Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Noord-Nederland ontvangt miljoenen van het Rijk voor het versneld opleiden van technisch talent

22 november 2024

Noord-Nederland ontvangt in de komende twee jaar bijna zes miljoen euro van het Rijk voor het versneld opleiden van technisch talent voor de semicon industrie. Dit bedrag zal naar verwachting worden aangevuld met nog eens 22,7 miljoen euro tussen 2027 en 2030. De investering maakt onderdeel uit van het ambitieuze Beethoven plan van het kabinet, bedoeld om de semicon industrie te versterken en bedrijven als ASML voor Nederland te behouden.

Het personeelstekort in de semicon industrie, de industrie die een cruciale rol speelt in de productie van computerchips, is namelijk groot. Tot en met 2030 is er behoefte aan 38.000 extra technisch opgeleiden. Dit heeft gevolgen voor de koplopers in de industrie, bedrijven in onze regio en uiteindelijk ook de consument. Om dit tekort aan te pakken investeert het kabinet onder de noemer ‘Beethoven’ de komende jaren miljoenen in de regio’s Eindhoven, Delft, Twente en Noord-Nederland.

Tekst gaat verder na afbeelding

decoratieve afbeelding

Ruim 600 extra afgestudeerden in de (bèta)techniek tot en met 2030

Noord-Nederland verwacht tot en met 2030 ruim 600 extra afgestudeerden aan de semicon industrie te kunnen leveren en daarna jaarlijks een kleine 300. Om dit te bereiken zal er worden gestuurd op het verhogen van de instroom, het verminderen van de uitval en het stimuleren van migratie naar de semicon industrie. Zo kunnen afgestudeerden aan het werk bij ASML in Veldhoven, maar ook in Noord-Nederland, waar al jaren toeleveranciers van ASML zijn gevestigd zoals Witec, Hittech en NTS Norma.

Versterking van Noord-Nederland als techregio

Jouke de Vries, collegevoorzitter van de RUG en stuurgroeplid van de Universiteit van het Noorden, is blij met het goede nieuws en ziet de miljoeneninjectie als een mooie stap voorwaarts in de ambities van Noord-Nederland op het gebied van techniek: “Dat de techniek sector een impuls nodig heeft is duidelijk. Daar werken we hard aan. Zo is Noord-Nederland al aanvoerder van de HTSM (High Tech Systemen en Materialen) -agenda 'Smart en Green Systems' en is daar nu dus Beethoven. Als ik zie hoe we als onderwijs- en kennisinstellingen (van mbo, hbo tot wo) en NOM in rap tempo tot dit plan zijn gekomen, biedt dat veel vertrouwen voor de toekomst. Vergeet daarbij ook de rol van de co-financiers niet. Zij zijn achter dit plan gaan staan en samen hebben we nu een mooi pakket aan maatregelen liggen, dat van Noord-Nederland een sterke techregio gaat maken. Dit smaakt naar meer.”

Ook de NOM kijkt uit naar de toekomst “We werken er als Noorden hard aan om de vierde techregio van Nederland te worden, na Eindhoven, Delft en Twente. We hebben het talent, de onderzoeksgroepen, high tech bedrijven en sterke samenwerkingen daartussen. Met dit geld kunnen we nog meer talent opleiden. Dat is goed voor de bedrijven die we hier al hebben, maar helpt ook zeker bij het naar het Noorden trekken van nieuwe high tech bedrijven” aldus Anne- Wil Lucas, Manager Innoveren en Internationaliseren bij de NOM.

Commitment vanuit overheden en industrie

De Noordelijke provincies, de gemeenten Groningen, Leeuwarden, Assen, Smallingerland en Emmen, de Economic Board Noord-Nederland, VNO-NCW MKB Noord, Campus Groningen, Greenwise Campus, Innovatiecluster Drachten, Witec, Hittech, NTS Norma, Hardt Hyperloop en de IT Hub Hoogeveen hebben zich achter de plannen geschaard.

Internationaal talent van grote waarde voor de techsector

De internationalisering discussie speelt ook hier. De Vries: “Het personeelstekort in de techniek is actueel en moeten we nú aanpakken. Internationaal talent is hierin onmisbaar en van grote waarde voor de techsector. Daarom focussen we ons op het verhogen van de instroom van reguliere Nederlandse, maar zeker ook internationale studenten.”

Over de Universiteit van het Noorden

De Universiteit van het Noorden is een initiatief van de RUG, het UMCG, Hanze, NHL Stenden, Van Hall Larenstein en het Noordelijk mbo. Met de Universiteit van het Noorden willen de aangesloten onderwijs- en kennisinstellingen een boost geven aan de brede welvaart in Noord-Nederland en de transities zoals geformuleerd in de Kennisagenda. Dit wordt gerealiseerd door het toegankelijk maken van elkaars onderwijs, het stimuleren van hybride onderzoeksgroepen en ondernemerschap en door slim gebruik te maken van elkaars campusfaciliteiten.

Over de NOM

De NOM is de investerings – en ontwikkelingsmaatschappij van Noord-Nederland die financiering en advies op maat biedt aan innovatieve ondernemers die willen groeien of zich willen vestigen in Noord-Nederland. Bij de NOM worden ondernemers geholpen met geld, connecties en kennis. Ondernemers staan centraal. De diensten zijn onafhankelijk, laagdrempelig en creatief. Zij dragen bij aan de groei van ondernemers en verstevigen daarmee de noordelijke economie op een duurzame manier.

Laatst gewijzigd:22 november 2024 17:06

Meer nieuws

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!