Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Opleidingen Andere studiemogelijkheden Groningen Academy for Radiation Protection Onderwijs stralingsbescherming Stralingsbescherming

Medische toepassingen

Cursusinformatie
Stralingsbescherming
LAATSTE NIEUWS

De eerstvolgende opleiding wordt gecombineerd met de opleiding voor Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming voor Meet- en Regeltoepassingen met toestellen en versnellers.

Eindtermen

De opleiding voldoet aan de eindtermen voor de Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming Medische Toepassingen, zoals bedoeld in Bijlage 5.2, onderdeel A van de Regeling Basisveiligheidsnormen Stralingsbescherming.

Doelgroep

Deze opleiding richt zich op het verkrijgen van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om zelfstandig de veiligheidssituatie van werknemer en omgeving bij het werken met ioniserende straling in de (eenvoudige) medische setting te kunnen beoordelen. Daarmee verkrijgt men de competenties die de overheid vraagt voor een ‘toezichthoudend medewerker stralingsbescherming voor medische toepassingen’.

Leerdoelen

Het algemene leerdoel van de cursus is tweeledig:

  1. Het zelfstandig kunnen beoordelen van de veiligheidssituatie van vooral de werknemer, maar ook de patiënt bij het werken met ioniserende straling.
  2. Het verwerven van de kennis en het inzicht dat door de overheid wordt vereist voor het beheren van een eenvoudig röntgentoestel.

Beide leerdoelen beperken zich uitdrukkelijk tot de toepassing van ioniserende straling in de medische setting. Expliciete aandacht wordt besteed aan wetgeving, en aan de opzet en de inhoud van het door de inspecties verlangde Kernenergiewetdossier, waaronder de inhoud van de voorgeschreven risicoanalyses.

Cursusmateriaal

De cursusstof is vervat in het boek Stralingshygiëne voor toezichthoudend medewerkers stralingsbescherming - medische toepassingen van Frits Pleiter, Hielke Freerk Boersma en Age Froma. Een practicumhandleiding onder redactie van drs. E.J. Bunskoeke maakt eveneens deel uit van het cursusmateriaal.

Examen

De cursus wordt afgerond met een examen dat bestaat uit 40 meerkeuzevragen met elk vier antwoordmogelijkheden en één of meer open vragen. De meerkeuzevragen worden elk met één punt gehonoreerd. Voor de open vragen kan men in totaal 10 punten behalen. Indien 30 van de 50 te behalen punten worden gehaald, is het examen met voldoende resultaat gemaakt.

U dient een eenvoudige rekenmachine mee te nemen naar het examen.

datum
Belangrijke data

Aanvang volgende cursus: 4 november 2024.

Minimum aantal deelnemers: 6

Examen: 26 november 2024
Her-examen: ntb
Deadline voor aanmelding: 21 oktober 2024

Laatst gewijzigd:30 juli 2024 15:17
View this page in: English