Towards rational vaccine design
Oratie: mw. prof.dr. A.L.W. Huckriede, 14.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: Towards rational vaccine design
Leeropdracht: Vaccinologie
Faculteit: Medische Wetenschappen
Op weg naar rationeel vaccin design
Inenting tegen infectieziektes is de grote ‘success story’ in de geneeskunde, stelt prof.dr. Anke Huckriede in haar oratie. Verwoestende ziektes zoals de pokken zijn door vaccinatie volledig uitgeroeid; andere ziektes zoals mazelen komen in Nederland nog maar mondjesmaat voor. Toch zijn er ziektes als AIDS en malaria, waartegen geen werkzame vaccins bestaan, en bestaan er infecties zoals influenza, waartegen een hogere vaccineffectiviteit wenselijk zou zijn.
Vroeger werden vaccins voornamelijk via ‘trial and error’ gevonden. Tegenwoordig is echter een rationele aanpak van ‘vaccin design’ mogelijk, waarbij microbiologische, immunologische en farmaceutische kennis geïntegreerd worden. Rationeel vaccin design begint met het in kaart brengen van het type immuunrespons, dat voor een bepaalde infectie het meest effectief is. Vervolgens wordt gezocht naar vaccinformuleringen en vaccinatieroutes, die deze respons op een efficiënte en veilige manier kunnen opwekken.
Recente inzichten in de immunologie maken aannemelijk, dat de immuunrespons van een individu op een vaccin mede bepaald wordt door de som van eerdere ervaringen van zijn immuunsysteem, zijn ‘immuungeschiedenis’. Een uitdaging voor de toekomst is het ontwikkelen van vaccins, die rekening houden met deze immuungeschiedenis, vooral als het gaat om vaccins voor ouderen.
Ook het beste vaccin zal uiteindelijk weinig effect hebben als het niet door de bevolking wordt geaccepteerd. Juist door de indamming van infectieziektes via vaccinatie is het besef van hun gevaren tanende en daalt de bereidwilligheid om zichzelf of zijn kinderen in te laten enten. De enige oplossing voor dit probleem is gelegen in heldere communicatie over de baten en risico’s van vaccinatie en verantwoordelijke omgang met vaccinatieadviezen.
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: communicatie@umcg.nl
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:01 |
Meer nieuws
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.