Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Biotech Booster subsidie voor FSE onderzoekers

02 oktober 2024

Prof. dr. Marc van der Maarel en prof. dr. Geert van den Bogaart  van de Faculty of Science and Engineering (RUG) ontvangen een Biotech Booster subsidie van EUR 200.000 uit het Nationaal Groeifonds Programma. Van der Maarel gaat met behulp van de subsidie glycogeen van microalgen op de markt brengen als duurzaam ingrediënt in cosmetische producten. Van den Boogaart ontwikkelt een nieuwe test voor een betere diagnose en behandeling van ziektes, waaronder kanker.

De Biotech Booster subsidie stelt onderzoekers in de gelegenheid biotechnologische vindingen te commercialiseren. De beide projecten hebben een looptijd van twee jaar en gaan op 1 oktober van start.

Marc van der Maarel
Marc van der Maarel

Cosmetische markt verduurzamen

Het project van Van der Maarel richt zich op de opschaling van door Galdieria-microalgen geproduceerd glycogeen als een duurzaam vocht-inbrengend ingrediënt in allerlei cosmetische producten zoals shampoo en bodylotion. Deze zuurminnende microalgen gedijen uitstekend in het donker op locale landbouwproducten zoals glycerol uit plantaardige olie of suiker uit de suikerbiet. Het project is een samenwerking met Mariska van der Hoek van de startup ModAlgae B.V. Eerder ontvingen Van der Maarel en Van der Hoek al een NWO Take-off subsidie voor onderzoek naar de haalbaarheid van het project.

decoratieve afbeelding
Geert van den Boogaart

Nieuwe test voor betere behandeling ziektes

Van den Bogaart heeft samen met dr. Frans Bianchi een zeer gevoelige test ontwikkeld om heel kleine hoeveelheden delende kankercellen in biologische vloeistoffen op te sporen. De nieuwe test kan de nauwkeurigheid van kankerdiagnoses verbeteren en recidive voorkomen. De test kan ook ingezet worden om de effectiviteit van kankerbehandeling te bepalen en voor de diagnose van bepaalde infectieziektes, zoals tuberculose. Deze toepassingen gaan Van den Boogaart en Bianchi nu testen om vervolgens een diagnostische test op de markt te brengen. Eerder ontving Van den Boogaart een NWO Impact Explorer subsidie voor onderzoek naar de effectiviteit van de test en het ontwikkelen van een routekaart voor de klinische toepassing ervan.

Over Biotech Booster

Het Biotech Booster programma heeft als doel om Nederland een koploper van de wereldwijde biotechnologie te maken. Kansrijke ideeën worden op een bedrijfsmatige manier geïdentificeerd, begeleid en gefinancierd. Succesvolle projecten krijgen ondersteuning van betrokken topondernemers bij het vinden van nieuwe partners. Zo kunnen zij doorgroeien via een start-up of binnen een bestaand bedrijf.

Lees meer

Laatst gewijzigd:02 oktober 2024 11:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 30 september 2024

    Fokker Next Gen versterkt banden met Noord-Nederland

    Waterstof vliegtuigfabrikant Fokker Next Gen gaat een haalbaarheidsstudie doen naar de vestiging van het Fokker Next Gen hoofdkantoor in Noord-Nederland en een eindassemblagelijn op Groningen Airport Eelde.

  • 23 september 2024

    Haal de ecoloog uit de ivoren toren

    Dat we in Nederland op het gebied van natuurbeheer en biodiversiteit voor grote uitdagingen staan is duidelijk. Volgens ecoloog Chris Smit is het daarom tijd dat de wetenschapper uit de ivoren toren komt en in plaats van de problematiek aan te...

  • 20 september 2024

    European Green Deal heeft goed en slecht effect

    De Europese Green Deal zorg ervoor dat de uitstoot van broeikasgassen in Europa daalt, maar veroorzaakt tegelijkertijd een twee maal hogere uitstoot buiten de EU.