Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Organisatie Bestuurlijke organisatie Medezeggenschap Universitaire Verkiezingen

Verkiezingen 2024

.

Van 13 mei tot en met 17 mei 2024 vonden de universitaire verkiezingen plaats voor de studentengeleding van de Universiteitsraad en de Faculteitsraden.

De uitslag

Deze vind je hieronder in het Tijdpad bij 21 mei | De uitslag.

Waarom stemmen?

Het belang van de medezeggenschapsraden is groot. Door te stemmen oefen je als kiezer op tal van terreinen binnen de RUG invloed uit.

Wat doet de Universiteitsraad?

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een Universiteitsraad. Deze 'U-raad' (UR) bestaat uit vierentwintig leden: twaalf die uit en door studenten worden gekozen en twaalf uit en door het personeel. Studentenverkiezingen vinden elk jaar plaats. Personeelsleden worden voor twee jaar gekozen.

De UR-leden samen vertegenwoordigen de academische gemeenschap. De Universiteitsraad is het hoogste democratisch verkozen orgaan in de universiteit.

De Universiteitsraad heeft als belangrijke taak het College van Bestuur te controleren. Dat betreft zaken als de jaarlijkse universiteitsbegroting, plannen voor nieuwbouw en verbouw, internationalisering, onderwijsvernieuwingen, investeringen in onderzoek en de strategische agenda. De UR heeft instemmingsrecht en stemt over voorstellen van het College van Bestuur.

Wil jij meedoen?

Wil jij je steentje bijdragen aan de verbetering van het onderwijs en het onderzoek aan de RUG? Heb je ideeën voor betere studentenvoorzieningen? Of suggesties voor een oplossing voor de huisvestingsproblemen? Word dan actief in de universiteitspolitiek, in de Universiteitsraad of in een van de faculteitsraden. Je kunt je aansluiten bij een van de bestaande partijen, of eventueel zelf een partij beginnen. Zo vertegenwoordig je studenten en studentenverenigingen bij het bestuur van de universiteit en krijg je de kans je eigen ideeën in te brengen.

In de UR zijn er momenteel drie studentenpartijen vertegenwoordigd: lijst Calimero, Studenten Organisatie Groningen (SOG) en De Vrije Student.
De partijen die in de faculteitsraden deelnemen, kun je vinden op de facultaire webpagina. Het aantal zetels per partij wordt elk jaar verdeeld, tijdens de universitaire verkiezingen in mei.

Wat doen de faculteits- en dienstraden?

De faculteitsraad is na de Universiteitsraad het belangrijkste medezeggenschapsorgaan in de universiteit. De faculteitsraad controleert het faculteitsbestuur en heeft instemmings- en adviesrecht op bepaalde onderwerpen, zoals op onderdelen van de Onderwijs- en Examenregeling (OER). De raad vertegenwoordigt studenten en medewerkers en is gesprekspartner voor het faculteitsbestuur.

Universitaire diensten kennen dienstraden. Deze bestaan uitsluitend uit personeelsleden, die worden gekozen uit en door de medewerkers van de betreffende dienst. De dienstraad controleert de directie en heeft instemmings- en adviesrecht op bepaalde onderwerpen. University Services, de Universiteitsbibliotheek en het Centrum voor Informatie Technologie hebben een dienstraad.

Tijdpad

Dit betreft informatie over de verschillende stappen in het verkiezingsproces en over de verkiezingen zelf.

25 januari | Aankondiging van de verkiezingen

Op 25 januari 2024 informeert het Centraal Stembureau (CSB) een ieder die het betreft over de Verkiezingen 2024.

5 t/m 8 februari | Inzage kiezersregister en verzoek om verbetering

Het kiesrecht is vastgelegd in het Kiesreglement. Studenten en personeel die mogen stemmen worden opgenomen in het kiezersregister van de betreffende geleding en raad.

Dit jaar wordt op 2 februari 2024 het kiezersregister vastgesteld. Op dat moment moet je als student staan ingeschreven of in dienst zijn bij de RUG om in mei te mogen stemmen.

Vanaf 5 tot en met 8 februari kunnen de eigen gegevens in het Kiezersregister worden ingezien met de blauwe knop "Inzage Kiezersregister". (Alleen zichtbaar in deze periode). Iedereen ontvangt hiervoor een mail.

Meer informatie over het Kiezersregister vind je in het Kiesreglement met daarin bijlage 2 over de Kiesgerechtigden.

11 t/m 20 maart | De kandidaatstelling

Vanaf 11 maart tot en met 20 maart 2024 kun je je kandidaat stellen voor de verkiezingen 2024. De indieners van deelnemende partijen voeren hun kandidaten in in de digitale stemapplicatie. Kandidaten moeten hun kandidatuur vervolgens in dezelfde periode bevestigen. Na 20 maart is de lijst definitief en beslist het Centraal Stembureau over de geldigheid.

Vanaf 26 februari 2024 kun je de officiële Bekendmaking nr. 2 – Kandidaatstelling hieronder vinden.

27 maart | Partijen en Kandidaten

De kandidatenlijst voor de verkiezingen 2024 is vastgesteld.

De lijst met deelnemende partijen en de kandidaten vindt u in Bekendmaking nr 3 - Kandidatenlijst.

Verdere informatie over de verkiezingen zelf vindt u in Bekendmaking nr 4 - Verkiezingstermijnen.

28 maart t/m 10 april | Kandidaat profielen en Partij informatie

Tot en met 10 april 2024 kunnen de kandidaten hun kandidatenprofiel vullen. Zij kunnen dit doen met de blauwe knop "Kandidaten: profiel bijwerken" op deze pagina

Lijstindieners kunnen in deze periode de informatie over hun partij bijwerken met de blauwe knop "Indiener: Bijwerken Partij Informatie "

13 - 17 mei | Stemmen

De verkiezingen starten op maandag 13 mei 2024 om 7:00 uur.

De verkiezingen sluiten op vrijdag 17 mei 2024 om 17:00 uur.

21 mei | De uitslag

Op dinsdag 21 mei 2024 is de uitslag officieel bekendgemaakt.

De lijst met gekozen kandidaten vind je hier

Meer informatie hierover vind je in Bekendmaking nr.5

De volledige uitslag van de Universitaire Verkiezingen 2024 vind je hier

Laatst gewijzigd:18 september 2024 14:59
View this page in: English