Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Bacheloropleidingen Farmacie
Header image Farmacie

Farmacie

Veel ziekten kunnen we effectief behandelen met medicijnen. De bacheloropleiding Farmacie is de eerste stap om een veelzijdig geneesmiddeldeskundige te worden, werkzaam als apotheker of onderzoeker.

Deze opleiding zal vanaf collegejaar 2025-2026 in het Nederlands aangeboden worden.

Bij Farmacie komen scheikunde, biologie en geneeskunde samen. Je leert hoe medicijnen werken, hoe ze ontwikkeld en verbeterd worden en hoe je later zowel patiënten als artsen kunt adviseren over het veilige en effectieve gebruik ervan. De opleiding is nauw verbonden met het wetenschappelijk onderzoek dat in Groningen gedaan wordt en biedt een solide basis voor jouw loopbaan als geneesmiddeldeskundige.

Ben je vooral geïnteresseerd in de gezondheidszorg? We bieden vakken aan die voorbereiden op de onmisbare rol van de apotheker in de patiëntenzorg. Heeft wetenschappelijk onderzoek meer je interesse, dan opent het programma deuren voor je naar de wereld van het geneesmiddelonderzoek. Wat Farmacie zo boeiend maakt, is dat je kennis gebruikt in een multidisciplinaire setting om zieke mensen te helpen, of beter nog, om ziekte te voorkomen.

Onze bacheloropleiding geeft je een goede wetenschappelijke basis voor een toekomstige carrière als veelzijdige zorgverlener, geneesmiddeldeskundige en wetenschapper. Je doet kennis en vaardigheden op die onmisbaar zijn voor het leveren van optimale farmaceutische zorg en je raakt bekend met behandeling-op-maat, ook wel Personalised Medicine genoemd.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BSc in Farmacie
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
56157
Voertaal
Nederlands
Start
September
Faculteit
Science and Engineering
Studie in Cijfers
Waarom dit programma in Groningen?
  • De opleiding Farmacie in Groningen, als onderdeel van de Faculty of Science and Engineering, heeft nauwe contacten met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dat zie je niet alleen terug in onze faciliteiten en leeromgeving, maar ook in ons wetenschappelijk onderzoek. Deze nauwe samenwerking tussen farmaceutische en klinische onderzoekers is uniek voor Nederland en in de wereld.
  • We bereiden onze studenten voor op brede carrièremogelijkheden.
  • Groningen is een kenniscentrum waar je onderwijs krijgt van ervaren docenten en praktiserend apothekers. Daarnaast word je begeleid door wetenschappelijke onderzoekers, die wereldwijd erkend zijn als toonaangevende experts in hun vakgebied.
  • Onze opleiding wordt gewaardeerd door zowel studenten als het werkveld.
  • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.
Programma
VakkenVakkencatalogus >
Farmaceutische Analyse
Farmaceutische Technologie en Biofarmacie
Fysiologie en Farmacologie
Genetica
Humane Fysiologie
Moleculaire Celbiologie
Moleculen en Reactiviteit
Pathologie
Practicum celbiologie
Professionaliteit in Farmacie
Receptorfarmacologie
Wereldgezondheid, Farmacotherapie en Communicatie
Wiskunde en Statistiek

Curriculum

In deze bacheloropleiding leer je alle facetten van de Farmacie kennen, waaronder:

  • Ontwerp en ontwikkeling van geneesmiddelen
  • Werkingsmechanismen van geneesmiddelen
  • Analyse, toediening en vormgeving van geneesmiddelen
  • Gebruik, effectiviteit, bijwerkingen (veiligheid) en kosten van geregistreerde geneesmiddelen in de praktijk

Naast hoor- en werkcolleges bieden wij praktijkgerichte vakken aan, waarbij je laboratoriumvaardigheden leert onder professionele begeleiding. Ook hebben we diverse e-tools in ons onderwijs ingevoerd. Uiteraard is er ook veel persoonlijk contact tussen student en docent.

Al vroeg in de opleiding word je voorbereid op een toekomstige carrière als apotheker en/of farmaceutisch onderzoeker. Je neemt actief deel aan lopend wetenschappelijk onderzoek en je krijgt een beeld van wat er gebeurt in een openbare en in een ziekenhuisapotheek. Ook krijg je inzicht in de activiteiten van geneesmiddelfabrikanten. Deze oriënterende beroepsvoorbereiding helpt je bij het maken van de juiste keuze voor de te volgen masteropleiding nadat je de bachelor Farmacie hebt afgerond.

Binnen de Faculty of Science and Engineering verwachten we dat studenten zich houden aan ons Bring Your Own Device (BYOD) beleid. Deze garandeert een naadloze integratie van persoonlijke elektronische apparaten voor academische doelen. Voor meer gedetailleerde informatie over ons BYOD beleid, zie onze webpagina.

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is facultatief
  • Maximaal 30 EC

Studeren in het buitenland is mogelijk binnen de major Medical Pharmaceutical Sciences; er wordt niet in voorzien binnen de major Pharmacy.

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

  • VWO Natuur & Techniek
  • VWO Natuur & Gezondheid

    natuurkunde

  • VWO Economie & Maatschappij

    natuurkunde + scheikunde

  • VWO Cultuur & Maatschappij

    (wiskunde A of wiskunde B) + natuurkunde + scheikunde

Toelatingseisen

De opleiding draait om de kernwoorden betrouwbaarheid, integriteit, nauwkeurigheid, zorgvuldigheid en communicatie. Je moet goed kunnen samenwerken.

Ben je niet direct toelaatbaar en heb je een andere vooropleiding, zoals een HBO-propedeuse of een niet-toereikend vwo-diploma? Kijk dan hier voor meer informatie over de toelatingsprocedure via de Toelatingscommissie BSc opleidingen FSE.


Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202501 september 2025
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd
EU/EER2025-2026€ 2601voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Patiëntenzorg, ontwikkeling van geneesmiddelen of wetenschappelijk onderzoek? Je hebt veel mogelijkheden na de bacheloropleiding Farmacie, afhankelijk van de vervolgopleiding die je kiest. Je kunt kiezen voor de driejarige, Nederlandstalige masteropleiding Farmacie, die de nadruk legt op gezondheidszorg en opleidt tot zowel basisapotheker als farmaceutisch wetenschapper.

De masters Medical Pharmaceutical Sciences (MPS) en Molecular Medicine and Innovative Treatment bereiden je voor op een carrière in het farmaceutisch onderzoek. Na je afstuderen heb je uitgebreide kennis van de farmaceutische en biomedische wetenschappen. Hierdoor ben je breed inzetbaar op de arbeidsmarkt en farmaceuten vind je dan ook op veel plaatsen in het onderzoek.

Apotheker

Na de masteropleiding kun je je specialiseren tot openbaar apotheker of ziekenhuisapotheker. Als openbaar apotheker werk je nauw samen met huisartsen en heb je veel persoonlijk contact met patiënten. Ziekenhuisapothekers richten zich vaak meer op specialistische geneesmiddelen, werken samen met andere medische specialisten en voeren praktijkgericht onderzoek uit. Als apotheker draag je bij aan de beste zorg voor elk individu.

Onderzoeker

Welke genetische en/of omgevingsfactoren zijn de onderliggende oorzaak van een ziekte? Waarom reageren sommige patiënten goed op nieuwe geneesmiddelen, terwijl je bij anderen nauwelijks effect ziet? Dat zijn vragen waar wetenschappers een antwoord op zoeken. Kies één van de reeds genoemde masters en word farmaceutisch onderzoeker.

Consultant of beleidsmedewerker

Zorgverzekeraars en overheden hebben mensen nodig met kennis van geneesmiddelen. Hier kun je banen vinden als beleidsmedewerker, toezichthouder, inspecteur of adviseur.

Je kunt ook, na het volgen van de master Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen, een baan vinden in de wetenschapscommunicatie of het onderwijs.

Potentiële beroepen

  • Apotheker in een openbare apotheek, ziekenhuisapotheek, industrie
  • Beleidsadviseur bij zorgverzekeraar
  • Onderzoeker bij een onderzoeksinstituut, universiteit, industrie
  • Qualified person in de farmaceutische industrie
  • Docent bij hogeschool of universiteit
Onderzoek

GRIP: Groningen Research Institute of Pharmacy

Bij Farmacie is het onderwijsprogramma sterk verbonden met het farmaceutisch onderzoek. Wij vinden het uitermate belangrijk dat onze studenten in hun studie zowel kennis nemen van de laatste ontwikkelingen binnen het farmaceutisch onderzoek als hieraan deelnemen. De bacheloropleiding Farmacie stelt elke student in de gelegenheid om tijdens de studie een wetenschappelijk onderzoeksproject uit te voeren ter verdieping van de academische ontwikkeling en vorming.

Binnen GRIP werken onze onderzoekers aan het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen en het verbeteren van bestaande therapieën. De ambitie van het wetenschappelijke onderzoek binnen GRIP is om een bijdrage te leveren aan de hele breedte van de farmaceutische wetenschappen, van fundamenteel onderzoek, zoals chemische analyse en synthese, tot praktijk- en patiëntgericht onderzoek. De opkomst van personalised medicine heeft geleid tot medische behandelingen die steeds meer worden toegespitst op individuele patiënten, rekening houdend met de manier waarop de ziekte zich uit bij de patiënt en hoe een persoon reageert op een bepaald geneesmiddel.

Bij de hoor- en werkcolleges, practica en je eigen onderzoeksproject word je begeleid door de wetenschappelijke staf van het onderzoeksinstituut GRIP en werk je nauw met hen samen. De onderzoekers van GRIP zijn wereldwijd erkend als toonaangevende experts op hun vakgebied.

Meer informatie over GRIP en ons onderzoek vind je op: www.rug.nl/research/grip/research/

Unieke leeromgeving

Onze nauwe verbondenheid met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) versterkt het wetenschappelijk onderzoek in Groningen en biedt studenten een unieke interdisciplinaire leeromgeving.

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Campus TourMeer informatie
Inschrijving webklassenMeer informatie
Inschrijving webklassenMeer informatie

Contact

  • Academic Advisor Pharmacy
  • studyscience@rug.nl Study Science (For students who are have general questions)
    Email: studyscience rug.nl
  • Ask Our Students! (Ask our students about the Bachelor's programme and student life:)
    Email: pharmacystudents rug.nl
Bekijk deze video

Studieverenigingen

Pharmaciae Sacrum

G.F.S.V. ''Pharmaciae Sacrum'' is de studievereniging voor studenten Farmacie in Groningen.
Pharmaciae Sacrum, Latijn voor 'het heilige van de farmacie', is opgericht op 12 december 1881 en is daarmee de oudste studievereniging van Groningen en de op één na oudste van Nederland. G.F.S.V. “Pharmaciae Sacrum” organiseert activiteiten zoals lezingen, sportdagen, excursies en borrels. Ook brengt de vereniging een blad uit, genaamd Foliolum.
https://www.psgroningen.nl/
Lees meer
(Bindend) studieadvies
  • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Aansluitende master programma's