Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Bacheloropleidingen Theologie
Header image Theologie

Theologie

Hoe is het christendom een wereldgodsdienst geworden? Wat hebben jodendom, christendom en islam gemeenschappelijk? En wat betekent geloven voor mensen vandaag de dag, in een snel veranderende wereld?

In de opleiding Theologie bestudeer je het christendom, evenals het jodendom en de islam vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken: (kunst)geschiedenis, filosofie, psychologie, sociologie en taalkunde. Je analyseert en interpreteert religieuze teksten en andere historische bronnen van het geloof in hun oorspronkelijke taal. Je bestudeert de politieke, sociale en culturele context waarin wereldreligies zijn ontstaan, en de wijze waarop deze de huidige wereld hebben vormgegeven.

Daarnaast leer jij je kritisch te verhouden tot grote maatschappelijke uitdagingen waar we in de 21e eeuw voor staan. Zoals de impact van klimaatverandering. Of wetenschappelijke ontwikkelingen in genetische manipulatie en kunstmatige intelligentie. Waar begint menselijk leven, en waar eindigt het? Theologie is altijd een belangrijk kader geweest van waaruit mensen over ethische vragen hebben nagedacht, ook nu. Binnen de opleiding Theologie leer jij je verhouden tot deze grote maatschappelijke thema's. Met kennis, inzicht en expertise.

Theologie gaat verder dan de kerk alleen: het gaat over mensen. Wat hen drijft, wat hen beweegt.

Je kunt deze opleiding ook in deeltijd doen.
Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BA in Theologie
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
56109
Voertaal
Nederlands, Engels
Start
September
Faculteit
Religie, Cultuur en Maatschappij
Studie in Cijfers

Samenwerking met de Protestantse Theologische Universiteit (PThU)

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is een openbare universiteit en leidt daarom zelf geen predikanten op. Mocht je echter na de bacheloropleiding aansluitend de PThU-predikantsmaster in Utrecht willen doen, dan kun je hier op voorsorteren door al tijdens de bachelor Theologie een aantal vakken van de PThU te volgen in Groningen: het PThU-traject. Hiermee stroom je na je bachelor drempelloos door naar de PThU.

Tijdens het PThU-traject bestudeer je het christelijk geloof van binnenuit. Bij het vak Dogmatiek bijvoorbeeld bestudeer je niet alleen wat in de christelijke traditie zoal gezegd is over de relatie tussen God en mensen, maar ook hoe dit nu nog doorwerkt. En hoe jij daar zelf in staat. Want de studie theologie gaat ook over jou. De andere vakken die je tijdens de bachelor in het PThU-traject volgt zijn: Praktische Theologie, Historische Theologie, Theologische Ethiek, Bijbelse Theologie, Interculturele Theologie.

De RUG-opleiding Theologie met het PThU-traject is daarmee uniek in Nederland en biedt je het beste van twee werelden: bestudering van geloofstradities van buitenaf - aan een openbare universiteit - én van binnenuit. Juist door vanuit wisselende perspectieven te denken en te werken, word je je bewust van je eigen overtuigingen. En leer je geloof werkelijk begrijpen.

Deze PThU-vakken zijn overigens niet verplicht. Je kunt ook andere vakken kiezen die je voorbereiden op een andere carrière.
Lees meer
Waarom dit programma in Groningen?
  • Al jaren Topopleiding volgens Keuzegids Universiteiten
  • Goede aansluiting op de predikantsmaster van de Protestants Theologische Universiteit (PThU).
  • Veel keuzemogelijkheden binnen het programma (vakken bij de PThU of bij Religiewetenschappen).
  • Intellectueel stimulerende omgeving binnen een brede openbare universiteit.
  • Gericht op alle Abrahamitische religies, dus incl. bestudering Islam / Koran.
  • Mogelijkheid om Arabisch te leren.
  • Persoonlijk onderwijs met intensieve begeleiding.
Programma

De studie is opgebouwd uit vier varianten:

  • Theologie
  • Theologie met Grieks als je geen eindexamen Grieks hebt gedaan.
  • Theologie met PThU-vakken als voorbereiding op de predikantsmaster van de PThU
  • Theologie met PThU-vakken met Grieks

In het eerste jaar kies je uit twee varianten:

  • Theologie (speciaal vak: Godsdienstpsychologie en -sociologie)
  • Theologie met PThU-traject (speciaal vak: Praktische Theologie).
In beide varianten volg je: Hebreeuws; Hebreeuwse Bijbel en Antiek Jodendom; Exegese Oude Testament; Nieuwe Testament; Religie en Filosofie; Concepten en Methoden.

Het onderstaande schema met het overzicht van de eerstejaarsvakken gaat uit van de meest gekozen variant: Theologie met PThU-traject en incl. Grieks.
Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Hebreeuws 1 (7.5 EC)

Je verwerft een woordenschat en de basisgrammatica van het Bijbels Hebreeuws en leert omgaan met de Biblia Hebraica Stuttgartensia en het woordenboek.

Theologie: Concepten en Methoden (7.5 EC)

Door middel van een theoretische analyse van een kerkelijk gebruik leer je onderzoeksvaardigheden zoals het bestuderen van secundaire literatuur, het verdedigen van standpunten in een academisch debat en participerende observatie.

Hebreeuws 2 (7.5 EC)

De kennis van grammatica en woorden die is opgedaan in Hebreeuws 1 wordt uitgebreid. Je verwerft vaardigheid in het zelfstandig lezen van de Hebreeuwse Bijbel.

Hebreeuwse Bijbel en Antiek Jodendom (7.5 EC)

Deze collegereeks focust zich op religieuze teksten uit de periode tussen de 15e eeuw v.C. en de 7e eeuw n.C. Je leert deze teksten te interpreteren met aandacht voor de historische en culturele context waarbinnen het ontstaan van ideeën, teksten en hun veranderende interpretaties kunnen worden begrepen.

Exegese Oude Testament (7.5 EC)

Je doet kennis op over tekstuitleg en -interpretatie en krijgt inzicht in de opbouw, het ontstaan, en de theologie van de oudtestamentische geschriften.

Praktische Theologie (PThU) (7.5 EC)

Je maakt kennis met de kern van praktische theologie: het observeren en interpreteren van pastorale en spirituele gebruiken in lokale kerken en op publieke plaatsen.

Nieuwe Testament (7.5 EC)

Je behandelt de vroegste christelijke geschriften en bestudeert deze in hun oorspronkelijke culturele contexten om de succesvolle opkomst van het christendom in de klassieke, Grieks-Romeinse wereld te verklaren.

Religie en Filosofie (7.5 EC)

Fundamentele concepten, theorieën en centrale discussies binnen de godsdienstwijsbegeerte komen aan bod en dienen als werktuig voor het analyseren van religieuze doctrines.

In het tweede jaar krijg je altijd de vakken Exegese Nieuwe Testament; Christendom; Islam. Daarnaast volg je:

  • Theologie: Ethiek en Secularisatie; Koranisch Arabisch en/of keuzevakken van de bachelor Religiewetenschappen (RW)
  • Theologie met Grieks: Grieks; Ethiek en Secularisatie; keuzevak RW
  • Theologie met PThU-traject: Dogmatiek; Godsdienstpsychologie en -sociologie; Koranisch Arabisch of keuzevakken RW
  • Theologie met PThU-traject met Grieks: Dogmatiek; Godsdienstpsychologie en -sociolog
Het onderstaande schema met het overzicht van de tweedejaarsvakken gaat uit van de meest gekozen variant: Theologie met PThU-traject en incl. Grieks.
Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Christendom tot de Reformatie (7.5 EC)

Je doet kennis op over de geschiedenis en de ontwikkeling van het christendom van de laat antieke tot de vroeg moderne periode (300-1500) waarbij de focus ligt op de rol van christelijke tradities, dogma en praktijken.

Grieks 1 (7.5 EC)

Je verwerft inzicht in de structuur van de Griekse taal en leert eenvoudige zinsstructuren, waaronder eenvoudige samengestelde zinnen, te analyseren en vertalen.

Christendom vanaf Reformatie tot heden (7.5 EC)

Je bestudeert ontwikkelingen binnen het christendom vanaf 1500 tot nu met als hoofdthema de relatie tussen het christendom en een diversiteit aan culturele contexten. De invloed van belangrijke verschuivingen in de westerse cultuur, zoals de verlichting, de ontwikkeling van wetenschap, oorlogen en globalisering komen tijdens deze reeks aan bod.

Grieks 2 (7.5 EC)

Na het afronden van Grieks 1 verdiep je je tijdens deze cursus in de Griekse taal en grammatica en leer je gecompliceerde zinsstructuren te analyseren.

Exegese Nieuwe Testament (7.5 EC)

Je doet inzicht op over de brede religieuze en filosofische context van de vroegchristelijke visies op de mens door middel van het bestuderen van teksten uit het Nieuwe Testament en de Griekse filosofie.

Psychologie en Sociologie van Religie (7.5 EC)

Hoe, waarom en wanneer praktiseren en beleven mensen religie en spiritualiteit? Deze vraag staat centraal tijdens deze collegereeks. Je leert religieuze ontwikkelingen in de hedendaagse wereld te herkennen, en deze kritisch te bestuderen vanuit een psychologisch en een sociologisch perspectief.

Dogmatiek (PThU) (7.5 EC)

Je maakt kennis met centrale methodische voorvragen en inhouden van het christelijk geloof zoals die voorwerp zijn geweest van dogmatische reflectie door de eeuwen heen.

Islam: Geschiedenis, Bronnen en Praxis (7.5 EC)

Je bestudeert de (ontstaans)geschiedenis van de islam en het islamitisch denken vanaf 600 tot heden met de nadruk op de beoefening van islam in het dagelijks leven in verschillende culturele contexten.

In het derde jaar zijn er veel keuzemogelijkheden. In het eerste semester ga je voorsorteren op de master die je wilt gaan volgen. In het tweede semester volg je een facultaire specialisatieminor en schrijf je je afstudeerscriptie.

Opties eerste semester:

  • Theologie: Universitaire minor óf minor Geestelijke Verzorging óf Educatieve minor óf studie in het buitenland. Of keuzevakken Koranisch Arabisch, en vakken van Religiewetenschappen.
  • Theologie met PThU-traject: PThU minor.
Het onderstaande schema met het overzicht van de derdejaarsvakken gaat uit van de meest gekozen variant: Theologie met PThU-traject en incl. Grieks.
Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Bijbelse Theologie (PThU) (7.5 EC)

Na enkele inleidende colleges over de verschillende stromingen in Bijbelse Theologie, de rol van de canon en de verhouding tussen Bijbelse en Systematische Theologie worden verschillende theologische thema's uit het Oude en Nieuwe Testament behandeld.

Historische Theologie (PThU) (7.5 EC)

Je verwerft kennis en inzicht in de contexten en de problematiek waarin theologische ontwerpen uit het verleden zijn ingebed in de hedendaagse theologische bezinning.

Interculturele Theologie (PThU) (7.5 EC)

Je maakt kennis met de interculturele en interconfessionele dimensie van de theologie binnen de wereldwijde christelijke geloofsgemeenschap, de interreligieuze dimensie van de interculturele theologie, en met de missionaire taak van ontmoeting en getuigenis (de missiologie).

Theologische Ethiek (PThU) (7.5 EC)

Vanuit de verschillende standpunten van diverse Theologen bestudeer je de vraag: wat is christelijke ethiek en hoe moet ze worden beoefend?

Afstudeerscriptie (10 EC)

Je sluit de opleiding af met een scriptie over een zelfgekozen onderwerp.

Scriptieseminar (5 EC)

Je werkt aan specifieke aspecten van het ontwerp, onderzoek en schrijfproces van je bachelorscriptie.

Specialisatie: Culturele Impact van Religie (15 EC, facultatief)

Twee vakken: Contested Humanities en Cultural Impact of Religion

Specialisatie: Geleefde Religie (15 EC, facultatief)

Twee vakken: Reading Case Studies en Academic Debates

Specialisatie: Joodse, Christelijke en Islamitische Oorsprong (15 EC, facultatief)

Twee vakken: Crucial Texts in Cultural Contexts en The Afterlife of Biblical Texts and Figures

Studielast

Gemiddeld 40 uur college en zelfstudie per week

1 ECTS staat voor 28 uur. Een jaar bedraagt 60 ECTS aan studiepunten. Je hebt minimaal 12 contacturen per week, de rest bestaat uit zelfstudie.

Curriculum

Het weergegeven schema met vakkenoverzicht is van de meest gekozen variant: Bachelor Theologie met PThU-traject en inclusief Grieks. Andere varianten:

Programma-opties
Honours College (honoursprogramma)

Het Honours College biedt talentvolle en gemotiveerde studenten de kans meer uit zichzelf te halen.

Dat doe je door het volgen van een extra (honours)programma van 30 EC naast je reguliere bacheloropleiding van 180 EC en door tal van andere activiteiten die je samen met honoursstudenten van andere opleidingen onderneemt en organiseert.

Ontwikkeling van talent en eigen initiatief zijn de uitgangspunten van het honoursprogramma van de RUG.

Meer informatie over deze optie

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is facultatief
  • Voor gemiddeld 20 weken
  • Maximaal 30 EC

De Bachelor Theologie heeft verscheidene uitwisselingscontracten met andere universiteiten binnen en buiten Europa om daar een deel van de studie te volgen. Ook is het mogelijk een stage of afstudeeronderzoek in het buitenland te doen. Voor een overzicht van onze exchange partners, zie: https://www.rug.nl/rcs/education/exchange-programme/partner-universities

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

  • VWO Natuur & Techniek
  • VWO Natuur & Gezondheid
  • VWO Economie & Maatschappij
  • VWO Cultuur & Maatschappij
  • HBO propedeuse

    HBO-propedeuse (met havo) geeft aan de RUG niet automatisch toegang tot een studie. Voor de bacheloropleiding Theologie worden echter geen aanvullende eisen gesteld.

  • academische propedeuse

    HBO-propedeuse (met havo) geeft aan de RUG niet automatisch toegang tot een studie. Voor de bacheloropleiding Theologie worden echter geen aanvullende eisen gesteld.

Studiekeuzecheck

De opleiding verzorgt matching. Deelname is optioneel. Het advies is niet bindend.

  • Er is een online vragenformulier.
  • Er zijn speciale matchingsdagen. Deelname is optioneel.
    • Vooraf thuis bestuderen van lesstof.
    • Eén of meer proefcolleges.
    • Gesprekken met studenten.

Toelichting

Het volgen van een matchingsactiviteit is niet verplicht, maar we raden het wel sterk aan. Want de verkeerde opleiding kiezen is niet leuk. De ervaring leert dat veel studenten al in het eerste jaar stoppen met hun studie omdat ze het toch niet leuk of interessant genoeg vinden. Vaak komt dit doordat de studie niet aansluit bij de verwachtingen en het beeld dat ze hadden van de opleiding. Via matching willen we ervoor zorgen dat jij zeker weet dat je op de goede plek zit.

De faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij organiseert zo snel mogelijk na de examenperiode een matchingsdag waarop we je persoonlijk op de faculteit ontvangen. Tijdens deze dag krijg je praktische informatie over de opleiding, maak je kennis met je medestudenten en bekijken we aan de hand van de intakeformulieren in een persoonlijk gesprek of je een juiste keuze hebt gemaakt.

Aanmeldingsprocedure

Als je je uiterlijk 1 mei hebt aangemeld krijg je een uitnodiging voor een matchingsbijeenkomst in juni. Als voorbereiding op deze bijeenkomst vul je een intakeformulier in, waardoor je voor jezelf nog eens op een rijtje zet waarom je voor deze studie kiest en wat je verwachtingen zijn. De informatie gebruiken we voor de studiebegeleiding in het eerste jaar. Tijdens de matchingsbijeenkomst kun je in een gesprek met de studieadviseur je vragen en dergelijke bespreken.

Let op: Nederlandse studenten met een buitenlandse vooropleiding sturen hun documentatie na aanmelding in Studielink in via Progress Portal . Je ontvangt een aparte e-mail met je inloggegevens (controleer ook je spamfolder). Deze e-mail kun je ook vinden in je Studielink inbox.

Meer informatie over aanmelden met niet-Nederlandse vooropleiding

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202501 september 2025
01 mei 202601 september 2026
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd
EU/EER2025-2026€ 2601voltijd
  • Theologie studenten kunnen voor financiële steun bij bijvoorbeeld de aanschaf van boeken een aanvraag doen bij het Wessel Ganzevoort Fonds.
  • Via de PThU zijn er ook diverse fondsen beschikbaar.
  • Als je een niet-Nederlandse vooropleiding hebt, betaal je inschrijfgeld voor je diplomawaardering.

Praktische informatie voor:

Na je studie

Na je bacheloropleiding verhoog je je kansen op de arbeidsmarkt, als je nog een masteropleiding doet. Dit kan aan dezelfde faculteit, elders aan de RUG of aan een andere universiteit. De vervolgopleiding tot predikant kun je aan de PThU volgen in Utrecht. Je kunt aan de RUG de eenjarige masteropleiding Theologie en Religiewetenschappen volgen met de varianten:

Daarnaast bieden we een uniek Erasmus Mundus programma aan: Religious Diversity in a Globalised World. Tijdens deze tweejarige master bieden we jou, i.s.m. Europese en Latijns-Amerikaanse universiteiten en maatschappelijke partners, de kans om jouw horizon te verbreden.

Arbeidsmarkt

Als je na je bacheloropleiding een vervolgmaster afrondt, vergroot je je kans op de arbeidsmarkt. Kies je voor een masterprogramma aan onze faculteit, dan loop je stage bij een organisatie, instituut of bedrijf dat zich bezighoudt met religie en cultuur. De meeste van onze afgestudeerden stromen na het behalen van hun masterdiploma uit in zes duidelijke beroepsprofielen:

  • Zorg
  • Kerk
  • Overheid
  • Onderwijs
  • Wetenschap
  • Cultuur

Hieronder zie je welke banen onze alumni hebben.

  • Zorg: geestelijk verzorger bij een zorginstelling, zelfstandig therapeut.
  • Beleid & management: beleidsmedewerker /adviseur bij een overheidsinstelling, culturele instelling of politieke partij, medewerker/adviseur van hulporganisaties, ambassademedewerker, veiligheidsadviseur strijdkrachten etc.
  • Onderwijs: docent godsdienst/levensbeschouwing, educatief medewerker.
  • Wetenschap: onderzoeker aan een universiteit of onderzoeksinstelling.
  • Kerk: predikant of kerkelijk werker.
  • Media: journalist, redacteur

Daarnaast werken opvallend veel van onze afgestudeerden als zelfstandig ondernemer in één van deze sectoren.

Bekijk onze alumnipagina om er achter te komen waar onze alumni zoal terecht zijn gekomen na hun afstuderen.

Als je docent wilt worden in het voortgezet onderwijs, raden we je aan om een educatieve master te volgen. Wil je predikant worden? Dan kun je met een bachelor Theologie doorstromen naar de predikantsmaster van de Protestantse Theologische Universiteit (PThu). De PThU is gevestigd in Groningen en Amsterdam.

Potentiële beroepen

  • docent godsdienst en levensbeschouwing

    Met een bachelordiploma Theologie met een educatieve minor kun je lesgeven in godsdienst en levensbeschouwing op 2e graads niveau.

Onderzoek

Onderzoek en onderwijs

Het onderwijs in de bacheloropleidingen is nauw verweven met het onderzoek dat binnen de drie vakgroepen van de faculteit verricht wordt:

De vakgroep Jodendom, Christendom en Islam in hun formatieve fase richt zich op de formatieve fase van het jodendom, het christendom en de islam. Het onderzoek concentreert zich op hun dynamische wisselwerking in de context van het klassieke Nabije Oosten, de Grieks-Romeinse cultuur en latere klassieke culturen; hoe hebben het jodendom, het christendom en de islam zich sinds de Oudheid ontwikkeld, vanaf het vroege jodendom tot het ontstaan van de islam?

De vakgroep Vergelijkend Onderzoek van Religie bestudeert religie in al haar verschijningsvormen wereldwijd. Deze vakgroep combineert historische, culturele en sociaalwetenschappelijke perspectieven op religie als menselijk fenomeen. Hier vind je onze antropologen, psychologen en sociologen. Het onderzoek varieert van religie in gevangenissen, voedselrituelen in India, religie en seksuele gezondheid, geestelijke verzorging bij rampen, tot pelgrimages naar Mecca en andere bedevaartsoorden.

De vakgroep Christendom en Ideeëngeschiedenis is vooral gespecialiseerd in de geschiedenis van de klassieke en moderne filosofie, genderstudies, de cultuurgeschiedenis van het christendom van de middeleeuwen tot en met onze tijd en materieel en immaterieel religieus erfgoed.

Onderzoekscentra en activiteiten

De onderzoeksactiviteiten van de staf staan in verbinding met de activiteiten van:

Deze centra en onderzoeksgroepen nodigen regelmatig sprekers uit en organiseren evenementen waarbij studenten, promovendi en docenten aan levendige discussies deelnemen.

De Protestantse Theologische Universiteit verzorgt een deel van het onderwijs van de opleiding Theologie in Groningen. Uiteraard sluit dit onderwijs ook nauw aan bij de onderzoeksclusters van de PThU:

  • Beliefs is het systematisch-theologisch onderzoek van de PThU. Centraal staat de vraag hoe het menselijk spreken en handelen een vertolking kan zijn van het christelijk geloof.
  • Sources is het onderzoeksprogramma van Bijbelwetenschappen en Kerkgeschiedenis. Het gaat om bronnen van christendom en jodendom en de wisselwerking door de tijd heen tussen die bronnen.
  • Het programma van Practices richt zich op vindplaatsen van geloofspraktijken en kerk, bijvoorbeeld scholen, zorginstellingen, publieke feesten en rituelen.
Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Inschrijving webklassenMeer informatie
Open Dag TheologieOude Boteringestraat 38Meer informatie
Bachelor Open Dagdiverse locatiesMeer informatie

Contact

  • ambassadeurs (onze Theologiestudenten vertellen je graag hoe het is om bij ons te studeren)
    Email: prospectives.rcs rug.nl
  • Kees van den Ende MA (studieadviseur)
    Email: studieadvies.rcs rug.nl
    Telefoon: 050-363 9382
  • Drs. Thea de Boer (studieadviseur)
    Email: studieadvies.rcs rug.nl
    Telefoon: 050-363 5581
Bekijk deze video

Theologie in deeltijd

Het is mogelijk deze opleiding in deeltijd te volgen. In deeltijd duurt dit bachelorprogramma zes jaar in plaats van drie jaar. Per jaar worden 30 ECTS geprogrammeerd.

Bindend Studieadvies bij deeltijdopleiding

Aan het einde van je eerste studiejaar en aan het einde van je derde (deeltijd)studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je in je eerste deeltijdjaar meer dan 20 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 20 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding en moet je wat anders gaan doen.

Daarnaast is het de bedoeling dat je aan het einde van je derde (deeltijd)studiejaar al je eerstejaars vakken hebt behaald. Is dit niet het geval, dan zal je ook een negatief studieadvies krijgen en de opleiding moeten verlaten. Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies.

Collegegeld

Er geldt een speciaal deeltijdtarief, zowel voor het wettelijk collegegeld, als voor instellingscollegegeld. Je betaalt het hogere instellingscollegegeld als je al een bachelordiploma hebt (tenzij je dit diploma voor 1991 hebt behaald).

Lees meer

Andere opleidingen op het gebied van religie en de oudheid

Als je geïnteresseerd bent in een opleiding op het gebied van religie, cultuur en samenleving of in de oudheid, misschien is dit dan ook wat voor je:

Lees meer

Studieverenigingen

Gerardus van der Leeuw

Gerardus van der Leeuw is de studievereniging van de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Naast verbredende activiteiten (bijvoorbeeld lezingen of carrière-evenementen) voor zowel de opleiding Religiewetenschappen als de opleiding Theologie, organiseren ze ontspannende activiteiten zoals borrels en trips naar het buitenland.
http://www.gerardusvanderleeuw.nl/
Lees meer
Studentprofiel

Deze studie is iets voor jou als je wilt weten hoe de Bijbel en Koran zijn ontstaan en waarom en hoe mensen God proberen te begrijpen en bereiken. Je vindt geschiedenis, filosofie, psychologie en kunst interessant. Je hebt gevoel voor taal, want je leert religieuze teksten in hun oorspronkelijke taal te bestuderen. Bovenal heb je belangstelling voor mensen, want theologie gaat over wat mensen beweegt, wat hun waarden zijn en hoe je hen bijvoorbeeld kan helpen met zingeving.

(Bindend) studieadvies
  • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je meer dan 45 ECTS (deeltijd: 20 ECTS) hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding en moet je wat anders gaan doen.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur. NB: Sommige opleidingen maken gebruik van een tutorbegeleiding (check bij je eigen studieadviseur hoe het geregeld is). Meer informatie: https://www.rug.nl/education/bachelor/nederlandse-studenten/studiekeuze-en-voorlichting/bsa

Studiebegeleiding

Om je te ondersteunen bij de studie zorgt de faculteit voor een studeerbaar rooster, een actieve studiebegeleiding door mentoren, docenten, student-assistenten en de studieadviseur, een snelle nakijktijd van tentamens en een goede bereikbaarheid van docenten en de studieadviseur. In het onderwijsprogramma van het eerste jaar zijn bovendien een aantal studievaardighedenmodules opgenomen met als doel je direct aan het begin van je opleiding het juiste studiegedrag aan te leren.

Tijdens de introductie maak je kennis met je mentoren en met de studieadviseur. De mentoren zijn ouderejaarsstudenten, die een speciale training hebben gekregen. Iedere mentorgroep telt maximaal tien eerstejaarsstudenten en twee mentoren. In acht bijeenkomsten maken de mentoren je wegwijs op de faculteit. Ook begeleiden en adviseren zij je bij het (leren) studeren. Daarnaast wordt je de gelegenheid geboden om aan de mentoren vragen te stellen of zaken voor te leggen die niet tijdens de groepssessies besproken kunnen worden. De studieadviseur voert aan het begin van het studiejaar met alle eerstejaarsstudenten een kennismakingsgesprek. Hierin komen je verwachtingen van de opleiding ter sprake en eventuele bijzondere omstandigheden. Alle eerstejaarsstudenten ontvangen vervolgens aan het eind van het eerste semester een uitnodiging voor een studievoortgangsgesprek met de studieadviseur. Je kunt ook zelf contact opnemen met de studieadviseur als je studievertraging dreigt op te lopen. De studieadviseur kan je helpen bij je studieplanning, maar je ook op vertrouwelijke basis adviseren bij studieproblemen en/of persoonlijke problemen.

Aansluitende master programma's