Types PhD posities
Dit zijn de verschillende types PhD posities bij de Rijksuniversiteit Groningen:
Scroll verder of klik op de links voor meer informatie over elke type promovendi.
Werknemer promovendi posities
Promovendi met een werknemersstatus krijgen over het algemeen een arbeidscontract van vier jaar bij de UG. Ze solliciteren bijna altijd om mee te werken aan bestaande onderzoeksprojecten en ze hebben ook een onderwijsverplichting.
Wanneer je geïnteresseerd bent in een functie als PhD'er in loondienst, kun je zoeken naar PhD's in loondienst bij het UG en ook naar PhD's in loondienst bij het UMCG.
Internationale beurspromovendi posities en het Top Up Programma
Als je al financiering hebt voor een PhD-project en dit aan de Rijksuniversiteit Groningen wilt doen, kun je contact opnemen met de coördinator van de Graduate School van je interesse. Kijk bij de PhD onderzoeksprogramma's voor informatie over de specifieke onderzoeksonderwerpen van elke Graduate School en de namen van de coördinatoren.
De Rijksuniversiteit Groningen verwelkomt internationale promovendi met een competitieve beurs uit eigen land en wil voor hen de best mogelijke omstandigheden creëren om goed te presteren tijdens hun promotieonderzoek. Daartoe vult de universiteit, afhankelijk van de hoogte van de beurs die de promovendus meebrengt, de beurs aan tot een bedrag dat overeenkomt met het Nederlandse minimuminkomen.
Letter of Acceptance
De meeste subsidieverstrekkers vragen om een (voorwaardelijke) Letter of Acceptance om aan te tonen dat je aan de universiteit wordt ingeschreven. Om een LoA toe te kennen, heeft elke GS zijn eigen procedures. Over het algemeen moet iedereen twee stappen volgen:
-
Een mogelijke promotor vinden, een gesprek voeren en een mogelijk traject afspreken.
-
Het met je begeleider overeengekomen onderzoeksvoorstel wordt samen met je CV en bewijs van Engelse taalvaardigheid ingediend bij de GS. Sommige GS vragen ook om aanvullende documenten, zoals een masterdiploma en/of cijferlijsten.
Als een startdatum vereist is, moet deze maximaal 4 maanden na de bekendmaking van de resultaten liggen.
Kijk hier voor meer informatie over PhD-beurzen in Latijns-Amerika.
Extern gefinancierde promovendi posities
In sommige gevallen is een werkgever bereid om in een werknemer te investeren door hem/haar een PhD-traject aan te bieden. In de praktijk betekent dit dat de werkgever het promotietraject 'betaalt' met tijd (bijvoorbeeld twee dagen per week) die de promovendus aan het traject kan besteden. Mocht je een promotietraject binnen deze constructie overwegen, raadpleeg dan de betreffende Graduate School voor meer informatie over de mogelijkheden.
Zelf gefinancierde PhD posities
In sommige gevallen kun je besluiten dat je in je eigen tijd en op eigen kosten een PhD-traject wilt volgen. Deze trajecten noemen we 'self-funded trajecten'. Omdat ze zelf gefinancierd worden, is de aanvraagprocedure ook niet centraal aan de RUG georganiseerd. In plaats daarvan word je aangemoedigd om contact op te nemen met een potentiële promotor om de mogelijkheden te bespreken.
Sandwich posities
Een Sandwich PhD is een type promotie traject waarbij je onderzoek doet aan twee verschillende universiteiten en onder het gezamenlijk toezicht staat van onderzoekers aan beide universiteiten. Gewoonlijk brengt de promovendus het eerste deel van het programma door aan zijn thuisinstelling en daarna brengt hij een periode door (meestal tussen 6-24 maanden) aan een andere universiteit, waar hij onderzoek doet in samenwerking met een promotor of onderzoeksgroep.
De Sandwich PhD programma's bieden promovendi de mogelijkheid om internationale ervaring op te doen en kennis te maken met verschillende onderzoeksomgevingen, en om een internationaal netwerk van contacten in hun vakgebied op te bouwen. Het kan ook een manier zijn om toegang te krijgen tot gespecialiseerde apparatuur of expertise die misschien niet beschikbaar is in de thuisinstelling.
Aan de RUG bevorderen we drie hoofdtypen Sandwich PhD's: single degree, double degree en joint degree. Voorwaarde is dat het traject gezamenlijk wordt begeleid door een onderzoeker van de RUG of het UMCG en een onderzoeker van een partneruniversiteit. De belangrijkste verschillen tussen de drie typen zijn dat:
- Bij een single-degree traject voert de promovendus als gast onderzoek uit aan een partneruniversiteit. Er wordt slechts één diploma uitgereikt met het Groningse stempel.
- Bij een double-degree promotietraject ontvangt de promovendus een diploma van de UG en een partnerinstelling met twee (verschillende) diploma's. Meestal wordt er één proefschrift gemaakt, maar soms moet het proefschrift aan de twee instellingen afzonderlijk worden verdedigd.
- Een joint-degree programma verleent de student één diploma in naam van de twee universiteiten, op voorwaarde dat het traject om dit diploma te behalen systematisch is overeengekomen door de twee instellingen.
De financiering van een sandwich traject is afhankelijk van de specifieke constructie waartoe de twee universiteiten besluiten. Anders gezegd, een sandwich PhD-traject kan worden uitgevoerd in de vorm van een PhD-positie in loondienst, maar het kan ook een externe beurs, een zelf gefinancierde positie en een combinatie van posities zijn. Het hangt allemaal af van de financieringsmogelijkheden binnen de twee universiteiten die zullen samenwerken aan het traject.
Daarnaast hebben we een aantal vaste partners waarmee we regelmatig samenwerken als het gaat om het sandwich PhD-traject. Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende initiatieven:
- ENLIGHT
- Kijk voor meer informatie over UG Sandwich PhD programma's met een partner in Latijns-Amerika op de webpagina van ISR.
Laatst gewijzigd: | 23 oktober 2024 11:17 |