Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB FEB Research News News / FEB

Oratie Jessica de Bloom: 'Time is honey'

20 juni 2024
Professor Jessica de Bloom

Op vrijdag 28 juni houdt professor Jessica de Bloom haar oratie voor de Aletta Jacobs leerstoel in Human Resource Management, Occupational Health, and Wellbeing. In deze oratie beschrijft ze vier uitdagingen van modern werk: zingeving, werkdruk, burn-out en flexibiliteit. Ze gaat in op vragen als: Waarom framen we vrije tijd als "herstel van werk"? Impliceert dit dat vrije tijd in dienst moet staan van werk? Kunnen we wel onderscheid maken tussen werk en vrije tijd in een leven waarin werk niet langer beperkt is tot een specifieke tijd of plaats?

Meer vrijheid, meer werkdruk

Hoewel voor de meeste werknemers de werkomstandigheden drastisch zijn verbeterd in de afgelopen eeuwen, met meer autonomie en flexibiliteit in tijd en ruimte, nemen, enigszins paradoxaal, werkdruk en burn-out toe. De Bloom stelt dat de moderne zoektocht naar betekenis en vrijheid kan leiden tot uitbuiting, uitputting en erosie van de gemeenschap.

Aan de hand van veel voorbeelden uit de academische werkcontext suggereert De Bloom dat een neoliberaal wereldbeeld en een fixatie op individuele vrijheid ten koste van de sociale aard van mensen een belangrijke reden zijn voor de huidige problemen op de werkvloer. Meer specifiek werd vrijheid een leidend principe van de samenleving, waardoor het individu gedwongen werd zijn leven in te richten volgens rationele, economische principes van efficiëntie en "ondernemers van het zelf" te worden (zie ook Foucaults lezingen aan het Collège de France, 1978-1979). Voor een duurzaam werkend leven stelt De Bloom dat we de aandacht moeten verleggen naar het collectief en de sociale basis van autonomie. 

Een nieuw concept van autonomie

In haar toekomstige werk wil professor De Bloom bijdragen aan een nieuwe conceptualisering van autonomie die zowel de sociale als de individuele aard van mensen adequaat weerspiegelt.  Ze stelt dat zowel het onderzoek als de maatschappij het idee dat vrije tijd in dienst staat van werk, en werktijd als indicator van productiviteit, moeten heroverwegen. Haar visie is een ”post-work” samenleving waarin mensen worden gezien als holistische wezens, met levens buiten betaalde banen die aandacht verdienen en waardevol zijn voor de samenleving.

Meer informatie

Jessica de Bloom's oratie vindt plaats op vrijdag 28 juni 2024, 16:15 - 17:00, in de aula van het Academiegebouw.

Graag uiterlijk 21 juni aanmelden via het aanmeldformulier.

Livestream op 28 juni, zie: www.rug.nl/digitale-oratie

Vragen? Neem contact op met Jessica de Bloom.

Laatst gewijzigd:20 juni 2024 09:48
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 juni 2024

    De Young Academy Groningen verwelkomt zeven nieuwe leden

    Na de zomer verwelkomt de Young Academy Groningen opnieuw zeven nieuwe leden. Hun onderzoek bestrijkt een breed scala van onderwerpen, variërend van spraaktechnologie tot de filosofie van ethiek en politiek en de polymeerchemie.

  • 27 mei 2024

    Vier eredoctoraten uitgereikt door de RUG

    De RUG heeft op vrijdag 24 mei vier eredoctoraten uitgereikt aan dr. Kate Crawford, dr. Tedros Ghebreyesus, ir. Gerrit Hiemstra en prof. dr. Mariana Mazzucato. De uitreiking vond plaats in de aula van het Academiegebouw en was onderdeel van de...

  • 08 mei 2024

    Juliette de Wit, Femke Cnossen and Maite Laméris receive YAG grant

    Juliette de Wit, Femke Cnossen and Maite Laméris have received a YAG Grant of € 6,000 for an interdisciplinary project on the long-lasting socio-economic consequences of the ‘Arbeitseinsatz’ in the Netherlands. The grant enables them to explore...