Impact moet in het DNA gaan zitten
180 deelnemers uit 18 verschillende landen, 55 verschillende organisaties en 50 onderwijsinstellingen. Op 27 en 28 maart was de Rijksuniversiteit Groningen gastheer van de ENLIGHT IMPACT Conference waar onderzoekers, beleidsmakers en het bedrijfsleven samenkwamen om te kijken hoe je betekenisvolle impact tot stand kunt brengen en de muren tussen wetenschap en maatschappij kunt slechten.

Onderwijs, bestuur en bedrijfsleven
Na welkomstwoorden van onze rector Jacquelien Scherpen en ENLIGHT president Philippe Moretto van de universiteit van Bordeaux, benadrukte Jacob Klompien, speciaal gezant voor de Economische Agenda van Groningen, het belang van samenwerking tussen onderwijsinstellingen, bestuur en bedrijven - de triple helix: ‘We moeten ons meer dan ooit aanpassen. Wetenschap alleen is niet genoeg. Wetten en plannen alleen zijn niet genoeg. We moeten samenwerken.’
Impact genereren
Hoe erken en waardeer je impact? Hoe plan je voor impact of bevorder je kennis en kunde rondom impact? Hoe ondersteun je de betrokkenheid van belanghebbenden? En hoe kun je storytelling gebruiken om een overtuigend Impact-verhaal te creëren? Met deze onderwerpen gingen de deelnemers aan de slag in workshops en groepsdiscussies.
Keynote sprekers Marthe Walvoort (RUG), Thomas Alslev Christensen (Nordisk Foundation, Denemarken) en Igor Campillo (ENLIGHT Impact Task Force, Baskenland) benadrukten het belang van het verankeren van impact in onderzoek en beleid. IMPACT is niet zomaar een toevoeging - het is de basis voor succes op de lange termijn. Het moet worden ingebouwd in elke beslissing en mag nooit een bijzaak zijn.

Impact Awards
Een speciaal onderdeel van de conferentie zijn de ENLIGHT IIMPACT pitches en prijzen. Deze zijn bedoeld om initiatieven in het plannen en realiseren van maatschappelijke impact binnen de ENLIGHT-universiteiten meer zichtbaarheid te geven. Namens de RUG waren This Abled City - het team van Bettina van Hoven, URin Control - het team van Anne Loohuis en Transdisciplinary Development Teams van de Scholierenacademie genomineerd. Helaas vielen we dit keer niet in de prijzen, maar we feliciteren Baskenland, Bordeaux, Gent en Galway van harte met hun nieuwe IMPACT ambassadeurs.
Over grenzen
Het samenbrengen van zo'n diverse internationale gemeenschap in Groningen - van verschillende instellingen, landen en achtergronden - versterkt ons onderwijs en stimuleert innovatie. Vooral met de huidige bezuinigingen moeten we ons blijven inzetten voor internationale samenwerking. Échte impact ontstaat door samenwerkingen over grenzen en disciplines heen.
Nieuwsgierig wat ENLIGHT voor jou kan betekenen? Ga naar rug.nl/enlight
Laatst gewijzigd: | 08 april 2025 12:23 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...