Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Kijktip ‘Yes We Can’ - een portret van vier GRL/UCF-studenten in een FryslânDOK-serie

03 oktober 2022
Vier studenten delen een huis en een passie om bij te dragen aan een betere wereld.

Vier internationale bachelorstudenten Global Responsibility & Leadership in Leeuwarden delen een huis en een passie om bij te dragen aan een betere wereld. Volg het leven van deze jonge toekomstmakers in ‘Yes we can’, een FryslânDOK-serie vol aanstekelijke, jonge ambitie, vriendschap en persoonlijke groei. Te zien in oktober 2022 bij NPO2 en Omrop Fryslân.

Līna uit Letland, Linnea en Lea uit Duitsland en Mariana uit Portugal bewonen samen een studentenhuis in Leeuwarden. Het is een kleine ‘community’, zoals het University College Fryslân van Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân ook een community wil zijn. Kleinschalig met veel persoonlijke aandacht. Naast hen woont documentairemaakster Annet Huisman, die als ze haar bijzondere buurvrouwen in het vizier krijgt besluit om hen te gaan volgen. Een klein briefje in haar brievenbus brengt het verhaal aan het rollen.

Doorzettingsvermogen, idealisme en positivisme

De vier jonge vrouwen studeren Global Responsibility & Leadership aan het University College Fryslân, onderdeel van RUG/Campus Fryslân. Deze bachelor bestaat sinds vijf jaar en is in die periode opgeklommen van nieuwkomer tot best beoordeelde opleiding van de Keuzegids 2022. De bacheloropleiding is geïnspireerd op de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties en is een interdisciplinaire studie waarbij studenten wereldwijde vraagstukken bestuderen en op zoek gaan naar lokale oplossingen. De studenten beschikken over doorzettingsvermogen, een flinke dosis idealisme en positivisme om zo een bijdrage te leveren aan de SDG’s. Er wordt hard gewerkt en stevig gediscussieerd. Ook kunst wordt ingezet, om anders naar de grote vraagstukken te kunnen kijken en er ook iets bij te voelen.

Openhartig inkijkje

En ondertussen dendert de wereld door. De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne laten deze studenten niet onberoerd. In persoonlijke vlogs geven ze een openhartig inkijkje in hun universum, waar het er gedreven, zoekend en intellectueel aan toe gaat, maar ook ‘down to earth’: er wordt veel gelachen. In de drie afleveringen van ‘Yes we can’ leren we de Leeuwarder internationals Līna, Linnea, Lea en Mariana kennen. Het positieve elan waarmee zij en hun medestudenten die grote missie van het creëren van een betere wereld tegemoet treden, stemt het hart hoopvol.

‘Yes we can’, een driedelige serie van FryslânDOK
Zaterdag 8, 15 en 22 oktober NPO2 15.30 uur (herhaling zondag 13.30 uur)
Zondag 9, 16 en 23 oktober Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur)
FryslânDOK is grotendeels Engelstalig met Nederlandstalige ondertiteling.

Laatst gewijzigd:15 juli 2024 15:13
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024