Depressies voorspellen via de ogen?
Een huisarts die met een pupiltest kan zien of iemand behandeld moet worden voor depressie. Als het aan onderzoeker Marie-José van Tol (UMCG/RUG) ligt is dat de toekomst bij depressiebehandeling. Van Tol en collega’s doen onderzoek naar preventieve therapie tegen een herhaalde depressie. Ze gebruikt daarbij onder meer een eyetracker, die kan zien hoe de pupil reageert op bepaalde beelden of teksten. Die reactie kan wijzen op een sterke of zwakke controle van emoties en daarmee op vatbaarheid voor depressie. In dat geval zou een huisarts met een pupiltest kunnen onderzoeken of iemand preventieve therapie moet krijgen of niet.
Voor het onderzoek kunnen mensen zich nog aanmelden, via de website van het depressieonderzoek.
Marie-José van Tol is Assistant Professor aan UMCG/RUG en founding member en bestuurslid van de Young Academy Groningen.
Meer informatie
- Marie-José van Tol
- Hoe kunnen we terugkerende depressies voorkomen?
- Video over terugvalpreventie
- Video onderzoek naar depressie
- Website depressieonderzoek
Video's RUG
Het online videomagazine Unifocus belicht wekelijks onderwerpen die annex zijn met de Rijksuniversiteit Groningen, op het gebied van onderzoek (en samenleving), studentenleven, onderwijs, beleid en internationalisering. Andere video's staan in onze videoportal.
Laatst gewijzigd: | 28 september 2021 14:29 |
Meer nieuws
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...
-
17 juli 2024
Veni-beurzen voor tien onderzoekers
Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...
-
16 juli 2024
Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man
Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.