Wat vertelt onze urine ons?
Door een etmaal urine te verzamelen en dat te onderzoeken, kan veel worden ontdekt over iemands conditie en leefstijl, zegt professor Gerjan Navis van het UMCG. Kwestbare mensen kunnen vroegtijdig geïdentificeerd worden: zij hebben te weinig creatinine in de urine. En creatinine is een goede voorspeller van iemands fitheid en sterftekans. Zo kun je aan de urine zien of er iets moet veranderen en wát. Deelnemers aan het grootschalige LifeLines-bevolkingsonderzoek naar gezond ouder worden, leveren al 24-uursurine in.
In het online videomagazine Unifocus worden wekelijks onderwerpen belicht die annex zijn met de Rijksuniversiteit Groningen, op het gebied van onderzoek (en samenleving), studentenleven, onderwijs, beleid en internationalisering.
Laatst gewijzigd: | 12 maart 2020 22:16 |
Meer nieuws
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...
-
17 juli 2024
Veni-beurzen voor tien onderzoekers
Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...
-
16 juli 2024
Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man
Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.