Van der Heide, prof. dr. ir. Tjisse
Tjisse van der Heide is onderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en hoogleraar Kustecologie aan het GELIFES instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.
Van der Heide doet onderzoek naar kustecosystemen en de rol van biobouwers. "Biobouwers zijn organismen die niet alleen op milieuomstandigheden reageren maar deze ook zélf sterk beïnvloeden, en zo voor zichzelf en voor andere soorten geschikte leefomstandigheden creëren. Door menselijk ingrijpen zijn wereldwijd veel biobouwer-gedomineerde ecosystemen, en de soorten die daarin leven, verloren gegaan. Voorbeelden van dergelijke biobouwer-gedomineerde ecosystemen zijn zeegrasvelden, mossel- en oesterbanken, kwelders en duinen." Van der Heide onderzoekt hoe ecosysytemen werken en hoe verdwenen ecosystemen hersteld kunnen worden. Dit doet hij door veld- en labexperimenten te combineren met computermodellen. Daarnaast vervult Van der Heide ook de functie van vice-voorzitter van het OBN-deskundigenteam (Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit) Duin- en Kustlandschap.
In 2024 kreeg van der Heide een Vici-beurs voor zijn onderzoek naar het herstellen van kustecosystemen door biobouwende soorten tijdelijk na te bootsen. Met deze beurs wordt een nieuwe conceptuele benadering getest die methoden uit de ecologie, industrieel ontwerp en techniek combineert om soort- en omgevingsspecifieke vestigingsstructuren te ontwerpen.
Eerder in het nieuws
-
Vidi-beurs voor onderzoek naar bescherming en herstel kustecosystemen
Contact en meer informatie
Publicaties
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
Laatst gewijzigd: | 16 januari 2025 08:49 |