Sietske Vissers, MSc
Sietske Vissers, MSc, is onderwijsadviseur bij het Studenten Service Centrum (SSC) van de RUG, gespecialiseerd in inclusief onderwijs en universeel onderwijsontwerp. In een universiteit waar diversiteit de norm is, zijn creativiteit, nieuwsgierigheid en focus de belangrijkste instrumenten om mee te werken. Daarnaast is Sietske een PhD-student met een onderzoeksfocus op Universal Design for Learning en toegankelijk onderwijs voor mensen met overgevoeligheid in interpersoonlijke relaties.
Wander Jager
Wander Jager (1962) is een sociaal wetenschapper met een brede interdisciplinaire interesse in complexe maatschappelijke fenomenen, en de transitie naar een duurzame maatschappij. Sinds de jaren 90 doet hij onderzoek naar micro-macro interacties in verschillende sociale systemen, een thema geïnspireerd op het werk van John Holland over chaos en zelf-organisatie. Zijn PhD scriptie ‘Modelling Consumer Behaviour’ integreerde belangrijke gedragstheorieën in een computersimulatie van het gedrag van de mens. Een belangrijk thema in zijn werk is het bestuderen van menselijk gedrag in de milieu context. Zodanig heeft hij speciale uitgaven georganiseerd over The Human Actor in Ecological-Economic (Ecological Economics - 2001) en Social Simulation in Environmental Psychology (Journal of Environmental Psychology, 2017). Het formaliseren van gedragstheorie en empirische data in simulaties wordt momenteel gebruikt in het Horizon 2020 project SMARTEES in sociale innovatie in de energiesector. Andere toepassingen adresseren migratie en acculturatie, de dynamica van meningen (in covid), zwerfafval en socio-ecologische dynamica. In het EU Erasmus programma werkt hij aan ACTISS in het ontwikkelen van online cursussen over sociale berekeningen. Ook heeft hij in 2009 het Groninger Centrum voor Sociale Complexiteit opgericht aan de University College Groningen.
Berfu Ünal
Dr. A. Berfu Ünal is Assistent Professor Sociale Psychologie op de Campus Fryslan van de RUG. Haar onderzoek richt zich op de sociale en cognitieve processen achter besluitvorming en menselijk gedrag. Ze onderzoekt met name hoe individuele, sociale en contextuele factoren op elkaar inwerken om gedrag, prestaties en denken te beïnvloeden. Ze past deze expertise met name toe op blijvende maatschappelijke uitdagingen in het licht van duurzame ontwikkeling, zoals het faciliteren van milieubewust gedrag (met name recycling, afvalscheiding, vermindering van het autogebruik en vermindering van het energieverbruik van huishoudens), invoering van duurzame innovaties en aanvaardbaarheid van milieubeleid. In haar onderzoek werkt ze samen met experts uit andere disciplines en praktijkmensen om unieke benaderingen te ontwikkelen om duurzaam gedrag te stimuleren.
Prof. dr.
Lorenzo Squintani
Prof. Dr Lorenzo Squintani is Professor in Energierecht aan Rijksuniversiteit Groningen. Ook is hij de oprichter en lid van het bestuur van het Like!Me Living Lab, die de effectiviteit van burgerparticipatie in energie- en milieuzaken bestudeert (link). Hiernaast is hij oprichter en lid van het bestuur van het Europese Milieurecht Forum, hoofdredacteur van de ‘Journal for European Environmental and Planning Law (JEEPL) en redacteur van de EELF boeken serie. Zijn interesses in onderzoek en het onderwijs omvatten EU milieu-, energie-, en klimaat recht. Prof. Squintani heeft verschillende publicaties op zijn naam in het veld van EU recht. Ook adviseert hij regelmatig Nederlandse, EU of internationale organisaties over EU milieu, energie en klimaat kwesties.