directeur a.i. Aletta Jacobs School of Public Health
Op voordracht van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is Erik Buskens per direct de nieuwe wetenschappelijk directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health (Aletta).