Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Beleid en strategie Diversiteit en Inclusie Diversiteit en Inclusie bij de RUG

Veelgestelde vragen

Wat verstaan we onder inclusief gedrag?

De RUG staat voor een goed en veilig werk- en studieklimaat, waarbij op respectvolle wijze met elkaar wordt omgaan en waarbij zowel wederzijdse acceptatie als wederzijds vertrouwen belangrijke waarden zijn. Onder goede omgangsvormen wordt verstaan dat medewerkers en studenten rekening houden met de ander, luisteren naar elkaar en respect hebben voor verschillen met betrekking tot etnische of nationale herkomst, godsdienstige overtuiging, geslacht, seksuele voorkeur en handicap.

We passen een zero tolerance benadering toe op alle vormen van gedrag van medewerkers en studenten waarmee de waardigheid van anderen in het geding komt. Zero tolerance betekent dat we pesten, intimidatie of uitingen van haat van welke aard dan ook nooit zullen tolereren, vergoelijken of negeren.

Alle medewerkers en studenten van de RUG delen de collectieve verantwoordelijkheid om een cultuur van waardigheid en respect te bewerkstelligen, iedereen eerlijk te behandelen, met beleefdheid en aandacht, en om ongepast gedrag aan te vechten wanneer dat veilig is.

Kijk op My University of de Student Portal voor meer informatie over hoe je een incident kunt melden of om steun kunt vragen.

Als een medewerker of student te maken heeft gehad met ongewenst gedrag, kan hij of zij zich wenden tot de vertrouwenspersoon.

Wat bedoelen we met diversiteit en inclusie?

Wij hanteren een brede definitie van diversiteit, die niet alleen kenmerken omvat die doorgaans zichtbaar zijn (zoals huidskleur en fysiek voorkomen), maar ook kenmerken die minder zichtbaar of onzichtbaar zijn (zoals culturele achtergrond en nationaliteit, functionele diversiteit en gezondheidstoestand, bij de geboorte toegekend geslacht, genderidentiteit, seksuele geaardheid, sociaaleconomische achtergrond, opvattingen, geloofsovertuiging, neurodiversiteit, werkstijl, opleiding, leeftijd en ervaring, zorgtaken en taal). Al deze kenmerken kunnen onderling samenhangen in een complex samenspel, met aandacht voor intersectionaliteit.

Onder inclusie verstaan wij een veilige studie- en werkomgeving waarin elke medewerker of student zich thuis voelt en zich door een gelijkwaardige behandeling kan ontplooien. Een breed scala aan perspectieven wordt hierbij in aanmerking genomen en ingebracht.

Bij wie kan ik terecht voor hulp als ik zelf onacceptabel gedrag ervaar?

Onacceptabel gedrag omvat intimidatie, seksuele intimidatie, agressie of discriminatie op de werkvloer, maar ook inbreuken op de academische integriteit of financiële fraude. Het gaat om afwijkend gedrag dat vragen oproept of onrust, schade of angst veroorzaakt bij jou of een ander. De Gedragscode Integriteit geeft een overzicht van de relevante termen en regels.

Onacceptabel gedrag kun je melden bij je studieadviseur (studenten), je leidinggevende of je HR-adviseur (medewerkers) of een van de vertrouwenspersonen van de RUG.

Vertrouwelijkheid

Als je een incident meldt bij een van de vertrouwenspersonen of de ombudspersoon, wordt je melding vertrouwelijk behandeld. De vertrouwenspersonen en de ombudspersoon nemen strikte geheimhouding in acht.

Noodgevallen

Bij dringende hulp in geval van nood of direct gevaar belt u het interne noodnummer van de RUG: 805 0 (050 363 8050).

Welke stappen kun je zetten?

Hoe kan ik handelen als ik onacceptabel gedrag waarneem bij anderen?

Als een ‘active bystander’ kun je onacceptabel gedrag benoemen en bespreekbaar maken. Hoe je dat doet hangt af van de situatie, maar ook van wat bij jou past.

  • Je kunt vragen aan iemand om te stoppen, of aangeven waarom jij dit gedrag niet oké vindt.
  • Je kunt de-escaleren door het onderwerp van gesprek te wijzigen.
  • Je kunt overleggen met je leidinggevende, HR-adviseur, studieadviseur of opleidingsdirecteur. Of (buiten de universiteit) iemand die een positie heeft er iets mee te kunnen doen.
  • Je kunt na de situatie inchecken bij de betrokkene(n) en later actie ondernemen.

Bovenstaande strategieën komen aan de orde in de training ‘Active Bystander’. Medewerkers kunnen zich hiervoor opgeven, in overleg met hun leidinggevende.

Wat is het beleid van de RUG als het gaat om mensen die onacceptabel gedrag vertonen?

De RUG zet zich in voor een studie- en werkomgeving waar studenten en medewerkers met waardigheid en respect worden behandeld. Geen enkele vorm van pesten en/of intimidatie wordt getolereerd. We willen ervoor zorgen dat onze gemeenschap, op al onze locaties, vrij is van vooroordelen, discriminatie, intimidatie en pesten.

We passen een zero tolerance benadering toe op alle vormen van gedrag van medewerkers en studenten waarmee de waardigheid van anderen in het geding komt. Zero tolerance betekent dat we pesten, intimidatie of uitingen van haat van welke aard dan ook nooit zullen tolereren, vergoelijken of negeren. Wie zich onaanvaardbaar heeft gedragen, kan disciplinaire maatregelen krijgen opgelegd. We hebben richtlijnen, beleid en procedures om alle studenten en medewerkers te steunen die het slachtoffer zijn van intimidatie, pesten of haatuitingen. Voor meer informatie kun je onze Zero Tolerance Statement lezen.

Wat kan ik doen als ik als wetenschapper bedreigd word?

De RUG heeft een meldpunt voor bedreigde wetenschappers. Dit meldpunt is opgezet om bedreigde medewerkers van de universiteit te helpen bij dit soort situaties. Zo doen we aan dossieropbouw, adviseren we over de veiligheid en kijken we vanuit verschillende hoeken mee (ABJZ, HR, Communicatie, Vertrouwenspersoon). Meer info is te vinden hier.

Zijn er voor mij Nederlandse taallessen beschikbaar?

Internationale studenten en professionals met interesse voor Nederland kunnen zich inschrijven voor de gratis Massive Open Online Course (MOOC) Introduction to Dutch, die wereldwijd te volgen is via Futurelearn.

Internationale studenten (voltijd), PhD's en postdocs van de RUG kunnen op kosten van het College van Bestuur cursussen Nederlands volgen bij het Talencentrum.

Het Talencentrum biedt ook andere Taalcursussen Nederlands aan.
Voor medewerkers zijn er daarnaast verschillende taal- en schrijfvaardigheid cursussen (Nederlands, Engels, Moderne Vreemde Talen, Communicatietraining) beschikbaar, in overleg met de leidinggevende.

Waar vind ik informatie over zwangerschaps- en bevallingsverlof, geboorteverlof, ouderschapsverlof, adoptieverlof of pleegzorgverlof, en zorgverlof voor medewerkers? Waar vind ik informatie over toegankelijkheid aan de RUG?

De meeste webpagina's voor elk RUG-gebouw hebben een sectie over toegankelijkheid voor bezoekers met een functiebeperking (bijvoorbeeld: Harmoniegebouw). De webpagina over studeren met een ondersteuningsvraag geeft informatie aan huidige en toekomstige studenten. De RUG werkt momenteel aan de verbetering van de informatievoorziening over toegankelijkheid. In de tussentijd kan je met input of een vraag terecht bij het Meldpunt toegankelijkheid.

Bij wie moet ik terecht voor D&I-zaken?

Als je een vraag, opmerking of idee hebt over diversiteit en inclusie binnen jouw of een specifieke faculteit, kan je contact opnemen met jouw facultaire D&I-functionaris. Als je faculteit nog geen D&I-functionaris heeft, of als je opmerking betrekking heeft op D&I centraal of faculteitsoverstijgend is, kan jij contact met het kernteam D&I opnemen.

Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail dan gerust naar het D&I-team via diversity rug.nl.

Laatst gewijzigd:17 april 2023 15:05
View this page in: English