Jr. Onderzoeker Professionalisering van leraren gericht op gedrags(problemen) (0,8 fte) (V25.0192)
Functieomschrijving
Onrustig en opstandig gedrag van leerlingen, evenals meer hardnekkige gedragsproblematiek, is een van de grootste uitdagingen voor het voortgezet (speciaal) onderwijs. Er is uit eerder onderzoek veel bekend over effectieve interventies bij gedragsproblematiek, maar toch kunnen leraren hier nog dagelijks mee worstelen. Het doel van dit project is het verminderen van handelingsverlegenheid van lerarenteams op het gebied van gedrag, waardoor meer inclusief onderwijs mogelijk wordt gemaakt. Dat doen we door de inzet en evaluatie van een adaptieve professionaliseringsinterventie waarin leraren in het vo en vso samenwerken in leernetwerken en die inzet op kennis, attitude, en vaardigheden van lerarenteams aansluitend bij eigen behoeften van scholen.
Dit onderzoeksproject (gefinancierd door NRO) is een samenwerking tussen de afdeling Pedagogiek en Onderwijswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen, en RENN4. Als onderzoeker denk je mee over de opzet van het onderzoek. Je voert het onderzoek uit (je voert bijvoorbeeld systematische observaties uit in de klas, houdt interviews met deelnemende leraren, en neemt vragenlijsten af bij leraren en leerlingen). En daarnaast analyseer je de onderzoeksdata en schrijf je mee aan onderzoeksrapportages. Je werkt nauw samen met onderzoekers uit verschillende onderzoeksgroepen, én met onderzoekers en professionals uit de onderwijspraktijk. Kortom, een ideale functie om zowel je onderzoeksvaardigheden verder te ontwikkelen, als om een netwerk op te bouwen en echt iets bij te dragen aan de onderwijspraktijk.
Organisatie
De Rijksuniversiteit Groningen is een internationaal georiënteerde universiteit, geworteld in Groningen, de City of Talent. Al 400 jaar staat kwaliteit centraal. Met resultaat: op invloedrijke ranglijsten bevindt de RUG zich op een positie rond de top honderd.
De Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen is sterk in onderzoek en onderwijs op het gebied van gedrag, denken, leren en samenleven van mensen. We werken aan sociale vraagstukken en problemen die mensen ervaren in het dagelijks leven. Centraal staat de individuele en maatschappelijke veerkracht en de vraag hoe we deze kunnen vergroten. We richten ons hierbij op de onderwerpen migratie, milieu en klimaat, gezondheid, opvoeding en onderwijs, bescherming van kwetsbare minderheden en duurzame samenwerkingsverbanden. Bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen werken ruim 650 medewerkers.
Meer informatie over de faculteit kunt u vinden via de link https://www.rug.nl/gmw/
Als onderzoeker word je aangesteld bij de basiseenheid Orthopedagogiek: Leren en Ontwikkelen. Deze onderzoeksgroep richt zich op het verbeteren van het begrip en de ondersteuning van kinderen, jongeren en volwassenen met speciale behoeften. Dit gaat bijvoorbeeld over leerlingen met specifieke leerproblemen, kinderen/leerlingen met ontwikkelingsproblemen en individuen met ernstige meervoudige beperkingen en/of doofblindheid. Medewerkers van de basiseenheid Leren en Ontwikkelen zijn betrokken bij verschillende onderwijsactiviteiten binnen de bachelor- en masterprogramma’s.
Functie-eisen
Wij zijn op zoek naar een kandidaat die voldoet aan de volgende kwalificaties
- Een afgeronde masteropleiding in een relevantie richting (bijvoorbeeld (Ortho)pedagogiek of Onderwijswetenschappen).
- Aantoonbare deskundigheid op het gebied van leren en gedrag in het voortgezet onderwijs.
- Goede onderzoeksvaardigheden (interview- en observatievaardigheden, analyse van kwantitatieve en kwalitatieve gegevens).
- Affiniteit/ervaring met het voortgezet onderwijs en het leren/ professionalisering van leraren.
- Goede verbale en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands.
- Analytisch vermogen, organisatietalent, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en het vermogen om samen te werken in het onderzoeksteam en met deelnemende scholen.
Organisatie
Arbeidsvoorwaarden
Wij bieden in overeenstemming met de cao Nederlandse Universiteiten:
- Een salaris van € 3.378 (schaal 10.0) bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Functie-indeling in het UFO functieprofiel van Onderzoeker 4.
- 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering over het jaarlijks bruto-inkomen.
- Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.
- Een aanstelling voor een periode van 3 jaar, 0,8 fte (4 dagen per week).
Geplande datum van indiensttreding: 1 juni 2025
Sollicitatie
Sollicitanten wordt gevraagd de volgende onderdelen in te dienen:
- Een motivatiebrief waarin de motivatie en belangrijkste kwaliteiten van de kandidaat voor de huidige positie worden toegelicht.
- Een curriculum vitae.
- Een scan van diploma inclusief cijferlijst.
- Contactinformatie van twee academische referenten.
U kunt solliciteren door middel van uw sollicitatiebrief voorzien van curriculum vitae te sturen vóór 8 april 2025 uitsluitend aan de hand van het sollicitatieformulier.
De gesprekken vinden plaats op 17 april 2025.
De Rijksuniversiteit Groningen streeft ernaar een universiteit te zijn waar medewerkers en studenten zich gerespecteerd en thuis voelen, ongeacht verschillen in achtergronden, ervaringen, perspectieven en identiteit. Het werken aan onze kernwaarden inclusiviteit en gelijkwaardigheid zien we als een gezamenlijke verantwoordelijkheid en wij werken constructief aan het creëren van een sociaal veilige omgeving. Diversiteit van studenten en medewerkers verrijkt het academische debat en draagt bij aan de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek. Daarom moedigen wij met name sollicitanten uit maatschappelijk ondervertegenwoordigde groepen aan te solliciteren. Voor meer informatie zie ook onze pagina over ons diversiteitsbeleid: https://www.rug.nl/about-ug/policy-and-strategy/diversity-and-inclusion/
Onze selectieprocedure volgt de richtlijnen van de sollicitatiecode NVP: https://www.nvp-hrnetwerk.nl/nl/sollicitatiecode en de Code of Conduct for the recruitment of researchers: https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/charter/code van de Europese Commissie.
Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.
Informatie
Voor informatie kunt u contact opnemen met:
- Prof.dr. Elisa Kupers, w.e.kupers rug.nl
Bovenstaand(e) e-mailadres(sen) gelieve niet te gebruiken voor het reageren op de vacatures.