Baanbreeksters van Marian Joëls vertelt over ‘twaalf eerste vrouwen’
150 jaar geleden werd Aletta Jacobs als eerste vrouw toegelaten tot de universiteit. Ze ging studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sindsdien is er veel bereikt, maar blijft de toegang van vrouwen tot sleutelposities onverminderd een actueel thema. Marian Joëls is decaan aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG en hoogleraar neurobiologie, ze schreef diverse boeken. Op dinsdag 20 april lanceert Marian haar boek ‘Baanbreeksters’, waarin ze twaalf eerste vrouwen interviewt over hun weg naar de top. Ze stelt vast wat beslissend was voor hun succes.
Welke vrouwen bereiken als eerste de top van hun beroepsgroep? Zijn het vrouwen die met een zilveren lepel in de mond geboren zijn, die alles in het werk stellen om ‘de eerste’ te worden? Het tegendeel blijkt waar. Marian analyseert in het boek de overeenkomsten in hun omgeving, loopbaan en karakter. De twaalf eerste vrouwen vertellen openhartig over belangrijke momenten in hun leven: hun jeugd, hun keuzes voor een vervolgopleiding, de rol van toeval of juist planning, de mensen die hen steunden of tot voorbeeld dienden; en de hordes bij hun positie als vrouwelijke wegbereider. Opvallend is dat de één niet meer kansen heeft gekregen dan de ander, maar wel van iedere halve kans een heel succes heeft weten te maken. ‘Baanbreeksters’ is een verhaal van doorzetten, optimisme, steun en geloof in een goede afloop.
In het boek interviewt Marian Joëls vrouwen uit de politiek en overheid, uit de wetenschap, uit de wereld van religie, kunst en sport, en vrouwen uit het bedrijfsleven. Eén van de twaalf eerste vrouwen is Cisca Wijmenga, rector magnificus van de RUG. Marian schreef eerder het boek ‘Een zeepaardje in je hoofd’, verschenen in 2009.
Laatst gewijzigd: | 18 juli 2024 14:58 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...