Skip to ContentSkip to Navigation
About us Campus Fryslân

Lezing Studium Generale Leeuwarden | Vogeltrek - Een muzikale lezing over de sleutelrol van de Waddenzee door prof. dr. Theunis Piersma en drs. Tjibbe Stelwagen (BirdEyes)

When:Tu 04-02-2025 19:30 - 21:00
Where:De Beurs, Wirdumerdijk 34, 8911 CE, Leeuwarden
SGL BirdEyes

Het evenement is volgeboekt. Aanmelden is niet meer mogelijk. 
Via deze link kunt u zich aanmelden voor de wachtlijst.

Waarom trekken vogels? Hoe krijgen ze het voor elkaar om enorme afstanden te vliegen? Waar vinden ze informatie over de route? Trekvogelecoloog prof. dr. Theunis Piersma en marien bioloog Tjibbe Stelwagen dompelen ons met muziek, zenderdata en aanstekelijk enthousiasme onder in de wereld van migrerende vogels. Aan het einde van de avond hebben we geluisterd naar het wonderschone ‘oeken’ van lepelaars en gevoeld waarom de Waddenzee zo belangrijk voor deze en vele andere gevleugelde globetrotters.

Over drs. Tjibbe Stelwagen
Tjibbe Stelwagen (1976) is boerenzoon, maar tussen de koeien zag hij als kind eerder de bloemen en de vogels en verder gaf hij vooral om muziek. Hij koos voor een carrière in het organiseren van culturele evenementen en ging zelf muziek maken. Het stadse leven vervreemdde hem echter van de natuur. In 2006 reageerde hij, bijna tot zijn eigen verrassing, op een oproepje van Wadloopcentrum Fryslân. Hij liet zich opleiden tot wadloopgids. In de jaren die volgden werd hij zó gegrepen door de Waddenzee dat hij zich om liet scholen en aan de Universiteit van Groningen cum laude zijn diploma mariene biologie behaalde. Om dit te financieren combineerde hij de studie met allerhande banen en baantjes, van onderzoeksassistent tot HBO-docent. Het bracht hem van Alaska naar de Caraïben en weer terug naar de Waddenzee. Zo leerde hij prof. dr. Theunis Piersma kennen, die onder de indruk was van Tjibbe zijn passie en talenten en hem in 2022 vroeg om zijn geesteskind ‘Waakvogels’ ten uitvoer te brengen. Hij zei: “Ik zoek iemand met inzicht in ecologische data, maar die er ook een lied over zou kunnen maken.” Waarvan akte.

Over prof. dr. Theunis Piersma
Theunis Piersma (1958) vervulde 11 jaar het professorschap in Animal Ecology aan de RUG. In 2012 ging hij met steun van Wereld Natuur Fonds en Vogelbescherming Nederland door als Rudi Drent Chair in Global Flyway Ecology, een ‘vrij’ hoogleraarschap. Als waddenbioloog is hij ook steeds verbonden geweest aan het Koninklijk NIOZ op Texel. Wereldwijd houdt hij onderzoek aan de burgerlijke stand van 15 trekvogelpopulaties gaande (waaronder grutto’s en lepelaars in Nederland). Al dit werk, inclusief zijn bijdragen aan het burgerinitiatief Kening fan ‘e Greide, vormt de basis van onderzoek aan populatieprocessen, verspreidingsecologie, ontwikkelingsbiologie en trek. Het vormde ook de wortel waaruit BirdEyes-Centre for Global Ecological Change is gegroeid. In 2014 won Theunis de Spinoza Premie van NWO en in 2020 (als eerste niet-Brit) de Godman-Salvin medal van de British Ornithologists’ Union. Naast meer dan 600 wetenschappelijke artikelen, verschenen er zo’n twintig boeken van zijn hand. Met Thomas Oudman schreef hij De Ontsnapping van de Natuur. Een Nieuwe Kijk op Kennis (2018, Athenaeum). Sinagote. Het Levensverhaal van een Lepelaar (2021, Noordboek) is inmiddels vertaald in het Frans, Spaans en Engels (uitgegeven door Lynx Edicions, Barcelona). Met multi-instrumentalist Sytze Pruiksma maakte en speelde Theunis o.a. TRACKS, een muzikale voorstelling voor Oerol 2017, over trekvogels in de Waddenzee.

Logo BirdEyes

Details
Datum:      Dinsdag 4 februari 2025
Tijd:           Inloop vanaf 19:30 met koffie/thee
Lezing:      20:00 – 21:00
Locatie:     De Beurs (Wirdumerdijk 34, Leeuwarden)

De lezing is in het Nederlands.

decorative image
Foto lepelaars door fotograaf: Jan van de Kam
View this page in: Nederlands