PhD Fertile Soils 'Sociaal-culturele relaties tussen platteland en stad' (1,0 fte) (V25.0254)
Functieomschrijving
Ben jij geïnteresseerd in hoe plattelanders en stedelingen over elkaar en over hun geografische omgeving denken, en welke sociaal-culturele betekenissen zij aan hun regio toekennen? Dan zijn we op zoek naar jou! De Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen is op zoek naar een PhD-onderzoeker op het gebied van ‘sociaal-culturele relaties tussen platteland en stad’, met een focus op ruimtelijke relaties tussen stad en platteland en op de sociaal-culturele betekenissen van ‘het platteland’ voor zowel stedelingen als plattelanders. De PhD-positie is onderdeel van het door NWO gefinancierde onderzoeksprogramma ‘Fertile Soils’, waarin inter- en trans-disciplinair onderzoek wordt gedaan naar een integrale verduurzaming en verbetering van de relaties tussen landelijke en stedelijke gebieden. Het project richt zich in het bijzonder op het (ruimtelijk) afstemmen van vraag en aanbod en de (her)waardering van landschapsdiensten – zoals drinkwater, recreatieve ruimte en biodiversiteit - in de regio. Fertile Soils concentreert zich op vijf stad-land regio’s: Zwolle, Groningen-Het Hogeland, Metropool Regio Rotterdam Den Haag, Stedelijke Regio Breda Tilburg en Amsterdam Metropool Regio.
De laatste jaren is er veel discussie over de relaties tussen stad en platteland, omdat inwoners van platteland en stad een verschillend begrip zouden hebben van de actuele problemen en de bijbehorende oplossingen, bijvoorbeeld met betrekking tot stikstof, biodiversiteit, of huisvesting. Het beeld bestaat dat er een kloof is tussen stad en platteland. In deze discussies wordt de diversiteit tussen en binnen plattelands- en stedelijke gemeenschappen vaak over het hoofd gezien. Ook weten we weinig van de sociaal-culturele waardering van landschapsdiensten door de verschillende soorten ‘consumenten’ en van de rol die landschapsdiensten kunnen spelen in het versterken van regionale identiteiten en plaats-betekenissen. Binnen Fertile Soils gaat een team van twee Phds en hun begeleiders vanuit de Rijkuniversiteit Groningen en Wageningen Universiteit deze thematiek onderzoeken.
Het promotieonderzoek ‘sociaal-culturele relaties tussen platteland en stad’ vindt plaats vanuit de Rijksuniversiteit Groningen. Centraal in onderzoek staan de verschillende sociaal-culturele betekenissen van het platteland voor stedelingen en plattelanders, en of en hoe die betekenissen samenhangen met verschillen in ruimtelijke interacties tussen stad en platteland. Veel plattelandsbewoners komen dagelijks of wekelijks in nabijgelegen steden, terwijl voor veel stadsbewoners het omliggende platteland vooral een decor is voor een minder frequente fietstocht of wandeling in het bos. Doel is te verkennen of de bestaande sociaal-culturele relaties tussen stad en platteland invloed hebben op de vraag naar en het aanbod van landschapsdiensten, en of dit verschilt voor verschillende groepen op basis van sociaal-economische achtergrond, leeftijd, levensfase of generatie.
Het resultaat van dit vierjarige promotieonderzoek is een proefschrift met 3 tot 4 internationale wetenschappelijke publicaties, een aantal Nederlandstalige vakpublicaties, en presentaties op Nederlandse en internationale congressen en symposia om de onderzoeksresultaten te delen met het academische en maatschappelijke veld. Daarnaast zal de promovendus betrokken zijn bij bijeenkomsten en discussies in de context van het Fertile Soils project.
Plaats in de organisatie
De promovendus wordt aangesteld bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen, bij de basiseenheid Culturele Geografie. De begeleiders zijn prof. dr. Tialda Haartsen (plattelandsgeografie), dr. Koen Salemink (plattelandsontwikkeling, culturele geografie) en dr. Marlies Meijer (Wageningen Universiteit, ruimtelijke planning en rurale vraagstukken).
De faculteit Ruimtelijke Wetenschappen is een faculteit met een open karakter. Met ongeveer 100 medewerkers, 100 promovendi en ongeveer 1.100 studenten richten we ons op hoogwaardig onderwijs en onderzoek op het gebied van sociale en economische geografie, demografie en planologie. Ons onderzoeksprogramma TRACE (TRAnsformations, Communities and Environments) heeft als ambitie is om wetenschappelijke en maatschappelijke impact te creëren door baanbrekend onderzoek te doen op het snijvlak van mensen, plaatsen en planning in landelijke en stedelijke omgevingen, met name op lokale en regionale schaal. Met twee bachelor- en zeven masteropleidingen bieden we een breed scala aan cursussen op het gebied van geografie en ruimtelijke wetenschappen. Ons motto is: we are making places better together.
Functie-inhoud
De promovendus is verantwoordelijk voor:
- Het opzetten en uitvoeren van bovengenoemd onderzoek, resulterend in onder meer een proefschrift met daarin opgenomen 3 tot 4 internationale wetenschappelijke publicaties, dat in het openbaar verdedigd wordt.
- Het publiceren en presenteren van de (deel)onderzoeksresultaten in Nederland en op internationale wetenschappelijke conferenties.
- Het actief deelnemen en bijdragen aan het project Fertile Soils.
- Het onderhouden en uitbreiden van contacten met interne en externe partners.
- Het verzorgen van onderwijs aan studenten van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen (tot max 15% van aanstelling).
Functie-eisen
Wij zoeken iemand die:
- Een universitaire opleiding op masterniveau heeft afgerond in een relevante richting, bij voorkeur sociale of culturele geografie, of een gerelateerde sociale wetenschap.
- Kennis heeft van, ervaring heeft met, of aantoonbare belangstelling heeft voor de thema´s platteland-stad relaties, sociaal-culturele betekenissen en waardering van gebieden en landschappen, plaats identiteiten en sociaal-ruimtelijke (on)gelijkheden, geografische stad-land modellen en de onderliggende dynamieken en processen achter sociaal-culturele uitwisseling tussen platteland en stad.
- Een enthousiaste onderzoeker is met affiniteit voor zowel wetenschappelijk als praktijkgericht onderzoek.
- Over een sterk analytisch vermogen beschikt en zelfstandig kan werken.
- De vaardigheden heeft, of bereid is deze te ontwikkelen, om interdisciplinair en transdisciplinair (met maatschappelijke stakeholders) samen te werken en actief bij te dragen aan kennisintegratie in het Fertile Soils project.
- Affiniteit heeft met het gebruik van zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethoden.
- Over sterke communicatieve vaardigheden beschikt, zowel in het Nederlands als in het Engels.
- Resultaatgericht en flexibel is en over doorzettingsvermogen beschikt.
- Affiniteit heeft met hoger onderwijs.
Organisatie
Arbeidsvoorwaarden
Wij bieden een aanstelling conform de cao Nederlandse Universiteiten. Dit houdt in
- Een bruto maandsalaris van € 2.901 in het eerste jaar, oplopend tot maximaal € 3.707 in het vierde en laatste jaar (op basis van een fulltime dienstverband, salarisschaal PhD).
- 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering van 8,3%.
- Deelname aan een pensioenregeling voor medewerkers.
- Een tijdelijk contract voor de duur van één jaar, met uitzicht op verlenging voor nog eens drie jaar. De verlenging is afhankelijk van voldoende voortgang in het eerste jaar, met het oog op succesvolle afronding van het promotietraject binnen de totale aanstellingsduur.
- Deelname aan een PhD-opleidingsprogramma, afgestemd op jouw achtergrond en behoeften. Je wordt ingeschreven bij de Graduate School van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen.
De beoogde startdatum is 1 september 2025.
Een projectbeschrijving kunt u opvragen via Jeannet Brondsema (secr.cg-eg rug.nl).
Sollicitatie
Je sollicitatie bevat
- Een motivatiebrief (max. 2 pagina’s), waarin je jouw motivatie en relevante ervaring toelicht.
- Een curriculum vitae.
- Eventuele aanvullende documenten, zoals bewijs van onderscheidingen, publicaties of taalcertificaten.
- Een PDF-versie van je masterscriptie.
Je kunt solliciteren tot en met zondag 11 mei 2025, 23:59 uur (Nederlandse tijd) via het sollicitatieformulier. Klik hiervoor op de knop ‘Solliciteer’ onderaan de vacaturetekst op de website van de universiteit. Alleen volledige en tijdig ingediende sollicitaties worden in behandeling genomen.
De selectiegesprekken vinden plaats in week 21 en week 22.
De Rijksuniversiteit Groningen streeft ernaar een universiteit te zijn waar medewerkers en studenten zich gerespecteerd en thuis voelen, ongeacht verschillen in achtergronden, ervaringen, perspectieven en identiteit. Het werken aan onze kernwaarden inclusiviteit en gelijkwaardigheid zien we als een gezamenlijke verantwoordelijkheid en wij werken constructief aan het creëren van een sociaal veilige omgeving. Diversiteit van studenten en medewerkers verrijkt het academische debat en draagt bij aan de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek. Daarom moedigen wij met name sollicitanten uit maatschappelijk ondervertegenwoordigde groepen aan te solliciteren. Voor meer informatie zie ook onze pagina over ons diversiteitsbeleid: https://www.rug.nl/about-ug/policy-and-strategy/diversity-and-inclusion/
Onze selectieprocedure volgt de richtlijnen van de sollicitatiecode NVP: https://www.nvp-hrnetwerk.nl/nl/sollicitatiecode en de Code of Conduct for the recruitment of researchers: https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/charter/code van de Europese Commissie.
Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.
Informatie
Voor informatie kunt u contact opnemen met:
- Jeannet Brondsema, voor een projectbeschrijving, secr.cg-eg rug.nl
Bovenstaand(e) e-mailadres(sen) gelieve niet te gebruiken voor het reageren op de vacatures.