RUG-studenten duiken in de Europese muziekindustrie
Volgende week start weer het jaarlijkse festival Eurosonic Noorderslag (ESNS). Vanuit de RUG Wetenschapswinkels zijn daar twee groepjes studenten bij betrokken. Ze gaan tijdens ESNS op pad om verschillende maatschappelijke thema’s te onderzoeken.
Eurosonic Noorderslag
ESNS is het grootste showcasefestival voor muziekacts van Europa. In januari stroomt Groningen vol met ruim 40.000 muziekliefhebbers die de nieuwste lichting van Europees muzikaal talent komen bewonderen, waaronder 4.000 muziekprofessionals. Voor deze muziekindustrie is er een conferentie met meer dan 150 paneldiscussies, interviews en keynotes. Onder de professionals zal zich komende editie ook een aantal RUG-studenten begeven.
Tijdens Eurosonic Noorderslag zullen zeven studenten van de Faculteit Wijsbegeerte ‘filosoof-in-residence’ zijn. Zij doen onderzoek naar de maatschappelijke impact van ESNS aan de hand van een aantal filosofische theorieën. Daarnaast loopt er vanuit de Faculteit der Letteren een meerjarig project over diversiteit en inclusie, op en rondom het podium. Een groepje masterstudenten van de Master Arts, Culture and Media zal zich dit jaar richten op diversiteit in de backstages van festivals.
Diversiteit achter de schermen
De samenwerking tussen de Faculteit der Letteren en ESNS is al zo’n drie jaar een vast onderdeel waar studenten voor kunnen kiezen en is zo groot dat het een eigen website heeft. Vorige onderzoeken binnen dit project hebben onder andere de diversiteit van de ESNS line-up, het ESNS Exchange programma en de line-ups van partnerfestivals onder de loep genomen. De studenten worden hierin ondersteund door dr. Chris Tonelli, Universitair Docent populaire muziek, en collega’s. Zij beoordelen het onderzoeksplan, begeleiden het project inhoudelijk en becijferen de wetenschappelijke eindrapportage, om hiermee de wetenschappelijke integriteit te waarborgen.
Dit jaar zullen de studenten zich focussen op diversiteit rondom het podium. Ze analyseren de backstage van ESNS en wie achter de schermen in de productie en de programmering werken, door middel van interviews en data-analyse. Hieruit zal een rapport voortkomen dat de wetenschapswinkels zullen publiceren.
Maatschappelijke waarde
De andere groep studenten, vanuit de Faculteit Wijsbegeerte, gaat tijdens het festival op zoek naar antwoord op de vraag: “Wat is de maatschappelijke waarde van ESNS voor de stad Groningen?” Deze vraag kwam vanuit het festival bij het Kenniscentrum Filosofie terecht, ingegeven door het grote succes dat een eerder diversiteitspanel binnen het festival had. Aan de studenten is gevraagd om met een kritische blik het festival te analyseren. ESNS hoopt hierdoor nieuwe inzichten op te doen over de mogelijkheden tot groei en ontwikkeling. De studenten krijgen hiervoor toegang tot het festival, en de bijbehorende conferentie waar ze bezoekers en professionals kunnen spreken.
De groep bestaat uit zeven studenten, die ieder een bestaande filosofische theorie of visie kiezen en deze toepassen op ESNS. De interesses binnen de groep studenten lopen zeer uiteen: van sociale filosofie tot aan metafysica. Maar er ligt een overeenkomst in het koppelen van hun theoretisch filosofische kennis met de praktijk, en hun liefde voor (live)muziek. Achteraf zullen de resultaten worden gebundeld in een boekje dat ESNS zal publiceren. De studenten presenteren tijdens het festival hun eerste bevindingen. Deze presentatie is voor iedereen toegankelijk en vindt plaats op donderdag 16 januari in The House of Connections aan de Grote Markt.
De Wetenschapswinkels
De samenwerking tussen de RUG en ESNS is ontstaan uit projecten die door de wetenschapswinkels worden opgezet. De wetenschapswinkels verbinden vragen vanuit de maatschappij aan de brede academische expertise binnen de RUG. Dit doen ze door middel van projecten waarin studentenonderzoek in samenwerking met maatschappelijke organisaties centraal staat. Kijk voor meer informatie op de website van de verschillende wetenschapswinkels binnen de faculteiten van de RUG.
Meer informatie
Blijf op de hoogte via LinkedIn en de websites:
Laatst gewijzigd: | 07 januari 2025 08:58 |
Meer nieuws
-
19 december 2024
Konstantin Mierau nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren
Het College van Bestuur van de RuG heeft dr. Konstantin Mierau per 1 januari 2025 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en PH-Middelen Sander van den Bos zijn verheugd met de benoeming en kijken uit naar de...
-
10 december 2024
De tijd zal het leren: wat jaarringen ons vertellen over het verleden
DNA-analyse van eeuwenoude botten, tanden of planten kunnen familierelaties, populatiebewegingen en domesticeringsmethoden onthullen. Pınar Erdil vertelt er meer over.