Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Centrum voor Informatie Technologie Research and Innovation Support Virtual Reality en Visualisatie

Jan Kraak

wearing a head mounted display
wearing a head mounted display

Drs. J. Kraak
Centrum voor High Performance Computing en Visualisatie
Rijksuniversiteit Groningen

e-mail j.kraak rug.nl


Jan Kraak was van 1970 tot 2006 verbonden aan het Rekencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen en hield zich voor een groot deel van zijn tijd bezig met computergrafische toepassingen. Deze ontwikkelden zich van eenvoudige grafieken tot virtual reality (VR) toepassingen. Hij begon met een eenvoudige penplotter en eindigde met de VR-installaties in de Zernikeborg.

In de jaren zeventig ontwierp en ontwikkelde hij het grafiekenpakket KOMPLOT dat weldra op de gehele universiteit werd gebruik, en later ook op veel andere Nederlandse universiteiten. In de jaren tachtig kregen gebruikersinterfaces zijn belangstelling. Hij ontwierp het dialoogsysteem DIALOOG waarmee de gebruikersinterface van KOMPLOT geschikt werd gemaakt voor verschillende soorten gebruikers. KOMPLOT heeft veel stormen doorstaan en wordt anno 2006 nog steeds gebruikt.

Verder was hij betrokken bij het maken van het cartografische programma c.q. geografische informatiesysteem GEKAART. Rond 1990 werd er een PC-versie van KOMPLOT gemaakt.

Vanaf 1992 was wetenschappelijke visualisatie van twee- en driedimensionale functies en datasets zijn hoofdtaak. Ook maakte hij animaties. Eerst gebruikte hij het visualisatiesysteem AVS en later VTK, waarvoor hij een collectie voorbeelden schreef (rugVtk). Voor de eerste VR-installatie, met een head mounted display, maakte hij een koppeling met AVS. Als laatste project was hij betrokken bij de VR-visualisatie van de Titanic in een wilde zee.

Vanaf 1995 verzorgde hij de website van, wat eerst het Visualisatiecentrum heette, en later het Centrum voor High Performance Computing en Visualisatie (HPC/V). De laatste jaren schreef hij veel in de RC/UB-periodiek Pictogram over wetenschappelijke visualisatie, de geschiedenis van het Rekencentrum en de ontwikkelingen van computertoepassingen: niet alleen computergrafische toepassingen, maar ook die van datacommunicatie (netwerken, e-mail, WWW, etc.) en gebruikersinterfaces. Verder verzorgde hij de geschiedenispagina van het Rekencentrum.

Laatst gewijzigd:04 oktober 2024 12:40