ERC Starting Grants voor twee RUG-onderzoekers
Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), beide van de Faculty of Science and Engineering, ontvangen een European Research Council (ERC) Starting Grant: Jingxiu Xie en Gosia Wlodarczyk-Biegun . De Starting Grants bestaan uit elk €1,5 miljoen voor een periode van vijf jaar. Uitmuntende Europese onderzoekers die baanbrekend onderzoek doen komen in aanmerking voor de beurzen.
Jingxiu Xie - Intensified processes for CO2 conversion to sustainable synthetic fuels
In dit project richt Jingxiu Xie zich op de ontwikkeling van geïntensiveerde katalytische processen voor het omzetten van CO2 in synthetische brandstoffen. Synthetische brandstoffen hebben de potentie om te dienen als duurzame vliegtuigbrandstoffen, waardoor succesvolle productie uit CO2 een oplossing biedt voor cruciale maatschappelijke uitdagingen en een belangrijke stap is in de richting van een echte circulaire economie.
Traditioneel worden metaal kobaltkatalysatoren gebruikt in de Fischer-Tropsch Synthesetechnologie om syngas (CO en H2) om te zetten in synthetische brandstoffen, maar ze produceren voornamelijk methaan wanneer ze worden toegepast op CO2. Om dit te verhelpen stelt Xie een ander concept voor, genaamd ‘reactorzonering’, dat de omgeving van de katalysator in de chemische reactor aanpast. Deze benadering verschilt van conventionele methoden. Die richten zich doorgaans op het aanpassen van de katalysator en van hun actieve plekken. De methode die Xie voorstelt betekent een paradigmaverschuiving in het onderzoek naar katalyse, reactortechniek en procesintensificatie. Dit wordt het eerste bewijs van metaal kobaltkatalysatoren die CO2 'omzetten' in synthetische brandstoffen in één enkele chemische reactor.
Gosia Wlodarczyk-Biegun - Jam with the flow: Microgel-based (bio)inks that assemble during printing
Veel materialen die in de natuur voorkomen (zoals spinnenzijde, om het bekendste voorbeeld te noemen) hebben opmerkelijke eigenschappen door hun unieke structuur die verkregen wordt door de precieze verwerking van materiaalvoorlopers. Geïnspireerd door dit fenomeen gaat Gosia Wlodarczyk-Biegun een soortgelijk principe toepassen bij 3D printen op basis van extrusie om nieuwe materialen te verkrijgen met interessante eigenschappen voor medische toepassingen. Extrusie-3D-printen is een veelgebruikte methode voor weefselmanipulatie die het mogelijk maakt om patiëntspecifieke constructies te maken, waaronder kunstmatige weefsels of nabootsingen van organen. Het aanbod van geavanceerde printbare biomaterialen is echter beperkt en er is nog steeds behoefte aan nieuwe benaderingen. In haar project ontwikkelt Wlodarczyk-Biegun een nieuw type materiaal dat bestaat uit gelmicrosferen die tijdens het printen van afmeting kunnen veranderen en met elkaar kunnen interageren (jam). De geprinte constructies zullen sterk lijken op echte weefsels en worden gebruikt om de progressie van borstkanker te bestuderen.
Xie en Wlodarzcyk-Biegun zijn Rosalind Franklin Fellows. Beide onderzoekers zijn aangesteld bij de RUG met financiering vanuit de sectorplannen: een structureel strategisch investeringsprogramma in Nederland gericht op het versterken van het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. De sectorplannen zijn ontworpen om de kwaliteit van onderwijs en onderzoek te verbeteren en om samenwerking tussen universiteiten te bevorderen.
Meer over ERC
De ERC ondersteunt talentvolle jonge onderzoekers bij het opzetten van een onderzoeksteam en het starten van een onafhankelijk onderzoeksproject. Een ERC-beurs stelt deze onderzoekers in staat gedurfd, baanbrekend onderzoek op te starten en binnen hun vakgebied nieuwe wegen in te slaan.
Laatst gewijzigd: | 13 september 2024 13:23 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...