Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Beleid en strategie Onderzoeksethiek Dierproeven aan de RUG

Cursus proefdierkunde

Cursus proefdierkunde (ex. Art 9. Wet op de dierproeven Felasa A en B geaccrediteerd)

Doel

De cursus leidt op tot de wettelijke bevoegdheid ex. artikel 9 van de wet op de dierproeven.

De bevoegdheid is noodzakelijk voor het zelfstandig mogen bepalen van de wijze van uitvoeren van dierexperimenten. De bevoegdheid wordt afgegeven als cursisten een master in een relevante ((bio)medische) richting hebben voltooid en daarnaast de cursus proefdierkunde met een voldoende hebben afgerond.

Vorm

De cursus bestaat uit basismodules en diersoort specifieke modules en wordt aangeboden in de vorm van colleges, workshops en practica, gegeven door verschillende vakdocenten.

In overleg met de cursist kan besloten worden om de diersoort specifieke module op een andere locatie te volgen. De diersoort specifieke modules voor de meest voorkomende diersoorten, nl. muis en rat, worden standaard door de RUG aangeboden.

Frequentie

De cursus wordt 2 keer per jaar gegeven.

Data 2025

-Cursus 1: 6 januari - 24 januari (max 24 deelenemers)

-Cursus 2: september nader te bepalen

Het is aan te raden voor aanvang van de cursus enkele uren als voorbereidingstijd in te plannen.

Opgave formulier proefdierkunde cursus.

Deadline voor registratie is 2 weken voor de startdatum van de cursus.

Studiebelasting

4 EC’s

Duur

De cursus duurt 3 weken en bestaat uit online zelfstudie materiaal, live colleges, werkcolleges en discussies. Ook krijgt u enkele opdrachten. De cursus eindigt met een examen op locatie in de derde week. Een practicum voor het verkrijgen van de eerste vaardigheid in het hanteren en fixeren van muizen en ratten wordt apart ingeroosterd.

Opgave

Verantwoordelijk coördinator voor de inhoud van de cursus is mevr. dr. A. van Oosten.

Informatie en opgave bij:

Secretariaat van de cursus Proefdierkunde

e-mail: cdp-cursus umcg.nl

tel: 050 – 3616350

researchgebouw gebouwdeel 3218,

Antonius Deusinglaan 1,

Huispostcode FA 29,

9713 AV Groningen

Inhoud

Tijdens de cursus proefdierkunde wordt aandacht besteed aan de theorie van meerdere theoretische aspecten van onderzoek met proefdieren o.a. wetgeving, Centrale commissie dierproeven, Dierexperimentencommissie en Instantie voor Dierenwelzijn, ethiek, vergunningverlening en het opzetten van projecten en dierproeven, microbiologische status en gezondheidsbewaking, anesthesie en pijnbestrijding, chirurgie en peri-operatieve zorg, stress/welzijn en gedrag, veldonderzoek, pathologie, huisvesting en verzorging, kwaliteitsbewaking, en biotechnologie.

Vooropleiding

De cursus is bestemd voor promovendi, staf en studenten verbonden aan de RUG met een academische opleiding in de biomedische wetenschappen (Geneeskunde, Biologie, Diergeneeskunde, Tandheelkunde, Medische Biologie, Farmacie). Toelating tot de cursus van belangstellenden met een andere vooropleiding (bijv. Scheikunde of Biochemie) wordt per individueel geval bekeken door de cursuscoördinator. De cursus is een goede opstap voor studenten die de intentie hebben in de toekomst dierexperimenteel wetenschappelijk onderzoek te gaan doen.

Alle cursisten moeten een anatomie en fysiologie test afleggen voor hun art. 9 bevoegdheid van kracht wordt.

Om de cursus te volgen, moet het niveau Engels minimaal C zijn. Zie het volgende:

https://www.examenglish.com/examscomparison.php

Anatomie en Fysiologie test ten behoeve van de Proefdierkundecursus

Deelnemers aan de cursus Proefdierkunde in Nederland moeten hun kennis over vertebraten Anatomie / Zoölogie en Fysiologie (gelijk aan 200 studie-uren of 7,5 ECTS voor elk onderwerp) bewijzen. De kennis wordt beoordeeld aan de hand van een test (50 vragen multiple choice, 1,5 uur tijd, in het Engels) welke voldoende gescoord moet worden. Deelnemers die niet slagen kunnen de test herkansen.

De test wordt afgenomen bij de Centrale Dienst Proefdieren (CDP) onder verantwoordelijkheid van de coördinator van de cursus.

De onderwerpen van Anatomie en Fysiologie die getest zullen worden, zijn hier te vinden.

De toelatingstest wordt afgenomen in de CDP: route.

Cursuskosten

Cursustarief: €525 (deelnemers van RUG/UMCG, onder voorbehoud), €2085 voor externen.

Cursusboek

Jann Hau Handbook of Laboratory Animal Science 4th Edition, het handboek is beschikbaar als e-book van de Centrale Medische Bibliotheek. Kopieën in PDF vorm zijn beschikbaar voor cursisten.

Laatst gewijzigd:06 november 2024 11:41
View this page in: English