Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân Studeren bij Campus Fryslân Professionals

Leergang AI voor beleidsmakers

De razendsnelle ontwikkeling van Artificial Intelligence (AI) is een game changer voor organisaties in zowel de publieke als de private sector. Waar zijn de verschillende sectoren mee bezig, wat is de rol van de overheid? Wat zijn de verwachtingen van het bedrijfsleven en waar richten hun roadmaps zich op? Leer hoe je AI beleidsmatig inzet binnen de publieke of de private sector.

Experts voorspellen dat toepassingen zoals ChatGPT of Microsofts Copilot op termijn bijna 40% van alle banen beïnvloeden. Het raakt daarmee ook het werk van beleidsmakers die bekend moeten zijn met de werking van AI, maar ook met de mogelijkheden, de beperkingen en de risico’s. Speciaal voor deze doelgroep organiseren RUG/Campus Fryslân, AI Hub Noord en de Jantina Tammes School de leergang AI voor beleidsmakers. 

Praktijkgerichte leergang

In deze praktijkgerichte leergang AI voor beleidsmakers nemen experts je in vier sessies mee in de laatste ontwikkelingen op het gebied van AI, welke je leert te benaderen vanuit een juridisch, beleidsmatig en business development-perspectief. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om je eigen casus in te brengen en te bespreken met collega's, wetenschappers, beleidsmakers en experts uit het bedrijfsleven. Na afronding van deze leergang heb je een goed begrip van de mogelijkheden van AI en beschik je over vaardigheden om in te kunnen spelen op toekomstige AI-ontwikkelingen. Sluit je deze leergang succesvol af dan ontvang je microcredentials, dit is een digitaal certificaat dat jouw kennis en vaardigheden aantoont.

Docenten

Oskar Gstrein
Dr. Oskar Gstrein, assistant professor en programmadirecteur Data Science & Society
Niels Taatgen
Prof. dr. N.A. (Niels) Taatgen, hoogleraar, onderzoeksdirecteur Faculteit Science and Engineering
Bart Beima
Bart Beima, strateeg AI-Hub Noord Nederland, Technologie, Digitalisering, Smart Indrustrie IPF
Dr. Nynke Vellinga, senior onderzoeker AI en aansprakelijkheid
Dr. Nynke Vellinga, senior onderzoeker AI en aansprakelijkheid
Mr. Lucas Haitsma PhD Mensenrechten en AI
Mr. Lucas Haitsma PhD Mensenrechten en AI

Deel 1 Herkomst en toekomst van AI

In deze sessie leer je meer over de achtergrond van AI, de herkomst en waar het de komende tien jaar naartoe gaat. Hierbij behandelen we het technologische en technische aspect, maar ook de regelgeving en het bestuur. 

Deel 2 Artificial Intelligence voor beleidsmakers

Tijdens het eerste deel behandelen we het juridische kader met een focus op de aankomende EU AI Act, de GDPR, evenals contractuele en wettelijke aansprakelijkheid en de betekenis hiervan voor het werk van beleidsmakers. In het tweede deel bespreken we methoden om algoritmen en geautomatiseerde besluitvormingsprocessen te controleren en welke rol de beleidsmaker hierin speelt.

Deel 3 Aan de slag met AI

Breng je eigen casus in en ga er gezamenlijk mee aan de slag. In het eerste deel introduceren de deelnemers de casuïstiek. In het tweede deel ga je aan de slag met het identificeren van gemeenschappelijke overeenkomsten en verschillen. 

Deel 4 Artificial Intelligence in de praktijk

In de vierde en afsluitende sessie ontwikkel je strategieën om de risico's van AI te beperken enerzijds en anderzijds de projecten waaraan je als beleidsmaker werkt te verbeteren. De verschillende strategieën bespreken we plenair en er is feedback vanuit zowel de wetenschap als vanuit bedrijfskundige hoek.

Data
3, 17, 31 oktober, 14 november 2024
Tijd
13:00 - 19:00
Investering
€1.995,- (vrij van btw)
Algemene voorwaarden
Locatie
RUG/Campus Fryslân, Wirdumerdijk 34, Leeuwarden

Machtigingsformulier

Ga je de leergang volgen als particulier? Dan is een machtigingsformulier noodzakelijk bij inschrijving.
Bekijk het machtigingsformulier.

Laatst gewijzigd:28 juni 2024 08:09