Projecten
In onze projecten hebben wij ons onder andere beziggehouden met de onderstaande onderwerpen. Klik op de titel om een beschrijving van het betreffende project te lezen.
Servicerobots in de gezondheids- en ouderenzorg
De gezondheidszorg kampt met een groot personeelstekort, wat leidt tot een zoektocht naar alternatieve arbeidsoplossingen zoals het gebruik van dienstrobots. Ondanks de opmerkelijke technologische vooruitgang blijft ons inzicht in de implementatie en acceptatie van dienstrobots beperkt. De bestaande literatuur wijst op de weerstand van consumenten tegen de integratie van deze technologische innovaties. Dit project onderzoekt de factoren die de acceptatie van dienstrobots in de gezondheidszorg en ouderenzorg bevorderen en belemmeren. Ons onderzoek zal waardevolle inzichten opleveren in hoe dienstrobots effectief kunnen worden geïntegreerd in zorgomgevingen.
Onderzoekers: Jenny van Doorn and Jana Holthöwer
Risicobeheer en interorganisatorische controle in openbare ziekenhuizen
Een longitudinale casestudy van de ontwikkeling van een gedeeld risicomanagementsysteem voor vijf ziekenhuizen, waarin specifieke aandacht is voor de gezamenlijke constructie van risicomanagementsystemen en de organisatiestructuren eromheen. Deze studie begon in 2017 en heeft inzichten opgeleverd in hoe risicomanagementsystemen in de loop van de tijd veranderen en in de noodzakelijke voorwaarden voor de succesvolle implementatie van risicomanagementsystemen.
Onderzoekers: Jacob Reilley (Rijksuniversiteit Groningen), Christian Huber (Copenhagen Business School) en Nadine Gerhardt-Huber (Helmut-Schmidt-Universiteit, Hamburg)
Betaald onbeperkt verlof
Met behulp van een veldexperiment (cluster-randomized controlled trial) over een periode van een jaar onderzoekt ons team de gezondheids- (d.w.z. verzuim) en welzijnseffecten (werkbetrokkenheid, werktevredenheid) van een beleid voor betaald onbeperkt verlof. Ook bestuderen wij de invloed op werkprestaties. Daarnaast is het doel van het project om de belangrijkste factoren te identificeren die bij kunnen dragen aan de verbetering van het beleid en de communicatie over het beleid. Ook zoeken we naar mogelijkheden om het implementatieproces te vergemakkelijken. Verder willen we de gedrags- en culturele aspecten van teamdynamiek die van invloed zijn wanneer een beleid voor onbeperkt verlof binnen een bedrijf wordt geïntroduceerd beter begrijpen.
Betrokkenen: ING bank, Professor Jessica de Bloom (Rijksuniversiteit Groningen), Professor Jana Kühnel (Goethe Universiteit Frankfurt) Professor Christine Syrek (Hogeschool Bonn/Rhein-Sieg, Rheinbach), Professor Tim Vahle-Hinz ( Humboldt Universiteit Berlijn) en onderzoeksassistent Erika Varik (Rijksuniversiteit Groningen)
Hybride werk en mentale gezondheid
Het project is erop gericht om te begrijpen hoe de doelen van werknemers en leidinggevenden de dagelijkse werklocatiekeuzes in de hybride werkcontext sturen. Onderzoekers bestuderen ook hoe afstemming en mismatch tussen doelen en locatiekeuzes paradoxale effecten voorspellen op mentale gezondheid, welzijn, taakprestaties, het gevoel erbij te horen, stress en loopbaanontwikkeling. Dit zal uiteindelijk bijdragen aan een beter wetenschappelijk en toegepast begrip van doelgericht gedrag in context en de paradoxale uitkomsten ervan.
Onderzoekers: Eleni Giannakoudi (PhD, Rijksuniversiteit Groningen), Professor Jessica de Bloom (Rijksuniversiteit Groningen), Professor Susanne Scheibe (Rijksuniversiteit Groningen) en Assistant Professor Anita Keller (Rijksuniversiteit Groningen)
Het leven vormgeven voor gezondheid en welzijn: Inzicht in verschillende vormen van ‘crafting’ in het dagelijks leven en in uitdagende tijden
In het nieuwe flexibele (tele)werkende leven overlappen verschillende levensdomeinen elkaar steeds meer en is er dringend behoefte aan een holistische kijk op het leven, met aandacht voor zowel werk als vrije tijd. Het algemene doel van dit project is om beter te begrijpen hoe de verschillende vormen van ‘crafting’ (job crafting, off-job crafting, en boundary crafting) samenhangen en gezamenlijk patronen van crafting vormeen. Ook worden zowel (stabiele, situationele en crisis-gerelateerde) voorspellers als gezondheids- en welzijnsuitkomsten van enkelvoudig en gecombineerd vormgeefgedrag onderzocht. Het project zal het pad effenen voor het creëren van een zinvoller en duurzamer (werk)leven waarin werknemers een actieve rol spelen in het afstemmen van hun omgeving op hun persoonlijke behoeften, voorkeuren en vaardigheden. Onze bevindingen uit dit project zullen rechtstreeks bijdragen aan de parallelle ontwikkeling van hybride vormgevingsinterventies die in-company training en digitale hulpmiddelen (websites & smartphoneapplicaties) combineren.
Onderzoekers: Jessica de Bloom (Rijksuniversiteit Groningen), Georg Bauer (Universiteit Zürich), Philipp Kerksieck (Universiteit Zürich), Anja Morstatt (Universiteit Zürich), Kang Leng Ho (Universiteit Zürich), Martin Tusl (Universiteit Zürich)
Gezondheidsgericht leiderschap
Werknemers gezond houden in zeer stressvolle tijden op het werk is essentieel voor hedendaagse organisaties. Gezondheidsgericht leiderschap is een leiderschapsbenadering die de nadruk legt op het bevorderen en behouden van de gezondheid en het welzijn van werknemers. Dit concept integreert gezondheidsgerichte activiteiten in de dagelijkse verantwoordelijkheden van leidinggevenden en is gefocust op het creëren van een ondersteunende werkomgeving. Het is 10 jaar geleden ontwikkeld en voor het eerst in publicaties belicht en heeft geleid tot veel empirische onderzoek naar de effecten ervan op de gezondheid van werknemers. Daarom synthetiseren we nu deze resultaten en voeren we een systematische review en meta-analyse uit om de relevantie ervan voor de gezondheid op het werk verder aan te tonen.
Onderzoeksteam: Dr. Miriam Arnold (Rijksuniversiteit Groningen) in samenwerking met Leibniz Institute for Resilience Research en Helmut Schmidt Universiteit Hamburg
Dit project richt zich op het verbeteren van de zwangerschaps- en geboortezorg, met drie hoofddoelen:
1. Kwaliteit van intrapartum gezondheidszorg onderzoeken: Ons eerste doel is om de kwaliteit van intrapartum gezondheidszorg (de zorg die een vrouw krijgt tijdens de bevalling) te onderzoeken binnen het kader van de aanbevelingen van de wereldgezondheidsorganisatie, waarbij we ons richten op de Nederlandse bevolking. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Universitair Medisch Centrum Amsterdam en de University of Western Sydney.
2. Analyse van het gezondheidsbeleid: De tweede doelstelling is het evalueren van gemeentelijk gezondheidsbeleid, in het bijzonder met betrekking tot roken, het beoordelen van hun interacties met individuen en het meten van de impact op gezondheidsuitkomsten binnen specifieke subgroepen. Dit onderzoek omvat het scoren en in kaart brengen van gezondheidsbeleid, in samenwerking met de Faculteit Rechtsgeleerdheid en de GeoDienst van de RUG.
3. Gezondheidseconomie: Het derde doel is het meten van de impact van verschillende geboortetrajecten op de kosten van de gezondheidszorg door de dataregistratie van huisartsenposten op nationaal niveau te koppelen. Dit onderzoek is ook in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Onderzoekers: Viola Angelini, Laura Viluma, Lilian Peters en Tamool A.S. Muhamed
Hoewel de associatie van ongunstige milieustressoren met ongunstige gezondheidsuitkomsten voor de bevolking goed gedocumenteerd is, is er minder bekend over de variabiliteit in gezondheidsuitkomsten voor de bevolking tussen gemeenschappen met vergelijkbare milieustressoren (bijv. de bebouwde omgeving, maar ook de beschikbaarheid van groene ruimten en het aanbod van ongezond voedsel). Er is echter een beperkte, maar opkomende, literatuur die benadrukt dat dergelijke verschillen binnen groepen substantieel zijn en een potentiële bondgenoot vormen voor volksgezondheidsinterventies die tot nu toe onderbenut is gebleven door beleidsmakers. Deze verschillen in gezondheidsresultaten binnen een groep vormen een natuurlijke indicator voor de veerkracht van een gemeenschap ten opzichte van milieustressoren.
Het project zal de variatie in comorbiditeit met niet-overdraagbare ziekten (twee of meer aandoeningen die tegelijkertijd voorkomen bij één patiënt) vaststellen voor een bepaald niveau van omgevingsstress en beoordelen hoe deze variatie verschilt naargelang de verschillende niveaus van de omgevingsstressindex. Daarnaast zal het cross-sectionele en longitudinale econometrie en machine learning technieken toepassen om de relatie tussen milieustressoren en de gezondheid van de bevolking te bepalen.
Dit project maakt deel uit van een groter project, ECOTIP, gefinancierd door de NWO en geleid door de Universiteit Leiden. Het algemene doel van het project is het identificeren van omslagpunten waar de leefomgeving leidt tot ecosyndemieën (d.w.z. negatieve ziekte-interacties die het gevolg zijn van door de mens veroorzaakte milieuveranderingen).
Onderzoekers: Erik Buskens, Jochen Mierau, Dominika Osicka, Stefan Pichler, Oskar Roemeling, Mariana Soares, Laura Viluma
Van de landen in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn er vier die universele toegang tot kortdurend betaald ziekteverlof voor werknemers niet verplicht stellen: Canada, Japan, Korea en de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten bieden werkgevers betaald ziekteverlof van oudsher vrijwillig aan. In de afgelopen tien jaar zijn in veel staten en steden (kortdurende) ziekteverlofverplichtingen en verplichtingen voor (langer durende) medisch verlof ingevoerd. In dit project schatten we de impact van deze mandaten op verschillende uitkomsten.
Onze resultaten tot nu toe suggereren een toename in dekking en gebruik, wat leidt tot minder griep- en covid-19-infecties, terwijl lonen en werkgelegenheid niet werden beïnvloed. Tot slot vinden we enig bewijs dat bedrijven aanvullende niet-verplichte vergoedingen verstrekten na de invoering van deze mandaten.
Onderzoeker: Stefan Pichler
Het balanceren van werkgevers- en werknemersprikkels: hoe ontwerp je optimale arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Dit project onderzoekt hoe een gezond arbeidsleven tot aan het pensioen bevorderd kan worden, met een focus op ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. We onderzoeken specifiek de rol van werkgevers in het ondersteunen van gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers binnen het publieke ziekteverzuim- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringssysteem (Ziektewet en WIA).
In Nederland hebben werkgevers een aanzienlijke financiële verantwoordelijkheid voor deze werknemers binnen het publieke sociale verzekeringsstelsel, meer dan in veel andere landen. Hoewel dit bedrijven kan motiveren om arbeidsongeschikte werknemers in dienst te houden, kan het ook leiden tot hogere arbeidskosten, risicoselectie bij het aannemen van nieuwe werknemers, ontslagen of zelfs faillissementen. Ons onderzoek is erop gericht om het optimale niveau van werkgeversverantwoordelijkheid te bepalen dat zowel ondersteuning biedt aan zieke en arbeidsongeschikte werknemers, als ook een eerlijke en efficiënte arbeidsmarkt behoudt. We beoordelen de impact van verschillende beleidswijzigingen in Nederland op het gedrag van werkgevers, ziekteverzuim en WIA-instroom, en de arbeidsmarktuitkomsten voor de getroffen werknemers.
onderzoeksteam: Laura Jansen (PhD-student, University of Groningen), Max Groneck (Associate Professor, University of Groningen), Viola Angelini (Professor, University of Groningen), Raun van Ooijen (Assistant Professor, University of Groningen, University Medical Centre Groningen), Netspar
Gezondheidsrisico’s tijdens de oude dag: gevolgen voor besparingen en verzekeringen
Dit project onderzoekt determinanten van langdurig zorggebruik en sterfte, en de gevolgen hiervan voor het gebruik van particuliere en publieke pensioenen en langdurige zorgverzekeringen. De eerste doelstelling is om te onderzoeken in hoeverre zorgbehoefte, mantelzorg en financiële middelen invloed hebben op de levensverwachting, duur van langdurige zorg, en overgangen tussen zorgtypen, zoals thuis- en verpleeghuiszorg. Als gevolg van verschillen in langdurig zorggebruik en sterfte keren pensioenuitkeringen en langdurige zorgverzekeringen langer uit aan bepaalde huishoudens, waardoor herverdeling binnen publieke verzekeringen ontstaat en bepaalde huishoudens eerder geneigd zijn zich particulier te verzekeren dan anderen (averechtse selectie). Onze tweede doelstelling is daarom om de mate van herverdeling binnen publieke verzekeringen vast te stellen en of averechtse selectie ongedaan kan worden gedaan door het aanbieden van een nieuw soort verzekeringsproduct in Nederland: een gecombineerde pensioen- en langdurige zorgverzekering.
Onderzoekers: Jeroen van der Vaart, Rob Alessie, Max Groneck, and Raun van Ooijen
Laatst gewijzigd: | 18 november 2024 16:46 |