Skip to ContentSkip to Navigation
Alumni Voor alumni Menu

Groep 4

Dr.  Jan Kuks
Dr.  Jan Kuks
Dr. Rob Bakels
Dr. Rob Bakels

Dubbelzien, niet kunnen eten en dan weer wel

Dr. Jan Kuks & Dr. Rob Bakels - FMW

Alleen door activiteit van spieren en klieren kunnen hersenen aan de buitenwereld doorgeven wat ze bedacht hebben. Verlammingen hebben dus rampzalige gevolgen. Als een verlamming soms wel en dan weer soms niet aanwezig is, dan lijkt het wel psychogeen maar dat is zeker niet altijd waar. We laten zien hoe dit kan door een ziekte die heel goed behandeld kan worden maar desondanks levensgevaarlijk kan zijn.

Dr. D.G. Gilbers
Dr. D.G. Gilbers

Zeg eens "appel”

Dr. D.G. Gilbers - LET

Taalkundigen houden zich bezig met de structuur van taal. Ze vragen zich bijvoorbeeld af of alle onderdelen van een zin of, meer ingezoomd, een lettergreep even belangrijk zijn. In dit mini-college laat ik zien hoe een kind stap voor stap de lettergreepstructuur van het Nederlands verwerft.

Dr. Myrte Gosen
Dr. Myrte Gosen

Gesprekken: alledaags maar ingewikkeld?

Dr. Myrte Gosen - LET

Iedere dag opnieuw zijn we verwikkeld in iets alledaags en tegelijkertijd ingewikkelds: gesprekken voeren. Tijdens dit mini-college neem ik jullie mee (terug) naar de collegebanken waar Gespreksanalyse wordt onderwezen. Ik zal laten zien hoe fascinerend de regels van een gesprek kunnen zijn als je er maar de analytische aandacht voor hebt. In de gesprekswetenschap leggen we de machinerie bloot die aan de gesprekken ten grondslag ligt en die we, meestal onbewust, gebruiken om gesprekken te voeren. Door met jullie te kijken naar alledaagse, aansprekende voorbeelden zullen we vragen verkennen als 'wat we doen we als we iets zeggen', 'hoe het kan dat we elkaars uitingen kunnen afmaken', 'waarom je een monoloog toch eigenlijk niet in je eentje doet' en 'waarom alle vragen sturend zijn'. Dit mini-college zal je niet alleen aan het denken zetten over de finesse van de regels van het dagelijkse gesprek, maar zal je ook goed voorbereiden op alle gesprekken die je met andere alumni zult voeren tijdens deze alumnidag.

Prof. dr. Maarten Duijvendak
Prof. dr. Maarten Duijvendak

Europa van de regio's

Prof. dr. Maarten Duijvendak - LET

Met de Europese verkiezingen voor de boeg is het nuttig terug te kijken naar wat de Europese Unie de afgelopen decennia heeft betekend. Waarom is er zo veel regionaal beleid gevoerd en met wat voor effecten? Hebben de provincies en andere regio's baat gehad bij de vele Europese programma's? Wat heeft het Groningen gebracht en wat was de betekenis in andere gebieden zoals de Franse Languedoc? In dit minicollege regionale geschiedenis ligt de focus op Jacques Delors en de periode 1973-2013.

Prof. dr. Jenny van Doorn
Prof. dr. Jenny van Doorn

Enig, of toch eng? Robots in de dienstverlening

Prof. dr. Jenny van Doorn - FEB

In de afgelopen jaren zien we dat dienstverleners steeds meer investeren in robots. Sociale robots kunnen bijvoorbeeld personeelstekorten in de zorg helpen oplossen die ontstaan met een steeds ouder wordende bevolking en alarmerend weinig zorgpersoneel. Robots voegen een sociaal element aan geautomatiseerde dienstverlening toe wat er tot op heden nog niet was, wat robots anders maakt dan andere vormen van automatisering. Wel kunnen robots op weerstand stuiten bij zowel consumenten als ook de menselijke collega. In dit mini-college vertellen we hoe robots het best ingezet kunnen worden in de praktijk zonder de klantervaring aan te tasten.

Prof. dr. Robert Inklaar
Prof. dr. Robert Inklaar

Ongelijkheid in mondiaal perspectief

Prof. dr. Robert Inklaar - FEB

Wat zijn de vooruitzichten voor duurzame ontwikkeling in deze wereld? Ongelijkheid binnen en tussen landen roept de vraag op hoe de welvaart wordt verdeeld en nieuwe technologie heeft onzekere gevolgen. Dit college is een tour langs de belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied en stelt de vragen voor onderzoek en beleid om dit thema beter te begrijpen en beheersen.

Laatst gewijzigd:26 februari 2024 11:09