Duurzaamheid in de frontlinie
Waar komen onze SE-alumni terecht? Voor deze editie spreken we Leander van der Wal: vorig jaar afgestudeerd en sinds november aan de slag bij het Ministerie van Defensie. Het uit- eindelijke doel? Bijdragen aan de maatschappij door Defensie te verduurzamen en daarmee inspiratie en ervaring op te doen om een eigen duurzame onderneming op te zetten. Want die ondernemers-mindset, die blijft.
Door Fardau Bamberger
Binnen de afdeling Defensie Materieel Organisatie (DMO) adviseert Leander op het gebied van duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Van aanschaf van kleding tot bewapening, tot zwaarder materiaal als vrachtwagens, alles komt voorbij. “Natuurlijk zoeken we zoals de meeste organisaties naar het evenwicht tussen duurzaamheid en betaalbaarheid, maar omdat binnen Defensie snel gereageerd moet kunnen worden in conflictsituaties komt ook tijdsdruk om de hoek kijken. Daarnaast is duurzaamheid nog niet overal een logische keuze. Het Ministerie van Defensie is een groot departement, waarbinnen je tegen veel oude processen aanloopt. Het is voor mij een positieve uitdaging en ondanks dat ik hier nog maar kort werk, zie ik al resultaat. Bij die cultuuromslag komt veel verandermanagement kijken.”
Link naar de praktijk
Om dat te bereiken heeft hij veel aan wat hij heeft geleerd tijdens zijn master bij Campus Fryslân. Na de bachelor Bedrijfskunde, de master Strategic Innovation Management en een aantal jaar werken bij the Green Office van de RUG besluit Leander in Leeuwarden te beginnen aan de master Sustainable Entrepreneurship, op zoek naar een studie die linkt naar de praktijk. “Ik vond wat ik zocht in Leeuwarden: praktijklessen, veel sprekers, tutorials en meer persoonlijkheidsontwikkeling.”
Ondernemers-mindset
“Eigenlijk vind ik in mijn huidige functie alles terug wat ik heb geleerd tijdens de master,” lacht hij. “Wat er duidelijk uitspringt is de integrale aanpak die nodig is om een verduurzamingsslag te maken: dat je stakeholders overal bij betrekt en duidelijk maakt dat verduurzamen pas lukt als je het echt sámen doet. Daarbij haal ik papers aan en maak ik gebruik van de theorie waardoor ik mensen meekrijg.” Ook zijn eigen afstudeerscriptie over circulaire businessmodellen komt goed van pas. “Het is een erg opkomend onderwerp, omdat het voor veel organisaties steeds duidelijker wordt dat circulariteit niet alleen beter is voor het milieu, maar dat er ook geld mee te besparen en te verdienen valt.” De ondernemers-mindset blijft dus behouden, al werkt Leander nu - weliswaar in een ondernemende functie - voor de overheid. “Mijn uiteindelijke doel is het opzetten van een eigen onderneming, maar in welke vorm dat zal zijn is nog de vraag. Ik heb zoveel ideeën, maar eerst ligt de focus op meer bagage verzamelen en ervaring opdoen.” Haast heeft hij niet, voorlopig zit hij goed op zijn plek bij Defensie. “Deze functie kwam min of meer op mijn pad. Als je actie onderneemt, gaat het balletje vanzelf rollen. Zo ben ik onlangs door een politieke partij in Amsterdam gevraagd om mee te denken over afvalverwerking - wie weet wat daaruit voortkomt!”
Dit artikel verscheen in Verbindt zomer 2020.
Laatst gewijzigd: | 23 juli 2020 13:50 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...