De wereld aan je voeten
De dag waarop je afstudeert is met recht een feestdag te noemen. Overladen met bloemen en met je universitaire diploma op zak ligt de wereld aan je voeten. Je hebt waardevolle kennis en vaardigheden opgedaan en je hebt geleerd om te analyseren en kritisch te denken. Je academische vorming is een verrijking van je leven. Iets wat veel alumni dagelijks ervaren.
Toch hoor ik van veel studenten dat ze zich zorgen maken over hun toekomstperspectief. Vinden ze wel een baan die aansluit op hun studie? Ze ervaren stress en doen hun uiterste best om een interessant cv bij elkaar te sprokkelen. Daarom wil ik onze studenten graag in verbinding brengen met onze alumni, die weten wat het betekent om als academicus de arbeidsmarkt te betreden.
Ooit waren al die alumni immers zelf eerstejaars studenten met grote dromen die enthousiast begonnen aan hun studie. Een deel van hen vond een baan die aansloot op hun studie. Maar lang niet allemaal. Uit onderzoek blijkt dat zo’n dertig tot veertig procent van de afgestudeerden in een heel ander beroep belandt dan ze hadden verwacht. Filosofen worden bestuurder, chemici belanden in de zorg en een zekere Leidse historicus is al negen jaar minister-president. Ook de vijf Groningse alumni in zijn kabinet zijn aan de RUG niet opgeleid als bestuurder. En dat ik zelf rector van deze universiteit zou worden, had ik als student biologie nooit kunnen voorspellen.
Is het erg om iets anders te gaan doen dan waarvoor je hebt gestudeerd? Absoluut niet. In veel sectoren zijn juist academici in trek met minder voor de hand liggende studies. Zo zijn psychologen zeer gewild in de wereld van de big data en data science, omdat ze tijdens hun studie uitstekende statistische vaardigheden hebben opgedaan. Verder is het wetenschappelijk bewezen dat teams die bestaan uit mensen met diverse achtergronden beter presteren dan homogene teams. Sowieso is de arbeidsmarkt tegenwoordig veel minder goed te voorspellen dan vroeger. Werknemers zijn mobieler, werken niet meer tot hun pensioen voor dezelfde werkgever en blijven zich hun leven lang ontwikkelen. Het is niet meer van deze tijd te verwachten dat je studie allesbepalend is voor je toekomst. Je academische competenties zijn dat wel.
Het is mijn ervaring dat de meeste mensen wel op hun pootjes terecht komen na hun studie, al is dat soms op een ander pootje dan ze hadden verwacht. Ik nodig alumni van harte uit hun ervaringen met ons te delen, via alumni@rug.nl. Om studenten van nu een hart onder de riem te kunnen steken en te laten zien dat de wereld straks ook aan hún voeten ligt.
Cisca Wijmenga, rector magnificus
Overgenomen uit Broerstraat 5 (december 2019)
Laatst gewijzigd: | 19 maart 2020 11:19 |