Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons

Het lespakket

Het theoretisch onderbouwde lespakket “Iedereen hoort erbij!” is ontwikkeld om de sociale acceptatie van leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte al op jonge leeftijd te stimuleren. Het doel van het lespakket is om leerlingen te leren dat we allemaal anders zijn, en dat ondanks die verschillen iedereen erbij hoort. Op die manier hopen we een basis te leggen voor de sociale acceptatie op latere leeftijd.

Het lespakket bestaat uit 18 lessen (30-45 minuten) die verspreid over 6 weken gegeven kunnen worden. De lessen richten zich op lichamelijke beperking, verstandelijke beperking en gehoorproblematiek. De focus ligt hierbij vooral op wat iemand met een extra ondersteuningsbehoefte wél kan.

Elke twee weken staat er een andere beperking centraal.

In het lespakket wordt gebruik gemaakt van interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken en coöperatieve werkvormen. Daarnaast wordt er een training voor leerkrachten aangeboden.

Interactieve animatiefilms

Voor het lespakket zijn in samenwerking met Bereslim drie prentenboeken geanimeerd:

  1. Slompie, een spin met vijf poten (lichamelijke beperking);
  2. De tekeningen van Prinses Peetjie (verstandelijke beperking); en
  3. Lore (gehoorproblematiek).

Deze drie interactieve animatiefilms zijn voorlopig exclusief binnen het lespakket beschikbaar.

Coöperatieve werkvormen

In de verwerkingsopdrachten wordt gebruik gemaakt van coöperatieve werkvormen. In kleine groepjes (4-6 leerlingen) werken de kinderen samen aan een klein opdrachtje of spelletje. Gedurende het project wisselen de groepjes van samenstelling. Alle leerlingen werken ten minste één keer met elkaar samen.

Leerkrachttraining

Bij het lespakket wordt ook een korte digitale training (één dagdeel) voor leerkrachten aangeboden. In deze training wordt o.a. aandacht besteed aan het ontstaan van houdingen bij zowel leerkracht als leerlingen en het veranderen daarvan.

Download een voorbeeldles.

Het lespakket “Iedereen hoort erbij!” is op dit moment alleen nog beschikbaar binnen het gelijknamige onderzoeksproject van de Rijksuniversiteit Groningen.

Laatst gewijzigd:05 juni 2024 16:04
View this page in: English