Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Werken bij de RUG Vacatures

Bijzonder hoogleraar Milieurecht (0,2 fte) (V24.0599)

Functieomschrijving

Binnen de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen is de door het Groninger Universiteitsfonds (GUF) ingestelde bijzondere leerstoel Milieurecht vacant. De leerstoel is ondergebracht bij de vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde (SBB).

De leeropdracht is milieurecht. Grote en nieuwe milieuproblemen dienen zich lokaal, regionaal en mondiaal aan. Volstaan traditionele (publiekrechtelijke) instrumenten in het milieurecht? Het milieurecht van vandaag richt zich als functioneel rechtsgebied op het bewerkstelligen van de transitie naar een CO2-neutrale en ook ecologisch duurzame samenleving en is daarom zeer relevant voor een groot aantal beleidsterreinen en rechtsgebieden. De betekenis van internationaal en Europees recht, maar ook het privaatrecht (o.a. aansprakelijkheid) en het strafrecht (handhaving) is van groot belang. Ook is er duidelijk sprake van een sterke vervlechting van het milieurecht met het bredere omgevingsrecht; dat komt tot uitdrukking in de nieuwe Omgevingswet.

De wetenschap speelt een wezenlijke rol in (het realiseren van) de genoemde transities. Tekortkomingen in het huidige (publiekrechtelijke) instrumentarium behoren in toenemende mate ook empirisch te worden onderzocht. De ideale kandidaat voor de leeropdracht is dan ook een breed georiënteerd milieujurist, met enerzijds voldoende inzicht in de internationale en Europeesrechtelijke context van het milieurecht, en anderzijds met affiniteit voor sociaalwetenschappelijk en rechtseconomisch onderzoek. In dat verband sluit de bijzondere leerstoel aan bij het interdisciplinaire onderzoek en onderwijs dat door de Rijksuniversiteit Groningen is samengebracht in de Wubbo Ockels School for Energy and Climate en de Rudolph Agricola School for Sustainable Development.

De werkzaamheden van de bijzonder hoogleraar Milieurecht betreffen de volgende taken

  • Het geven van milieurecht-onderwijs: de hoogleraar zal in samenwerking met andere docenten, onderwijs gaan verzorgen in de vakken Omgevingsrecht en Publiekrecht en duurzaamheid en eventueel ook in andere vakken. Ook wordt een bijdrage geleverd aan het PAO-onderwijs.
  • Het doen van onderzoek: in het bijzonder wordt van de hoogleraar een rol verwacht bij het initiëren van nieuwe ideeën, het aantrekken en stimuleren van met name jongere medewerkers belast met taken op het terrein van het milieurecht. Zo mogelijk vervult de hoogleraar ook een rol in het coördineren van werkzaamheden van facultaire milieurechtbeoefenaars.
  • Het aantrekken, begeleiden en verrichten van onderzoek gefinancierd uit de tweede en derde geldstroom.

De leerstoel is onbezoldigd; de te verrichten taken nemen gemiddeld een dag per week in beslag (0,2 fte). De benoemingstermijn is vijf jaar, met eenmalige mogelijkheid tot herbenoeming.

Organisatie
De Rijksuniversiteit Groningen is een internationaal georiënteerde universiteit, geworteld in Groningen, de City of Talent. Al 400 jaar staat kwaliteit centraal. Met resultaat: op invloedrijke ranglijsten bevindt de RUG zich op een positie in de buurt van de top honderd. De RUG werkt actief samen met maatschappelijke partners en profileert zich met de thema’s Healthy Ageing, Energy en Sustainable Society.

De Groningse juridische faculteit is een moderne, (inter)nationaal georiënteerde faculteit die een breed en klassiek profiel heeft. Hoewel zij al een vier eeuwen lange traditie heeft, blijft zij haar onderwijs continu vernieuwen om breed georiënteerde en vakkundige juristen op te leiden. Haar onderzoek is voor een groot deel rechtsgebiedoverstijgend en multidisciplinair van aard. Met bijna 5000 studenten en ongeveer 500 medewerkers is het een middelgrote faculteit van de RUG.

Vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde
De vakgroep SBB bestaat uit 50 enthousiaste collega’s en zet zich in om met onderwijs en onderzoek een bijdrage te leveren aan diverse, actuele maatschappelijke vraagstukken. Een nauwe samenwerking tussen juristen (staatsrecht, bestuursrecht) en sociaalwetenschappelijke onderzoekers (bestuurskunde, rechtssociologie) vinden wij hierbij belangrijk. Evenals een goede verbinding met de rechtspraktijk.

Het milieurechtelijk onderzoek van de vakgroep is ondergebracht in de facultaire onderzoeksprogramma’s Law on Energy and Sustainability en Public Trust and Public Law. Het milieurecht is een van de bijzondere aandachtsgebieden van de vakgroep. Diverse medewerkers van de vakgroep SBB verrichten regelmatig (samen) onderzoek op het terrein van het milieu- en omgevingsrecht en publiceren daarover. Ook wordt samengewerkt met anderen, zowel binnen de faculteit – onder meer in het Groningen Center of Energy Law and Sustainability – als daarbuiten. Meerdere proefschriften op het terrein van het omgevingsrecht zijn bij de faculteit in voorbereiding.

De vakgroep is verantwoordelijk voor het onderwijs in een groot aantal vakken, zowel op bachelor als op masterniveau. Een deel van die vakken, waaronder Omgevingsrecht en Publiekrecht en Duurzaamheid, wordt gegeven ten behoeve van de specialisatie Staats- en Bestuursrecht binnen de masteropleidingen Nederlands Recht en Juridische bestuurskunde.

Functie-eisen

De hoogleraar is een gepromoveerd milieujurist die moet voldoen aan de – voor elke hoogleraar geldende – eis dat gebleken moet zijn dat deze in staat is

  • Om op heldere en enthousiaste wijze te doceren.
  • Onderzoek op hoog niveau te verrichten.
  • (Promotie)onderzoek van anderen te instigeren, stimuleren en begeleiden.

Daarnaast heeft de ideale kandidaat

  • Erkende wetenschappelijke expertise op het terrein van het milieurecht, blijkend uit uitstekende onderzoekspublicaties.
  • Brede en diepgaande kennis van het milieurecht.
  • Affiniteit met onderwijs en (bij voorkeur) aantoonbare didactische kwaliteiten.
  • Ruime onderzoekservaring en bij voorkeur ervaring met acquisitie van en participatie in onderzoeksprojecten.
  • Ervaring met het begeleiden van promovendi (is een pre).
  • Belangstelling voor interdisciplinair onderzoek.
  • Het vermogen de leerstoel (inter)nationaal te profileren.
  • Een breed netwerk binnen de rechtspraktijk.
  • Uitstekende communicatieve en sociale vaardigheden.
  • Een goede mondelinge en schriftelijke beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

Organisatie

Arbeidsvoorwaarden

Dit is een onbezoldigde functie waarbij geen arbeidsrelatie met de Rijksuniversiteit ontstaat. De bijzonder hoogleraar wordt met instemming van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen benoemd door het GUF.

Aanvangsdatum: zo mogelijk per 1 april 2025 (in overleg).

Sollicitatie

U kunt solliciteren door middel van uw sollicitatiebrief voorzien van curriculum vitae en publicatielijst te sturen vóór 31 januari 2025 uitsluitend aan de hand van het sollicitatieformulier.

De Rijksuniversiteit Groningen streeft ernaar een universiteit te zijn waar medewerkers en studenten zich gerespecteerd en thuis voelen, ongeacht verschillen in achtergronden, ervaringen, perspectieven en identiteit. Het werken aan onze kernwaarden inclusiviteit en gelijkwaardigheid zien we als een gezamenlijke verantwoordelijkheid en wij werken constructief aan het creëren van een sociaal veilige omgeving. Diversiteit van studenten en medewerkers verrijkt het academische debat en draagt bij aan de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek. Daarom moedigen wij met name sollicitanten uit maatschappelijk ondervertegenwoordigde groepen aan te solliciteren. Voor meer informatie zie ook onze pagina over ons diversiteitsbeleid: https://www.rug.nl/(...)rsity-and-inclusion/

Onze selectieprocedure volgt de richtlijnen van de sollicitatiecode NVP: https://www.nvp-hrnetwerk.nl/nl/sollicitatiecode en de Code of Conduct for the recruitment of researchers: https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/charter/code van de Europese Commissie.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Informatie

Voor informatie kunt u contact opnemen met:

  • Facultaire secretariaat, voor een exemplaar van het structuurrapport, 050-363 5653, fb-rechten rug.nl
  • Prof. mr. dr. W.D. Kolkman, decaan van de Faculteit Rechtsgeleerdheid, 050-363 5700, W.D.Kolkman rug.nl

Bovenstaand(e) e-mailadres(sen) gelieve niet te gebruiken voor het reageren op de vacatures.

Reageren op deze vacature