Hoe gaat het nu met… alumna en topsportster Kim Petersen?
Date: | 14 January 2021 |
Author: | Groningen Topsportstudiestad |
Ieder jaar behalen diverse topsportstudenten hun diploma aan de RUG. De één gaat direct aan het werk, de ander richt zich volledig op topsport. Wie zijn de alumni topsportstudenten van de RUG en hoe gaat het nu met ze? Vandaag het woord aan korfbalster Kim Petersen.
Wie is Kim?
“Mijn naam is Kim Petersen, ik ben 23 jaar en woon in Kampen. Deze zomer heb ik mijn master Talent Development and Creativity afgerond. Ik speel bij korfbalvereniging DOS'46.”
Hoe zag jouw leven er qua studie en topsport uit in Groningen?
“Mijn studie, studentenleven en het sporten waren voor mij goed te combineren. Omdat ik bij mijn club doordeweeks in de avonden trainde, kon ik mij overdag focussen op mijn studie en het studentenleven daar omheen. Mijn studentenleven hield voor mij in om gezellig met vriendinnen samen te eten en een kopje koffie te drinken bij één van de vele leuke koffietentjes in Groningen. Gelukkig heb ik hele lieve en flexibele vriendinnen die graag meedachten in het plannen van etentjes, zodat ik niet afwezig hoefde te zijn vanwege een training.”
Hoe kijk je terug op die tijd?
“Ik heb erg genoten van mijn studententijd in Groningen. Groningen is een gezellige en levendige stad, waar altijd genoeg te doen of te ontdekken is. Ik heb zelf niet het gevoel dat mijn topsport mij heeft belemmerd in mijn leven als student. Ik vond het juist een mooie uitdaging om deze twee leuke dingen in mijn leven te kunnen combineren en ik daarin niet één van de twee hoefde op te offeren. Ik denk dat ik daarin ook wel gelukkig ben dat het zo kon.”
Wat vond je van de topsportregeling?
“Door mijn trainingen in de avonden lag overdag de focus op studeren en leuke dingen doen met vriendinnen. Alleen op de maandag was ik een hele dag op Papendal om daar te trainen met Jong Oranje. Dan miste ik een keer een college, maar dat was vaak erg goed te overzien. Wanneer ik een (buitenlandse) trip had met Jong Oranje, was dat goed te regelen met de studieadviseur, die daar graag in meedacht. En verder heb ik eigenlijk bijna alle tentamens kunnen maken op het reguliere moment. Over het algemeen was het combineren voor mij dus erg goed te doen. Natuurlijk is het belangrijk om fit te blijven en dus ben ik misschien niet zo vaak op stap geweest als de gemiddelde student, maar ik voel daarin zelf geen gemis. Als het een keer kon, genoot ik enorm. Maar vaak vonden we het ook heel gezellig om na samen te hebben gegeten de hele avond vol te kletsen ;)”
Wat waren hoogtepunten en dieptepunten, zowel qua studie als qua topsport?
“Ik heb eigenlijk niet echt dieptepunten gekend tijdens mijn studieperiode. Het sporten en studeren ging goed, ook in combinatie met elkaar. Hoogtepunten in mijn studie waren het behalen van mijn bacherlor Bewegingswetenschappen en natuurlijk het afronden van mijn master Psychologie. Tijdens mijn jaren als student ben ik met Nederland <19 Wereldkampioen geworden en met Nederland <21 Europees Kampioen. Daarnaast ben ik met mijn eigen club DOS'46 Nederlands Veldkampioen geworden.”
Hoe ziet je leven er nu uit?
“In februari start ik met mijn nieuwe baan als management trainee bij Calder Holding. Ik kijk er erg naar uit om te beginnen bij deze mooie organisatie en ga de uitdaging graag aan om me te ontwikkelen tot een toegevoegde waarde. Op het gebied van sport heeft het korfballen vanwege het corona virus lang stil gelegen. Wel heb ik in deze periode veel zelf gesport om zo fit mogelijk te blijven. Inmiddels mogen wij sinds 19 december weer onder druk met elkaar trainen en zullen we komend weekend (16 januari) starten met de competitie. We worden wekelijks getest en volgen een strak protocol, maar mogen nu ook op het korfbalveld weer laten zien wat we kunnen. We zijn dus weer vol in training!”
Welke ambities heb je voor de toekomst?
“Ik hoop dat ik het goed mag doen in mijn nieuwe baan en daarin het uiterste uit mezelf mag halen. Dit geldt gelijk ook voor mijn sport, dat ik mezelf mag ontwikkelen tot een betere korfbalster die belangrijk mag zijn voor haar team. Dit alles hoop ik zo goed mogelijk te combineren, zodat ik op beide vlakken alles kan geven. Dat hoop ik te combineren met een fijn leven met mijn vriend, vriendinnen en familie.”
Welk advies heb je voor topsporters die willen studeren?
“Ik denk dat het erg fijn is om aan de start van je studie eens een keer een gesprekje in te plannen met je studieadviseur. Zo kun je aangeven hoe jouw sportschema eruit ziet en kun je samen overleggen wat de mogelijkheden zijn, mocht er wel een keer iets in de knel raken. Je kent elkaar en de situatie al, dus mocht er een probleem ontstaan kun je hopelijk sneller tot een goede oplossing komen. Als je je studierooster en je sportschema tijdig naast elkaar legt, voorkom je dat je onverwachts een dubbele afspraak in je agenda hebt. Los van alle 'regeldingen' zou ik vooral ook willen meegeven om zoveel mogelijk te genieten van je studieperiode. Een tijd waarin je hopelijk veel leuke mensen mag ontmoeten, die misschien wel vrienden voor het leven zijn. Als je je studie goed bijhoudt en je focus daarnaast goed op je sport kan houden, geeft dat een extra kick!”