Twee RUG-hoogleraren benoemd tot NAE Fellow
Prof. dr. Iris Vis en prof. dr. André Faaij zijn benoemd tot Fellows van The Netherlands Academy of Engineering (NAE). Het NAE verenigt de topexperts op het gebied van technologische wetenschappen en toegepast onderzoek en ontwikkeling. Zij zijn afkomstig uit kennisinstellingen en het bedrijfsleven.
Iris Vis
Vis is hoogleraar Industrial Engineering aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG en Captain of Science, topsector logistiek. Vis is een inspirerende en verbindende leider die technologische innovaties en maatschappelijke impact realiseert. Ze heeft een cruciale rol gespeeld in de opbouw van Noordelijke ecosystemen voor digitalisering en slimme mobiliteit. Haar onderzoek, gericht op logistiek en sectoroverschrijdende oplossingen in onderwijs, zorg en energie, is origineel en vaak geciteerd. Vis combineert wiskundige modellering met ontwerp-gericht onderzoek, vooral in logistieke processen. Ze behoort tot de top 2% meest geciteerde wetenschappers in haar vakgebied. Vis leidde succesvolle innovatieprojecten, zoals de ontwikkeling van logistieke netwerken voor LNG en onderwijslogistiek voor gepersonaliseerd leren. Haar bijdragen versterken de maatschappelijke impact van wetenschap en technologie.
André Faaij
Faaij is hoogleraar Energie Systeemanalyse aan de RUG en de Universiteit Utrecht en directeur Wetenschap & Technologie bij TNO Energy & Materials Transition. Hij combineert als internationaal erkend leider in energieonderzoek baanbrekende inzichten met multidisciplinaire samenwerking. Zijn onderzoek richt zich op versnelling van de energietransitie en industriële transformatie en daardoor cruciale innovatie & beleidsstrategie. Gedreven door urgentie werkt hij aan duurzame energievoorziening en een circulaire economie, met focus op systeemoplossingen en positieve strategische impact binnen en buiten Nederland.
Techniek in Groningen
De RUG is al decennialang de enige brede onderzoeksuniversiteit in Nederland die techniek in zowel onderwijs als toegepast onderzoek onderbrengt. In 1958 begon de universiteit als eerste met ingenieursopleidingen en inmiddels zijn er meer dan twintig ingenieursopleidingen. Sinds 1971 mag de RUG het ingenieursdiploma (ingenieur, ir.) uitreiken. Dit technologische profiel is door het bestuur van de universiteit versterkt door de oprichting van het Groningen Engineering Center in 2016.
Topexperts uit verschillende sectoren
NAE Fellows zijn topexperts actief in technologische wetenschappen en toegepast onderzoek en ontwikkeling uit wetenschappelijke, gouvernementele en industriële organisaties in Nederland. NAE brengt een groep Fellows samen met een diverse achtergrond, die zijn gekozen vanwege hun prestigieuze staat van dienst op het gebied van impactvolle, op engineering gebaseerde innovatie, hun motivatie en vermogen om een verschil te maken en vanwege hun objectieve, sector-overschrijdende en integere houding.
Laatst gewijzigd: | 12 december 2024 13:42 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...