Studiemaatje
Introductie en uitleg
Ben je gediagnosticeerd met ASS of AD(H)D? Heb je moeite om alles goed te plannen en te organiseren of om je weg te vinden binnen de universiteit? Dan kan je hulp krijgen van een studiemaatje.
Een studiemaatje is een ouderejaarsstudent van dezelfde opleiding (of een aansluitende master) die een student met een Autisme spectrum stoornis (ASS) of een Aandachtstekortstoornis (AD(H)D) met praktische zaken helpt. Afhankelijk van jouw specifieke hulpvraag kan het bijvoorbeeld over deze ondersteuningsvormen gaan:
- Praktische informatie krijgen met betrekking tot je studie (NB. het betreft geen bijles!)
- Het rooster doornemen
- Beter begrijpen wat er tijdens een vak van jou verwacht wordt
- Een planning maken en bespreken hoe je die het beste kunt uitvoeren
- Efficiënte leermethodes leren toepassen en hoofd- en bijzaken onderscheiden
- Hulp krijgen bij veranderingen, zoals wijzigingen in het rooster en het programma
- Eventueel af en toe samen studeren en/of gewoon even praten en iets drinken
- Een sociale activiteit bezoeken, zoals een activiteit van de studievereniging
Het zijn deze kleine dingen die ervoor zorgen dat alles net wat makkelijker loopt. Bovendien is het fijn dat je iemand kunt bellen of appen als je er zelf even niet meer uitkomt.
Wil je graag gebruik maken van een studiemaatje? Dan zijn dit de regels:
- Aanmelden bij de studieadviseur.
- Gemiddeld 1 bijeenkomst van 1 uur per week. Iets vaker of minder vaak kan ook, in overleg tussen de student en het studiemaatje
- Periode: maximaal 25 uren aan ondersteuning door het studiemaatje, eventueel te verlengen met nog een periode van maximaal 25 uren.
- Voorwaarde: officiële (schriftelijke) diagnose AD(H)D of ASS.
- Kosten: €10 per uur bijeenkomst, te betalen door jou aan je studiemaatje. De eerste €50,- zijn je eigen bijdrage; de overige kosten kun je na afloop terugkrijgen via de RUG.
Studiemaatje worden
Ben je student van de RUG en wil je ervaring opdoen met coachen? Vind je het leuk om een medestudent van je eigen studie, die ASS of AD(H)D heeft, te begeleiden? Dan is een studiemaatje worden misschien iets voor jou! Je kunt je medestudent helpen met kleine dingen die vaak een groot verschil maken. Coachen is een vaardigheid die in veel banen gevraagd wordt en als studiemaatje kan je hier al wat ervaring in opbouwen. Je krijgt professionele begeleiding en intervisie van een trainer/psycholoog.
Meer informatie voor RUG studenten die interesse hebben om een studiemaatje te worden (login nodig).
Laatst gewijzigd: | 11 december 2024 10:41 |