Walvoort, prof. dr. Marthe
Marthe Walvoort, adjunct-hoogleraar chemische glycobiologie, ziet het overdragen van kennis over suikers als haar missie. Suikers zijn zowel een dikmaker als een essentiële krachtbron. Maar ze zijn veel meer dan dat: suikers spelen een cruciale rol in biologische functies, zoals bacteriële infecties en het bepalen van je bloedgroep. Walvoort onderzoekt de werking en functie van suikermoleculen. Die zitten niet alleen in eten, maar ook in papier of aan de buitenkant van bacteriën en virussen. Walvoort bestudeert deze moleculen door ze na te maken in het laboratorium. Dit staat, in tegenstelling tot het namaken van DNA- en eiwitketens, nog in de kinderschoenen. Een groot gedeelte van haar onderzoek draait daarom om het ontwikkelen van nieuwe methodes om suikerketens te maken.
Bacteriën gebruiken suikers vaak om andere cellen te infecteren. De kennis die het onderzoek van Walvoort oplevert, kan daardoor leiden tot nieuwe manieren om bacteriën onschadelijk te maken. Een ander speerpunt is het ontwikkelen van suikerketens die de groei van goede bacteriën stimuleren ten opzichte van slechte, waardoor in de toekomst minder antibiotica nodig is. In 2022 kreeg Walvoort een ERC Starting Grant ter waarde van 1,5 miljoen euro toegekend voor dit onderzoek.
Walvoort deed aan het eind van haar studie scheikunde in Leiden een jaar onderzoek in Oxford. Daarna promoveerde ze in Leiden cum laude in de scheikunde en was ze als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Marthe Walvoort is Rosalind Franklin Fellow aan de Rijksuniversiteit Groningen en tevens een van de oprichters van de Young Academy Groningen.
Eerder in het nieuws
Er zijn geen publicaties gevonden die voldoen aan de criteria.
Laatst gewijzigd: | 03 december 2024 09:20 |