Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

RUG/CF en Datamaran versterken samenwerking op het thema duurzaamheid

21 juni 2024

Het onderwijs en onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân (RUG/CF) en de bedrijfsactiviteiten van Datamaran sluiten op het gebied van duurzaamheid op elkaar aan. Beide partijen vinden elkaar bovendien in de drijfveer om lokale oplossingen te vinden voor mondiale vraagstukken en gaan daarom nu gezamenlijk optrekken in het beantwoorden van Environmental, Social, Governance (ESG) vraagstukken.

Gezamenlijk optrekken

Datamaran is een internationaal opererende organisatie die middels een platform op basis van kunstmatige intelligentie bestuurders van bedrijven in staat stelt hun organisatie door het complexe ESG-landschap te laten navigeren door grote hoeveelheden informatie om te zetten in bruikbare inzichten. Hiermee kunnen bedrijven voldoen aan wet- en regelgeving, maar hebben zij bovenal goed zicht op de daadwerkelijke impact die zij maken. RUG/CF is met onderzoek en onderwijs sterk op het gebied van duurzaamheid, waardoor praktijk en wetenschap elkaar niet alleen ontmoeten maar ook versterken. 

Op het gebied van onderzoek krijgen wetenschappers en studenten toegang tot beschikbare data van Datamaran. In het onderwijs werken de partijen samen in zowel de reguliere opleidingen als in het onderwijs voor professionals. Datamaran neemt zitting in adviesraden van de verschillende opleidingen. Over en weer kunnen Datamaran en RUG/CF gebruikmaken van elkaars expertise en netwerk.

Impact maken

Op donderdag 21 juni ondertekenden de twee partijen een intentieovereenkomst. Campus Fryslân decaan prof. dr. Tjalling Halbertsma: ‘De samenwerking met Datamaran is een uitgelezen kans toonaangevend onderzoek en onderwijs te verbinden aan de praktijk en vice versa. We kijken daarom uit naar een vruchtbare samenwerking en een hoge mate van impact op het terrein van ESG’. Marjella Lecourt-Alma, directeur en medeoprichter van Datamaran vult aan: Een van de belangrijkste voorwaarden voor de vestiging van Datamaran in Leeuwarden is het unieke talent dat hier aanwezig is dankzij onderwijspartners als RUG/Campus Fryslân. De enige faculteit ter wereld die duurzaamheid, data science en ondernemerschap weet te combineren. Samen werken we aan oplossingen voor de grote problemen van deze tijd. Er is een enorm tekort aan mensen die bedrijven verder kunnen helpen op het gebied van ESG en daarmee het verschil kunnen maken. Met dit samenwerkingsverband hopen we een actieve bijdrage te leveren aan het verkleinen van dit tekort.’ 

decoratieve afbeelding
CEO Datamaran Marjella Lecourt-Alma en decaan RUG/CF prof. dr. Tjalling Halbertsma
Laatst gewijzigd:21 juni 2024 16:08
View this page in: English

Meer nieuws

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!