Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Werken bij de RUG Vacatures

Postdoc/Onderzoeker geïntegreerde jeugdhulp in het speciaal onderwijs (0,5 fte) (V25.0089)

Functieomschrijving

Leerlingen in het speciaal (basis)onderwijs (s(b)o) ervaren vaak diverse vormen van problematiek, waardoor er is sprake van een verhoogd risico op schoolverzuim of schooluitval. Veel leerlingen ontvangen een vorm van jeugdhulpverlening ter ondersteuning bij deze problematiek. Deze hulpverlening vindt echter vaak plaats tijdens schooltijd op een locatie buiten school. Een gevolg hiervan is dat leerlingen afwezig zijn op school om hulpverlening te kunnen ontvangen. De verwachting is dat geïntegreerde jeugdhulpverlening een bijdrage kan leveren aan het verminderen van schoolverzuim en schooluitval. De verwachting is dat door jeugdhulp in de schoolomgeving aan te bieden meer preventief kan worden gehandeld, beter kan worden aangesloten op de schoolomgeving en minder sprake zal zijn van verzuim.

De taken van de postdoctoraal onderzoeker in dit project bestaan uit verschillende onderdelen.

1) Literatuuronderzoek naar factoren van effectieve samenwerking tussen jeugdhulp en onderwijs.
2) Het afnemen en kwalitatief analyseren van interviews en focusgroepen met leerlingen, ouders, leerkrachten en jeugdhulpverleners in het s(b)o over ervaringen met geïntegreerde jeugdhulp.
3) Het verzamelen en kwantitatief analyseren van schoolgegevens over de uitkomsten van (integrale) jeugdhulp op gebied van schoolverzuim, schooluitval en gedragsproblematiek.

Op basis van het onderzoek worden wetenschappelijke artikelen geschreven. Dit project wordt vanuit de Rijksuniversiteit Groningen uitgevoerd in samenwerking met Stichting RENN4 (speciaal onderwijs).

Organisatie
De Rijksuniversiteit Groningen is een internationaal georiënteerde universiteit, geworteld in Groningen, de City of Talent. Al 400 jaar staat kwaliteit centraal. Met resultaat: op invloedrijke ranglijsten bevindt de RUG zich op een positie rond de top honderd.

De Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen is sterk in onderzoek en onderwijs op het gebied van gedrag, denken, leren en samenleven van mensen. We werken aan sociale vraagstukken en problemen die mensen ervaren in het dagelijks leven. Centraal staat de individuele en maatschappelijke veerkracht en de vraag hoe we deze kunnen vergroten. We richten ons hierbij op de onderwerpen migratie, milieu en klimaat, gezondheid, opvoeding en onderwijs, bescherming van kwetsbare minderheden en duurzame samenwerkingsverbanden. Bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen werken ruim 650 medewerkers.

Meer informatie over de faculteit kunt u vinden via de link https://www.rug.nl/gmw/

De Basiseenheid Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten (GOK) is samen met de Basiseenheid Leren & Ontwikkelen (LO) verantwoordelijk voor het onderzoeks- en onderwijsprogramma Orthopedagogiek. Beide basiseenheden maken deel uit van de afdeling Pedagogische- en Onderwijswetenschappen, en werken intensief samen op het gebied van onderwijs en onderzoek.

Functie-eisen

Wij zoeken kandidaten die aan de volgende eisen voldoen

  • Bij voorkeur gepromoveerd in Orthopedagogiek of een verwante discipline.
  • Een relevant publicatierecord waaruit blijkt dat je in staat bent om internationale wetenschappelijke publicaties te publiceren, bij voorkeur in toonaangevende peer-reviewed tijdschriften.
  • Een duidelijke interesse in interdisciplinair onderzoek.
  • Goede verbale en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands en het Engels.
  • Zelfstandig kunnen werken en gezamenlijke onderzoeksactiviteiten kunnen leiden.
  • Een teamspeler met sterke communicatieve vaardigheden.
  • Antoonbare capaciteiten op de volgende competenties: conceptueel vermogen, omgevingsgerichtheid, presenteren en resultaatgerichtheid.

Organisatie

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden in overeenstemming met de cao Nederlandse Universiteiten:

  • Een salaris afhankelijk van opleiding en ervaring van minimaal € 3.378 en maximaal € 4.537 (schaal 10) bruto per maand bij een fulltime dienstverband.
  • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering over het jaarlijks bruto-inkomen.
  • Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.
  • Een tijdelijk dienstverband met een omvang van 0,5 fte voor de duur van 24 maanden. Functie-indeling in het UFO functieprofiel van Onderzoeker 4.

Ingangsdatum: 1 mei 2025

Sollicitatie

U kunt solliciteren door middel van uw sollicitatiebrief, voorzien van curriculum vitae te sturen vóór 3 maart 2025 uitsluitend aan de hand van het sollicitatieformulier.

De selectiegesprekken vinden plaats op 10 maart 2025.

De Rijksuniversiteit Groningen streeft ernaar een universiteit te zijn waar medewerkers en studenten zich gerespecteerd en thuis voelen, ongeacht verschillen in achtergronden, ervaringen, perspectieven en identiteit. Het werken aan onze kernwaarden inclusiviteit en gelijkwaardigheid zien we als een gezamenlijke verantwoordelijkheid en wij werken constructief aan het creëren van een sociaal veilige omgeving. Diversiteit van studenten en medewerkers verrijkt het academische debat en draagt bij aan de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek. Daarom moedigen wij met name sollicitanten uit maatschappelijk ondervertegenwoordigde groepen aan te solliciteren. Voor meer informatie zie ook onze pagina over ons diversiteitsbeleid: https://www.rug.nl/about-ug/policy-and-strategy/diversity-and-inclusion/

Onze selectieprocedure volgt de richtlijnen van de sollicitatiecode NVP: https://www.nvp-hrnetwerk.nl/nl/sollicitatiecode en de Code of Conduct for the recruitment of researchers: https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/charter/code van de Europese Commissie.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Informatie

Voor informatie kunt u contact opnemen met:

  • Arjen van Assen, universitair docent Orthopedagogiek, a.g.van.assen rug.nl

Bovenstaand(e) e-mailadres(sen) gelieve niet te gebruiken voor het reageren op de vacatures.

Extra informatie

Reageren op deze vacature