Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Zoeken en vinden

01 november 2011

Oratie: mw. prof.dr. G.H. de Bock, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Zoeken en vinden

Leeropdracht: Oncologische epidemiologie

Faculteit: Medische Wetenschappen

In haar oratie bespreekt Truuske de Bock de voor- en nadelen van screening op kanker, en het onderzoek dat zij doet naar de korte en lange termijn effecten van de ziekte.

Niet iedereen heeft evenveel kans om gedurende het leven kanker te ontwikkelen. Veroudering en erfelijkheid zijn belangrijke risicofactoren voor de ontwikkeling van kanker. Screening op kanker heeft voordelen. De tumor of een voorstadium hiervan kunnen eerder worden opgespoord. Screening heeft echter ook nadelen. De diagnose kanker kan enorme gevolgen hebben op het leven. Het is belangrijk om onderzoek te doen in niet geselecteerde populaties om een goede indruk te krijgen van de gevolgen van deze ingrijpende ziekte.

De nadruk van de bijdrage van de klinische epidemiologie ligt in het aandragen van de juiste methoden en technieken voor onderzoek onder grote groepen mensen. Het gerandomiseerde onderzoek met controle groep is nog steeds het beste onderzoek als je iets over de effecten van een behandeling of diagnostische strategie wilt weten. Een alternatieve aanpak is die, waarin een cohort van mensen of patiënten wordt vastgelegd en gevolgd in de tijd.

De Bock is betrokken bij het project OncoLifeS, waarin een cohortonderzoek wordt opgezet onder alle nieuwe patiënten die met de diagnose kanker in het UMCG komen. Met het opzetten van dit cohort kunnen de onderzoekers een goede indruk krijgen van de korte en lange termijn effecten van kanker en de behandeling daarvoor. De rol van comorbiditeit zal hierbij een belangrijk aandachtspunt zijn, evenals risicofactoren voor kanker als leeftijd en erfelijkheid. De uiteindelijke afweging tussen voor- en nadelen van het aanbieden van screening, en de korte en lange termijn aspecten van kanker en de behandeling hiervoor, zal veelal in een modelstudie worden gemaakt.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:11
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...