De foto die banen oplevert
We waren best een beetje ontroerd toen we vorige week de lange rij ambitieuze studenten zagen. Stuk voor stuk wilden ze een goede profielfoto. De fotograaf kreeg geen rust. Afgelopen donderdag vond de LinkedIn Masterclass plaats, waar een professionele fotograaf profielfoto’s schoot. Deze blog is voor iedereen die zich niet op de foto heeft laten zetten. Je kunt het zelf ook. Maar neem dan wel de onderstaande tips in overweging.
Uitdrukking
Bij een LinkedIn-foto kijk je normaal gesproken in de camera. Verkoop jezelf daarna met je liefste lach. Een LinkedIn-foto zou je toegankelijk moeten maken. Naast een zakelijke en professionele uitstraling is het namelijk belangrijk dat je er vriendelijk uit ziet.
Kleding
Je kledingstijl moet netjes zijn, maar wel passend bij wie je bent. Draag geen pak als je dat normaal gesproken ook niet zou doen. Kies liever voor effen kleding dan kleding met een druk patroon. En vrouwen, vermijd alles dat shoulderless is. In de uitsnede lijkt het dan alsof je wel erg weinig aan hebt.
Herkenbaarheid
Let er op dat je herkenbaar bent. Je loopt interessante contacten mis als je foto niet lijkt op hoe je er in het echt uit ziet. Het is slim om na een netwerkgesprek iemand op te zoeken en toe te voegen, maar dan wil je wel zeker weten dat je direct herkend wordt. In de camera kijken is ook daarom belangrijk. Gebruik geen verouderde foto, en ook geen foto waarop je besloot voor die ene keer je haar anders te doen.
Headshot
Je profielfoto laat alleen je hoofd, nek en een stukje van je schouders zien. Meer is niet nodig. LinkedIn werkt buiten je profiel met veel kleinere versies. Ook dan moet de foto nog duidelijk zijn.
Houd het simpel
Een achtergrond die afleidt van je charmante lach is zonde. Daarnaast worden rustige achtergronden met meer professionaliteit geassocieerd. De foto kan prima in een volle zaal gemaakt zijn, maar dan wel zo dat de achtergrond buiten de focus van de camera ligt. Wazige achtergronden leiden niet af.
Uitzonderingen
Bij sommige beroepen worden voor de beste foto alle regels losgelaten. Vooral in de creatieve sector is er meer vrijheid. Van een fotograaf, kunstenaar of musicus wordt al gauw verwacht dat de keuze op een uniekere compositie valt. Hoor je niet bij die groep? Dan kun je het best voldoen aan de bovenstaande punten.
Zoek me op
Tijdens de Masterclass werd mijn profielfoto door Marcel Molenaar van LinkedIn als voorbeeld gegeven van een sterke foto. Mijn foto is niet speciaal voor LinkedIn gemaakt, maar hij voldoet wel aan de bovenstaande criteria. Dat was puur geluk. Bekijk gerust mijn profiel, of voeg me zelfs toe als je deze blog met plezier hebt gelezen. Bij NEXT zitten we klaar om onze mening te geven over je foto. Stap bij ons binnen, dan helpen we je graag verder.
Laatst gewijzigd: | 29 november 2019 16:26 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...