Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Werken bij de RUG Vacatures

PhD The sustainability of bottom-up care & energy services in rural communities (V24.0440)

Functieomschrijving

Het promotieonderzoek
Het PhD project ‘Communities at a Crossroads’ onderzoekt of en onder welke omstandigheden plattelandsgemeenschappen kunnen voldoen aan de beleidsverwachtingen op het gebied van het leveren van belangrijke diensten en voorzieningen via vrijwillige burgerinitiatieven. Recent beleid op nationaal niveau benadrukt de rol van lokale zelfredzaamheid, maar het is de vraag of plattelandsgemeenschappen, waar het niveau van zelforganisatie doorgaans al hoog is, deze aanvullende eisen aan kunnen. Op zich zou een nog grotere afhankelijkheid van zelfbestuur en burgerinitiatieven de sociale cohesie en het welzijn in plattelandsgemeenschappen kunnen versterken. Als de verwachte niveaus van zelfbestuur echter onrealistisch zijn of als niet aan de voorwaarden voor succesvol zelfbestuur kan worden voldaan, kan er een vicieuze cirkel ontstaan van verslechterende voorzieningen en diensten en verzwakking van de sociale netwerken en de sociale cohesie die nodig zijn voor succesvol zelfbestuur. Doel van dit PhD project is om te onderzoeken hoeveel zelforganisatie er van plattelandsgemeenschappen kan worden verwacht en onder welke omstandigheden bottom-up burgerinitiatieven in plattelandsgemeenschappen succesvol kunnen zijn op de langere termijn.

Het project ‘Communities at a Crossroads’ zoomt in op burgerinitiatieven op het gebied van gezondheidszorg en energie, aansluitend op de grote hedendaagse maatschappelijke uitdagingen van de toenemende druk op de gezondheidszorg en van de energietransitie. De overkoepelende onderzoeksvragen zijn

1. Welke vormen van toekomstbestendige burgerinitiatieven op het gebied van gezondheidszorg en energiedienstverlening bestaan er al in plattelandsgemeenschappen, hoe verdelen ze verantwoordelijkheden tussen de verschillende overheidslagen en de initiatiefnemers, in welke mate resulteren zij in sociaal-ruimtelijke (on)gelijkheid in de dienstverlening, en vereisen ze een langdurige inzet van vrijwillgers?
2. Onder welke omstandigheden kunnen bottom-up burgerinitiatieven op het gebied van gezondheidszorg en energie floreren en op duurzame wijze bijdragen aan de leefbaarheid en het welzijn van plattelandsgemeenschappen?

Het project richt zich op Noord-Nederland en streeft naar co-creatie met lokale instellingen in een mixed-methods benadering. Het resultaat van dit vierjarige promotieonderzoek is een proefschrift, met daarin opgenomen 3 tot 4 internationale wetenschappelijke publicaties, Nederlandstalige vakpublicaties en presentaties op Nederlandse en internationale congressen en symposia om de onderzoeksresultaten te delen met het academische en maatschappelijke veld. Er is een uitgebreider onderzoeksvoorstel beschikbaar.

Plaats in de organisaties
De promotieplaats is mogelijk gemaakt door het Ubbo Emmius Fonds, binnen het M20 PhD Programma voor interdisciplinair promotieonderzoek. Het gaat om een samenwerking tussen de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen (FRW) en de Faculteit Gedrags- en Maatschappij Wetenschappen (GMW). De promovendus wordt formeel aangesteld bij de basiseenheid Culturele Geografie van FRW. In de praktijk zal de promovendus zowel bij FRW als bij GMW werkzaam zijn. De promotoren zijn prof. dr. Tialda Haartsen (plattelandsgeografie) en dr. Jacob Dijkstra (sociologie), co-promotor is dr. Vincenz Frey (sociologie).

De Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen bestaat uit ongeveer 100 medewerkers en 100 promovendi. De FRW is richt zich op hoogwaardig onderwijs en onderzoek op het gebied van sociale en economische geografie, demografie en planologie. Met twee bachelor- en zeven masteropleidingen biedt de faculteit brede opleidingsmogelijkheden aan zo’n 1100 studenten van over de hele wereld. Ons motto is: we are making places better together. De vacature is ingebed in het onderzoekprogramma van de leerstoel plattelandsgeografie en in de landelijke onderzoekssschool NETHUR (Netherlands Graduate School of Urban and Regional Research, http://www.nethur.nl).

De Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen is een kenniscentrum dat de mens centraal stelt en houdt zich bezig met vraagstukken rond de mens als individu, de onderlinge relaties van mensen en de samenleving als geheel. Hierbij is zowel aandacht voor het normale functioneren van mensen als voor problemen van mensen of groepen en de wijze waarop deze kunnen worden opgelost of voorkomen. Bij GMW werken ca. 600 medewerkers. De vacature is ingebed in de afdeling Sociologie, waarvan het onderzoek plaats vindt binnen het onderzoeksprogramma "Social Networks, Solidarity and Inequality" van de landelijke onderzoeksschool Interuniversity Center for Social Science Theory and Methodology (https://www.rug.nl/research/department-of-sociology/?lang=en).

De Rijksuniversiteit Groningen is een internationaal georiënteerde universiteit, geworteld in Groningen, de City of Talent. Al 400 jaar staat kwaliteit centraal. Met resultaat: op invloedrijke ranglijsten bevindt de RUG zich op een positie rond de top honderd.

Functie-inhoud
De promovendus is verantwoordelijk voor

  • Het opzetten en uitvoeren van bovengenoemd onderzoek, resulterend in onder meer een proefschrift, dat in het openbaar verdedigd wordt.
  • Het publiceren en presenteren van de (deel)onderzoeksresultaten.
  • Het onderhouden en uitbreiden van contacten met interne en externe partners.
  • Het verzorgen van onderwijs aan studenten van de Faculteiten Ruimtelijke en Gedrags- en Maatschappij Wetenschappen en/of van andere opleidingen bij de RUG (tot max 15% van aanstelling).

Functie-eisen

Wij zoeken iemand die

  • Een universitaire opleiding op masterniveau heeft afgerond in een relevante richting, bijvoorbeeld sociale of culturele geografie of sociologie.
  • Kennis heeft van, ervaring heeft met, of aantoonbare belangstelling heeft voor de thema´s bottom-up burgerinitiatieven, plattelandsgebieden, sociale netwerken, (regionale) ongelijkheid.
  • Een enthousiaste onderzoeker is met affiniteit voor zowel wetenschappelijk als praktijkgericht onderzoek.
  • Over een sterk analytisch vermogen beschikt en zelfstandig kan werken.
  • Belangstelling heeft voor multidisciplinair samenwerken.
  • Affiniteit heeft met het gebruik van zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethoden.
  • Over sterke communicatieve vaardigheden beschikt, zowel in het Nederlands als in het Engels.
  • Resultaatgericht en flexibel is en over doorzettingsvermogen beschikt.
  • Affiniteit heeft met hoger onderwijs.

Organisatie

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden in overeenstemming met de cao voor Nederlandse Universiteiten

  • Een salaris afhankelijk van opleiding en ervaring van minimaal € 2.872 tot maximaal € 3.670 (schaal P) bruto per maand bij volledige werktijd.
  • De mogelijkheid om te kiezen voor een 36-, 38- of 40-urige werkweek (uitgaande van een fulltime dienstverband); ook heeft de RUG een ruime verlofregeling.
  • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering over het jaarlijks bruto inkomen.
  • In eerste instantie een dienstverband voor de periode van een jaar om te beoordelen of je aan de functie-eisen voldoet; bij goed functioneren volgt een verlenging met nog eens 3 jaar voor de totale duur van het promotietraject.

Datum van indiensttreding: zo spoedig mogelijk

Sollicitatie

U kunt solliciteren door uw sollicitatiebrief, voorzien van curriculum vitae en een pdf van uw masterscriptie, te sturen vóór 14 oktober 2024, uitsluitend aan de hand van het sollicitatieformulier.

De gesprekken vinden plaats op woensdagmiddag 23 oktober 2024 van 13-17 uur.

De Rijksuniversiteit Groningen streeft ernaar een universiteit te zijn waar medewerkers en studenten zich gerespecteerd en thuis voelen, ongeacht verschillen in achtergronden, ervaringen, perspectieven en identiteit. Het werken aan onze kernwaarden inclusiviteit en gelijkwaardigheid zien we als een gezamenlijke verantwoordelijkheid en wij werken constructief aan het creëren van een sociaal veilige omgeving. Diversiteit van studenten en medewerkers verrijkt het academische debat en draagt bij aan de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek. Daarom moedigen wij met name sollicitanten uit maatschappelijk ondervertegenwoordigde groepen aan te solliciteren. Voor meer informatie zie ook onze pagina over ons diversiteitsbeleid: https://www.rug.nl/about-ug/policy-and-strategy/diversity-and-inclusion/

Onze selectieprocedure volgt de richtlijnen van de sollicitatiecode NVP: https://www.nvp-hrnetwerk.nl/nl/sollicitatiecode en de Code of Conduct for the recruitment of researchers: https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/charter/code van de Europese Commissie.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Informatie

Voor informatie kunt u contact opnemen met:

  • Jeannet Brondsema (voor het opvragen van het onderzoeksvoorstel), j.t.brondsema rug.nl
  • Tialda Haartsen (voor nadere informatie omtrent deze functie), t.haartsen rug.nl
  • Jacob Dijkstra / Vincenz Frey, j.dijkstra rug.nl

Bovenstaand(e) e-mailadres(sen) gelieve niet te gebruiken voor het reageren op de vacatures.

Reageren op deze vacature