Shakespeare
Behalve literatuur kun je natuurlijk ook toneelstukken op je boekenlijst zetten. Dat mag bij Duits, Frans en Nederlands, maar ook bij Engels. Who’s afraid of Viriginia Woolf? van Edward Albee is bijvoorbeeld een beroemd toneelstuk dat velen op hun leeslijst Engels zetten. Maar er zijn natuurlijk ook nog vele andere toneelstukken die zeker niet zouden misstaan. Het slimste is om er een uit te kiezen waarvan je ook een opvoering kunt bekijken! Dan hoef je niet alles zelf in te vullen, maar kun je kijken, en vergelijken, wat een bepaalde toneelgroep met het verhaal heeft gedaan. Handig voor je literatuurlijst Engels, maar deze beroemde schrijver is ook een prachtig onderwerp voor je profielwerkstuk!
William Shakespeare
Volgens velen de beste schrijver aller tijden, en in ieder geval de bekendste, is William Shakespeare (1564-1616). Nog altijd worden zijn stukken gespeeld en zelfs regelmatig verfilmd. Wie kent de verhalen van Romeo en Julia, van Hamlet en van Macbeth niet? Shakespeare schreef echter niet alleen tragedies, maar ook heel wat komedies (zoals Much Ado About Nothing, of Twelfth Night, dat je misschien beter kent als She's the Man!), historische stukken (over allerlei koningen) en sonnetten. Deze schrijver heeft al velen geïnspireerd en kan dus zeker als inspiratie dienen voor een profielwerkstuk.
Vaak worden de toneelstukken van Shakespeare aangepast naar een moderne setting. Elke toneel groep geeft zijn eigen draai aan het verhaal. Hou je van toneel? Misschien kun je één van de opvoeringen wel vergelijken met een verfilming, of met de originele tekst! Ook kun je Macbeth en Romeo & Julia wel met elkaar vergelijken, door te kijken naar muziek, film of het verhaal zelf. Verder is het een idee om de schrijver áchter de teksten te ‘ontdekken’. Wat voor verschil zit er tussen the Comedy of Errors (een van zijn eerste toneelstukken) en the Tempest (een van zijn laatste toneelstukken)? Wat voor ontwikkeling maakt de schrijfstijl van Shakespeare door en is er een stijgende lijn in te ontdekken? Je kunt ook kijken naar verschillende karakters in het verhaal. Hebben ze allemaal hun eigen manier van praten of herken je er een duidelijke hand in? En hoe zit het eigenlijk met het plot? Wordt het beter te volgen, spannender, of juist niet? En hoe komt dat eigenlijk? Duik de teksten in en ontdek het!
Je kunt ook een toneelstuk centraal stellen in je profielwerkstuk. Hieronder geven we je wat ideeën hoe je dat zou kunnen doen met twee stukken van Shakespeare.
Romeo en Julia
Romeo en Julia zijn wereldberoemd. Er zijn tientallen verfilmingen van het verhaal gemaakt, adaptaties, muziekstukken, schilderijen… Voor je profielwerkstuk kan je verschillende werken met elkaar vergelijken en kijken hoe ze bij het oorspronkelijke verhaal passen. Ook is het interessant om de ‘echte’ Romeo en Julia te vinden: hebben ze eigenlijk wel echt bestaan? Kijk verder voor meer informatie over Romeo en Julia en ideeën voor je profielwerkstuk!
Macbeth
Het toneelstuk van Shakespeare over de Schotse koning Macbeth is bekend en berucht; een spannend onderwerp voor je profielwerkstuk! Wat dacht je van een onderzoek naar bijgeloof in toneelstukken, de rol van Lady Macbeth en de positie van de vrouw, of een zoektocht naar het bestaan van de ‘echte’ Macbeth? Kijk verder voor meer informatie over Macbeth en ideeën voor je profielwerkstuk!
Met vragen over deze en andere onderwerpen en over de voorstellingen kan je altijd een mailtje sturen naar: alfasteunpunt rug.nl. Ben je geïnteresseerd in deze thematiek en zou je er iets mee willen tijdens je studie? Kijk eens bij Europese talen en culturen of en bezoek een open dag of volg een webklas.
Heb je vragen over dit onderwerp? Dan kun je mailen naar: alfasteunpunt rug.nl
Laatst gewijzigd: | 09 april 2020 11:26 |