Met veel plezier nodigen wij je uit voor de alumnibijeenkomst op dinsdagavond 13 mei in Leeuwarden. Op Campus Fryslân zal prof. Tjalling Halbertsma, decaan Campus Fryslân, ons hartelijk welkom heten.
Het thema is deze avond: "Klimaatverandering: pompen of verzuipen?".
Klimaatverandering is onmiskenbaar en beïnvloedt onze wereld in hoog tempo, met het Noordpoolgebied als een van de meest getroffen regio’s. Ondanks technologische innovaties en beleidsmaatregelen slagen we er niet in om onze vervuiling en verspilling voldoende terug te dringen. Er is een radicale omslag nodig, maar die blijft vooralsnog uit.
Toch kunnen we vandaag al concrete stappen zetten naar een duurzame toekomst. Hoe passen we onze leefomgeving aan de gevolgen van klimaatverandering aan? In plaats van te vechten tegen water, moeten we leren ermee te leven. Dit vraagt om fundamentele transities in ruimtelijke ordening en bouwmethoden. Denk bijvoorbeeld aan drijvende woonwijken of duurzame appartementencomplexen die meebewegen met het waterpeil. De tijd dringt – het is tijd voor actie!
Programma:
19.00 uur - Inloop Campus Fryslân
19.15 uur - Opening & welkom door dr. Geesje Duursma en prof. Tjalling Halbertsma
19.25 uur - Hoe lossen we milieucrisissen op? door prof. Cees Buisman
19.45 uur - Hoe houd je je hoofd boven water? door dr. Margo van den Brink
20.45 uur - Zeespiegelstijging komt uit de poolgebieden door dr. Maarten Loonen
21.15 uur - Afsluiting
21.20 uur - Alumniborrel bij ClubZ Leeuwarden
Registratie:
Klik op onderstaande button om je te registreren. Deelname bedraagt € 10,-. Dit bedrag omvat het programma, de sprekers en de borrel. Voor Vrienden & Supporters van het UEF is de deelname vrij.
Voor vragen of meer informatie, neem contact met ons op via dit mailadres: m.groendijk rug.nl.
Wij kijken ernaar uit je te verwelkomen en samen een inspirerende avond te beleven!
Hartelijke groet,
namens de Fryske Alumni Sirkel,
Geesje Duursma (vz), Herma Dijkgraaf, Juliette Ponsen en Sietske de Wijs
Marjolijn Groendijk
alumni event manager
PS. Als alumnus kun jij het verschil maken! We zoeken één nieuw commissielid voor onze alumnicommissie. Meer weten? Schiet ons dan even aan tijdens de alumnibijeenkomst op 13 mei.
Onderwerpen:
Hoe lossen we milieucrisissen op?
Prof. Cees Buisman is hoogleraar biologische kringlooptechnologie aan Wageningen Universiteit en directeur van Wetsus, centrum voor duurzame watertechnologie in Leeuwarden en neemt ons mee in het gedachtegoed van Ken Wilbur over integraal bewustzijn. In de visie van Ken Wilber neemt ons bewustzijn als mensheid steeds toe. We zijn het steeds niet met elkaar eens hoe we verder moeten, onder andere door de cultuuroorlog die er gaande is, versterkt door de sociale media. De cultuuroorlog verdeelt de maatschappij bijvoorbeeld in mensen die wel of niet geloven dat de klimaatverandering het gevolg is van menselijke activiteiten. Is het creëren van een hoger bewustzijn de oplossing? Wat kunnen we zelf doen? Wat kan waterschaarste ons leren?
Hoe houd je je hoofd boven water?
Extreme buien, hittegolven, overstromingen en een stijgende zeespiegel bedreigen onze laaggelegen delta. Hoe kunnen we onze ruimtelijke inrichting aanpassen aan het veranderende klimaat zonder vast te lopen in lastige keuzes? Volgens Dr. Margo van den Brink, universitair hoofddocent Water en Ruimte, moeten we een fundamentele transitie doormaken: van ‘vechten tegen het water’ naar ‘leven met het water’. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? Welke oplossingen zijn er en welke offers moeten we brengen? Een voorbeeld van zo’n innovatieve oplossing is Floating Future, een interdisciplinair onderzoeksproject waar Van den Brink aan werkt.
Zeespiegelstijging komt uit de poolgebieden
Dr. Maarten Loonen (alumnus 1987), wetenschappelijk directeur Nederlands Poolstation in Spitsbergen, reisde de afgelopen 35 jaar elke zomer af naar Spitsbergen en zal ons meer vertellen over de gevolgen van de klimaatverandering, die tot nu toe in het Noordpoolgebied sneller zijn gegaan dan in de rest van de wereld. Het smelten van de ijskappen is van groot belang voor Nederland vanwege de zeespiegelstijging, die daardoor wordt veroorzaakt. Wat weten we inmiddels van die verandering, hoe wordt het gemeten en verwerkt in klimaatmodellen? |
|
Prof. ing. ir. Cees Buisman is hoogleraar Biologische Kringlooptechnologie aan Wageningen University & Research en is sinds 2003 wetenschappelijk directeur bij Wetsus, het Europees centrum voor duurzame watertechnologie, dat streeft naar intensieve samenwerking tussen universiteiten en het bedrijfsleven om innovatie te versnellen.
|
|
|
Dr. Margo van den Brink
is universitair hoofddocent Water Governance aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij doet onderzoek naar governance vraagstukken op het gebied van waterveiligheid, klimaatadaptatie en ruimtelijke kwaliteit. Ook onderzoekt zij de mogelijkheden voor een drijvende toekomst en grootschalig wonen op het water in het kader van het onderzoeksproject Floating Future.
|
|
|
Dr. Maarten Loonen
(alumnus Biologie, 1987) is poolonderzoeker. Al meer dan 30 jaar bivakkeert Loonen in het broedseizoen op Spitsbergen, het noordelijkste dorp van de wereld, wat een centrum is voor pool- en klimaatonderzoek. Loonen doet er onderzoek naar de ecologie en de vogeltrek. Maar in al die jaren zag Loonen het klimaat op de Noordelijke eilanden zo erg veranderen, dat juist die klimaatverandering een centraal thema in zijn studie is geworden. Tevens geeft Loonen college aan studenten van de minor Arctische en Antarctische studies en geeft ook een speciale cursus over klimaatverandering op Campus Fryslân.
|
|
|