Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

ERC Starting Grants voor twee RUG-onderzoekers

05 september 2024

Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), beide van de Faculty of Science and Engineering, ontvangen een European Research Council (ERC) Starting Grant: Jingxiu Xie en Gosia Wlodarczyk-Biegun . De Starting Grants bestaan uit elk €1,5 miljoen voor een periode van vijf jaar. Uitmuntende Europese onderzoekers die baanbrekend onderzoek doen komen in aanmerking voor de beurzen.

decoratieve afbeelding
Jingxiu Xie

Jingxiu Xie - Intensified processes for CO2 conversion to sustainable synthetic fuels

In dit project richt Jingxiu Xie zich op de ontwikkeling van geïntensiveerde katalytische processen voor het omzetten van CO2 in synthetische brandstoffen. Synthetische brandstoffen hebben de potentie om te dienen als duurzame vliegtuigbrandstoffen, waardoor succesvolle productie uit CO2 een oplossing biedt voor cruciale maatschappelijke uitdagingen en een belangrijke stap is in de richting van een echte circulaire economie.

Traditioneel worden metaal kobaltkatalysatoren gebruikt in de Fischer-Tropsch Synthesetechnologie om syngas (CO en H2) om te zetten in synthetische brandstoffen, maar ze produceren voornamelijk methaan wanneer ze worden toegepast op CO2. Om dit te verhelpen stelt Xie een ander concept voor, genaamd ‘reactorzonering’, dat de omgeving van de katalysator in de chemische reactor aanpast. Deze benadering verschilt van conventionele methoden. Die richten zich doorgaans op het aanpassen van de katalysator en van hun actieve plekken. De methode die Xie voorstelt betekent een paradigmaverschuiving in het onderzoek naar katalyse, reactortechniek en procesintensificatie. Dit wordt het eerste bewijs van metaal kobaltkatalysatoren die CO2 'omzetten' in synthetische brandstoffen in één enkele chemische reactor.

decoratieve afbeelding
Gosia Wlodarczyk-Biegun

Gosia Wlodarczyk-Biegun - Jam with the flow: Microgel-based (bio)inks that assemble during printing

Veel materialen die in de natuur voorkomen (zoals spinnenzijde, om het bekendste voorbeeld te noemen) hebben opmerkelijke eigenschappen door hun unieke structuur die verkregen wordt door de precieze verwerking van materiaalvoorlopers. Geïnspireerd door dit fenomeen gaat Gosia Wlodarczyk-Biegun een soortgelijk principe toepassen bij 3D printen op basis van extrusie om nieuwe materialen te verkrijgen met interessante eigenschappen voor medische toepassingen. Extrusie-3D-printen is een veelgebruikte methode voor weefselmanipulatie die het mogelijk maakt om patiëntspecifieke constructies te maken, waaronder kunstmatige weefsels of nabootsingen van organen. Het aanbod van geavanceerde printbare biomaterialen is echter beperkt en er is nog steeds behoefte aan nieuwe benaderingen. In haar project ontwikkelt Wlodarczyk-Biegun een nieuw type materiaal dat bestaat uit gelmicrosferen die tijdens het printen van afmeting kunnen veranderen en met elkaar kunnen interageren (jam). De geprinte constructies zullen sterk lijken op echte weefsels en worden gebruikt om de progressie van borstkanker te bestuderen.

Xie en Wlodarzcyk-Biegun zijn Rosalind Franklin Fellows. Beide onderzoekers zijn aangesteld bij de RUG met financiering vanuit de sectorplannen: een structureel strategisch investeringsprogramma in Nederland gericht op het versterken van het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. De sectorplannen zijn ontworpen om de kwaliteit van onderwijs en onderzoek te verbeteren en om samenwerking tussen universiteiten te bevorderen.

Meer over ERC

De ERC ondersteunt talentvolle jonge onderzoekers bij het opzetten van een onderzoeksteam en het starten van een onafhankelijk onderzoeksproject. Een ERC-beurs stelt deze onderzoekers in staat gedurfd, baanbrekend onderzoek op te starten en binnen hun vakgebied nieuwe wegen in te slaan.

Laatst gewijzigd:05 september 2024 16:26
View this page in: English

Meer nieuws

  • 23 juli 2024

    De chips van de toekomst

    Onze computers gebruiken onnodig veel energie, en bovendien lopen we tegen de limieten van onze huidige technologie aan. Dus werkt CogniGron aan nieuwe materialen die het menselijk brein kunnen nabootsen, en ontwikkelt CogniGron-hoogleraar Tamalika...

  • 18 juli 2024

    Slimme robots om kleinere chips te maken

    Een robotarm in een fabriek die herhaaldelijk dezelfde beweging maakt: dat is iets van het verleden, vindt Ming Cao. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen werken samen met hightech bedrijven om productieprocessen steeds meer autonoom te...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...