Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Werken bij de RUG Vacatures

Promovendus zelfeffectiviteit van leerkrachten en inclusief onderwijs (0,8-1,0 fte) (V24.0386)

Functieomschrijving

De Nederlandse overheid streeft ernaar om tegen 2035 inclusief onderwijs te bieden aan alle leerlingen. Om alle leerlingen - met eén zonder extra ondersteuningsbehoefte - goed te kunnen bedienen, dienen leerkrachten een breed repertoire aan inclusieve onderwijsvaardigheden in te kunnen zetten. Er wordt gedacht dat de zelfeffectiviteit van leerkrachten (de mate waarin zij vertrouwen hebben in hun eigen vaardigheden) een belangrijke rol speelt in een succesvolle implementatie van inclusief onderwijs.

In dit project ga je nader onderzoeken hoe de mate van zelfeffectiviteit met betrekking tot verschillende inclusieve onderwijsvaardigheden samenhangt met uitkomsten in de praktijk. Hierbij kun je denken aan besluitvormingsprocessen (zoals eventuele doorverwijzingen naar het gespecialiseerd onderwijs), maar ook aan het daadwerkelijke gedrag van leerkrachten en uitkomsten van leerlingen. Daarnaast ga je verkennen welke facetten van zelfeffectiviteit leerkrachten zelf het meest belangrijk achten, en hoe daar het best op ingespeeld kan worden. Je maakt hierbij gebruik van zowel kwalitatieve als kwantitatieve data uit bijv. interviews, vragenlijsten en observaties. Het project zal worden uitgevoerd onder supervisie van een begeleidingsteam bestaande uit: dr. Anke de Boer, dr. Florianne Rademaker en dr. Floor Middel.

De taken van de promovendus zijn

  • Onderzoek uitvoeren dat resulteert in een proefschrift en aansluit bij de doelstellingen en eisen van het project.
  • Meedenken over de best passende onderzoeksopzet van de verschillende deelprojecten.
  • Het organiseren en uitvoeren van de dataverzameling voor de deelprojecten.
  • Resultaten van het onderzoek publiceren in internationale wetenschappelijke tijdschriften.
  • Het onderzoek presenteren aan een breed publiek van zowel (internationale) collega-wetenschappers als praktijkpartners.
  • Samenwerken met collega-wetenschappers in het grotere project.
  • Verzorgen van een beperkt aantal onderwijsactiviteiten in de bachelor- en masteropleiding van Pedagogische Wetenschappen, zoals kleinschalig werkgroeponderwijs en gastcolleges en begeleiding van theses, in samenwerking met de begeleiders.

Organisatie
De Rijksuniversiteit Groningen is een internationaal georiënteerde universiteit, geworteld in Groningen, de City of Talent. Al 400 jaar staat kwaliteit centraal. Met resultaat: op invloedrijke ranglijsten bevindt de RUG zich op een positie rond de top honderd.

De Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen is sterk in onderzoek en onderwijs op het gebied van gedrag, denken, leren en samenleven van mensen. We werken aan sociale vraagstukken en problemen die mensen ervaren in het dagelijks leven. Centraal staat de individuele en maatschappelijke veerkracht en de vraag hoe we deze kunnen vergroten. We richten ons hierbij op de onderwerpen migratie, milieu en klimaat, gezondheid, opvoeding en onderwijs, bescherming van kwetsbare minderheden en duurzame samenwerkingsverbanden. Bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen werken ruim 650 medewerkers.

Meer informatie over de faculteit kunt u vinden via de link https://www.rug.nl/gmw/

De basiseenheid Orthopedagogiek ‘Leren & Ontwikkelen’ richt zich op het ontwikkelen van kennis ter verbetering van de ondersteuning aan kinderen en volwassenen met (ernstige) opvoedings-, leer- en onderwijsproblemen. Dit gaat bijvoorbeeld over leerlingen met specifieke leerproblemen, (jonge) kinderen/leerlingen met ontwikkelingsproblemen en individuen met ernstige meervoudige beperkingen en/of doofblindheid. De ontwikkeling van wetenschappelijk onderbouwde (orthopedagogische) interventies binnen de klinische praktijk heeft hierbij speciale aandacht. Het onderzoek wordt uitgevoerd vanuit een transactioneel, ontwikkelings- en systeemgericht perspectief waarbij de interactie tussen persoon en omgeving centraal staat. Omgeving wordt hierbij breed opgevat, waarbij het gaat om ouders, leerkrachten, zorgprofessionals maar ook om een klas, school, groep, team, gezin of zorgsysteem.

Functie-eisen

Voor deze functie wordt van je verwacht dat jij

  • Een (bijna) afgeronde (research) Masteropleiding op het gebied Gedragswetenschappen en/of Sociale wetenschappen, of een verwant gebied hebt.
  • Aantoonbare affiniteit met inclusief onderwijs hebt.
  • Beschikt over kennis van zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoeksmethoden en bereid bent je hierin verder te ontwikkelen.
  • Een goed academisch track-record hebt.
  • Enthousiast bent over het schrijven van internationale publicaties en een proefschrift.
  • Beschikt over goede academische schrijfvaardigheid.
  • Een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal hebt.
  • Beschikt over goede sociale- en communicatievaardigheden en bereid bent om met andere teamleden samen te werken.
  • Enthousiast bent over het vertalen van wetenschappelijke inzichten naar praktische richtlijnen en adviezen.
  • Over goede organisatievaardigheden en doorzettingsvermogen beschikt.
  • Aantoonbare capaciteiten hebt op de volgende competenties: conceptueel vermogen, presenteren, plannen en organiseren en voortgang bewaken.

Organisatie

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden in overeenstemming met de cao Nederlandse Universiteiten:

  • Een salaris van minimaal € 2.770 bruto per maand in het eerste jaar tot maximaal € 3.539 bruto per maand in het laatste jaar bij volledige werktijd. Functie-indeling in het UFO functieprofiel van Promovendus
  • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering over het jaarlijks bruto-inkomen.
  • Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.
  • Een tijdelijk dienstverband van 0,8 fte of 1,0 fte voor een periode van vijf respectievelijk vier jaar. Je krijgt eerst een tijdelijk dienstverband voor de periode van een jaar. Na een positief resultaat- en ontwikkelgesprek wordt het contract tijdelijk verlengd voor de resterende periode van vier jaar (0,8 fte) danwel drie jaar (1,0 fte).

Ingangsdatum: 1 november 2024

Sollicitatie

Je kunt solliciteren door middel van je sollicitatiebrief, voorzien van curriculum vitae en cijferlijst te sturen vóór 26 augustus 2024 uitsluitend aan de hand van het sollicitatieformulier.

De selectiegesprekken vinden plaats op dinsdag 10 september 2024.

De Rijksuniversiteit Groningen streeft ernaar een universiteit te zijn waar medewerkers en studenten zich gerespecteerd en thuis voelen, ongeacht verschillen in achtergronden, ervaringen, perspectieven en identiteit. Het werken aan onze kernwaarden inclusiviteit en gelijkwaardigheid zien we als een gezamenlijke verantwoordelijkheid en wij werken constructief aan het creëren van een sociaal veilige omgeving. Diversiteit van studenten en medewerkers verrijkt het academische debat en draagt bij aan de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek. Daarom moedigen wij met name sollicitanten uit maatschappelijk ondervertegenwoordigde groepen aan te solliciteren. Voor meer informatie zie ook onze pagina over ons diversiteitsbeleid: https://www.rug.nl/about-ug/policy-and-strategy/diversity-and-inclusion/

Onze selectieprocedure volgt de richtlijnen van de sollicitatiecode NVP: https://www.nvp-hrnetwerk.nl/nl/sollicitatiecode en de Code of Conduct for the recruitment of researchers: https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/charter/code van de Europese Commissie.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Informatie

Voor informatie kunt u contact opnemen met:

  • Dr. Florianne Rademaker, universitair docent (vanaf 5 augustus 2024), f.c.rademaker rug.nl

Bovenstaand(e) e-mailadres(sen) gelieve niet te gebruiken voor het reageren op de vacatures.

Reageren op deze vacature