Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Werken bij de RUG Vacatures

Wetenschappelijk participatief onderzoeker kinderen in het aardbevingsgebied Groningen (0,6 fte) (V24.0376)

Functieomschrijving

Voor een vierjarig participatief actieonderzoek (PAR) zoeken wij een bevlogen wetenschappelijk onderzoeker. Dit onderzoek richt zich op het herstel van het vertrouwen van kinderen en jongeren in de overheid en 'aardbevingsorganisaties' met betrekking tot de gaswinningsproblematiek. In de huidige praktijk wordt in beleid en besluitvorming onvoldoende rekening gehouden met de impact van deze problematiek op het leven van kinderen en jongeren. Ons doel is om kinderrechten te integreren in de besluitvorming, het beleid en de initiatieven die de levens van kinderen en jongeren in het noordelijk aardbevingsgebied beïnvloeden.

Het onderzoeksplan is opgesteld in samenwerking met jongeren en jongvolwassenen in het noordelijk aardbevingsgebied. Het projectteam bestaat uit jongeren, een praktijkpartner gespecialiseerd in jongerenparticipatie, en de Rijksuniversiteit Groningen. Samen werken we in diverse proeftuinen met overheids- en aardbevingsorganisaties, waarbij de belangen van kinderen en duurzame participatie centraal staan. We streven ernaar dat door het actief betrekken van kinderen bij besluitvorming en beleid hun welzijn wordt vergroot en hun vertrouwen in de overheid en organisaties toeneemt.

Als wetenschappelijk onderzoeker ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en het borgen van de methodische aanpak binnen de proeftuinen en voer je het participatief actieonderzoek uit. Hierbij gebruik je de uitgangspunten van het Children's Rights Impact Assessments om inzicht te krijgen in de resultaten van de proeftuinen. Opdrachtgever van het onderzoek is het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De onderzoeksresultaten zullen aan hen gerapporteerd worden, en gedeeld worden in nationale en internationale bijeenkomsten en publicaties.

Organisatie
De Rijksuniversiteit Groningen behoort tot de top van de Europese researchuniversiteiten en is internationaal georiënteerd. De universiteit is maatschappelijk actief en voelt zich betrokken bij haar omgeving. In een breed scala van vakgebieden beoefenen onderzoekers en docenten hun vak vanuit wetenschappelijke hartstocht. Iedereen wordt in staat gesteld om het beste uit zichzelf te halen. Talent, ambitie en prestatie van de 34.000 studenten en 6.500 medewerkers worden zoveel mogelijk gehonoreerd.
De Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen is een kenniscentrum dat de mens centraal stelt. De faculteit houdt zich bezig met vraagstukken rond de mens als individu, de onderlinge relaties van mensen en de samenleving als geheel. Hierbij is zowel aandacht voor het normale functioneren van mensen als voor problemen van mensen of groepen en de wijze waarop deze kunnen worden opgelost of voorkomen. Bij de faculteit werken ca. 650 medewerkers. Onderdeel van deze faculteit is de afdeling Pedagogische en Onderwijskundige Wetenschappen. Deze afdeling biedt bachelor- en masteropleidingen aan in het Nederlands en het Engels en begeleidt interne en externe promovendi.

Basiseenheid Orthopedagogiek: Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten
De Basiseenheid Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten is samen met de Basiseenheid Leren & Ontwikkelen verantwoordelijk voor het onderzoeks- en onderwijsprogramma Orthopedagogiek. Beide basiseenheden maken deel uit van de afdeling Pedagogische- en Onderwijswetenschappen, en werken intensief samen op het gebied van onderwijs en onderzoek. Binnen de Basiseenheid Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten is het onze missie om veerkracht en welzijn in uitdagende pedagogische en maatschappelijke contexten te bevorderen. We hebben sterke en langdurige samenwerkingen met wetenschappelijke, maatschappelijke en klinische partners, zowel lokaal en nationaal als ook internationaal. We streven ernaar om kinderen en hun gezinnen en professionals zoveel mogelijk bij onze inspanningen te betrekken door een participatieve benadering te volgen. Met ons onderwijs leveren we een bijdrage aan de bachelor- en masteropleidingen van de afdeling. In de bachelor bieden we cursussen aan over een breed scala aan onderwerpen die specifiek gericht zijn op het welzijn van kinderen en gezinnen, waaronder een Klinische Minor Orthopedagogiek. Op masterniveau verzorgen we cursussen in de Mastertrack Orthopedagogiek, en nemen we deel aan andere Mastertracks binnen de afdeling, waaronder de Master Jeugd, Maatschappij en Beleid en de facultaire Research Master.

Functie-eisen

We zoeken naar een kandidaat die voldoet aan de volgende eisen

  • Een mastergraad in (ortho)pedagogiek, sociologie, culturele antropologie of psychologie.
  • Affiniteit met kinderrechten, (duurzame) participatie en maatschappelijke vraagstukken. Specifiek interesse in de gaswinningsproblematiek in Noord Nederland. Onderzoekers die in de regio zijn opgegroeid willen we expliciet uitnodigen te solliciteren.
  • Ruime ervaring met wetenschappelijk onderzoek, bij voorkeur met participatief actieonderzoek.
  • Vaardigheid om de wetenschappelijke rol binnen het actieonderzoek in te vullen, inclusief het coördineren en afstemmen van het onderzoek met praktijkpartners.
  • Sterk analytisch en conceptueel inzicht, met een scherp bewustzijn van de context waarin het onderzoek plaatsvindt en kunnen sturen op resultaten.
  • Uitstekende samenwerkingsvaardigheden met diverse groepen, waaronder professionals, kinderen en jongeren.
  • Uitstekende schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden, zowel academisch als algemeen.
  • Goede beheersing van zowel de Nederlandse als Engelse taal.
  • Interesse en bereidheid de uitkomsten van het onderzoek te publiceren in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Organisatie

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden in overeenstemming met de cao voor de Nederlandse Universiteiten

  • Een salaris afhankelijk van vaardigheden en opgedane werkervaring van minimaal € 3.228 (schaal 10) tot € 4.929 (schaal 11, nummer 4) per maand op basis van een fulltime dienstverband.
  • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering over het jaarlijks bruto-inkomen.
  • Een dienstverband tot 1 december 2026. Functie indeling in het UFO functieprofiel van onderzoeker. Het betreft een positie voor 0,6 fte.

Datum van indiensttreding: zo spoedig mogelijk

Sollicitatie

U kunt solliciteren door middel van uw sollicitatiebrief voorzien van curriculum vitae te sturen vóór 13 augustus 2024 uitsluitend aan de hand van het sollicitatieformulier.

De RUG is een inclusieve organisatie: Een veelzijdige werkgever voor alle groepen in de samenleving. We verwelkomen daarom een diversiteit aan perspectieven, achtergronden en kennis. Voor deze functie nodigen we ook nadrukkelijk vrouwen uit om te solliciteren. Onze selectieprocedure volgt de richtlijnen van de sollicitatiecode NVP, https://www.nvp-hrnetwerk.nl/sollicitatiecode/ en de Code of Conduct for the recruitment of researchers, https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/charter/code van de Europese Commissie.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Informatie

Voor informatie kunt u contact opnemen met:

  • Dr. Elianne Zijlstra, Basiseenheid Orthopedagogiek: Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten, a.e.zijlstra rug.nl

Bovenstaand(e) e-mailadres(sen) gelieve niet te gebruiken voor het reageren op de vacatures.

Reageren op deze vacature