Afval op straat: één soort afval kom je overal tegen
We weten allemaal dat afval in de prullenbak hoort en vinden het prettig om in een schone omgeving te wonen, te werken en te studeren. En toch liggen overal sigarettenpeuken op de grond. Sigarettenafval geeft niet alleen een slordig straatbeeld, het is ook enorm vervuilend voor het milieu.
Sigaretten en het milieu
75% van alle sigarettenpeuken belandt op straat of in de natuur. Aangezien er wereldwijd jaarlijks 6.000 miljard sigaretten geproduceerd worden, zijn dat er heel wat. En dan kan één sigarettenpeuk ook nog tot 1000 liter grondwater vervuilen met zware metalen, nicotine en microplastics. Je kunt je voorstellen dat de gevolgen voor het milieu dramatisch zijn.
Wat kun jij doen?
Stoppen met roken is de beste oplossing voor het milieu, je eigen gezondheid en de mensen om je heen. Lukt het niet om te stoppen? Zorg dan in ieder geval dat jouw sigarettenpeuk niet op straat of in de natuur belandt!
Waar gooi ik mijn peuk weg?
Je kunt je peuk na het doven weggooien in de metalen afvalbakken die overal in de stad te vinden zijn. Is er geen afvalbak in de buurt? Gebruik dan een zakasbak. Je kunt bij de Green Office (Visserstraat 49) een gratis zakasbak afhalen van Groningen Schoon Dankzij Mij. We willen je wel vragen om je aan de huisregels te houden en niet te roken op RUG-terreinen.
RUG Rookvrij
Alle terreinen van de RUG zijn wettelijk rookvrij sinds 2020. Roken op universiteitsterreinen en bij RUG-gebouwen is verboden. Dit geldt ook voor het hele Broerplein.
Laatst gewijzigd: | 04 november 2024 14:46 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...