Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Tentoonstelling over gender & seksualiteit uit Gent naar Universiteitsmuseum Groningen

26 april 2023

Op 26 mei opent het Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen de tentoonstelling PHALLUS. Norm & Vorm. De tentoonstelling, ontwikkeld door het GUM (Gents Universiteitsmuseum), neemt de bezoeker mee langs onze ideeën over geslacht, gender, wetenschap en normen. Aan de hand van kunst en wetenschap wordt de blik naar beneden gericht.

De penis is overal. Waar mensen zijn, duikt de vorm op: in oeroude rotstekeningen, in tekeningen op wc-deuren of als dick pics op social media. Ook in wetenschappelijk onderzoek komt het mannelijk geslachtsdeel uitgebreid aan bod. Terwijl de vrouwelijke genitaliën het vaak moeten doen met een bescheiden bijrol. Terecht? Of sluipen maatschappelijke normen (on)bewust het onderzoek binnen?

Van Gent naar Groningen

Het concept en de verhaallijn van de tentoonstelling PHALLUS is bedacht en ontwikkeld door het GUM. Daar was de tentoonstelling te zien van 24 maart 2022 tot 16 april 2023. Meer dan een jaar lang richtten duizenden bezoekers in de tentoonstelling en bijbehorend publieksprogramma de blik naar beneden om daarboven tot nieuwe inzichten te komen.

De tentoonstelling in het Groningse Universiteitsmuseum neemt zowel het concept als de objecten over van het GUM. Veel kunstenaars en kunstwerken die te zien waren in Gent, zijn vanaf eind mei te zien in Groningen. Zo is er werk te zien van Sofie Muller, Maria Fernanda Cardoso, Murielle Scherre, David Hockney, Man Ray en Vaj insky.

Waarnemend directeur Franck Smit van het Universiteitsmuseum Groningen is enthousiast: ‘Het GUM maakt vernieuwende en inspirerende tentoonstellingen. Hun missie om als Forum voor Wetenschap, Twijfel en Kunst te fungeren past goed bij ons. Een tentoonstelling als PHALLUS is vooruitstrevend en verdient het om ook in Nederland, in Groningen, veel bezoekers te mogen verwelkomen.’

Wat is normaal?

De tentoonstelling is het resultaat van 2 jaar lang intensief onderzoek van het GUM naar de manier waarop de wetenschap gender bestudeert en de rol van de maatschappij. Wie bepaalt bijvoorbeeld wat normaal is – een normale penis, een normale man en een normale seksualiteit? Waarom denken we vaak dat groot ook beter is? Kan je via onderzoek op de penis genot meten? En maakt de fallus de man, of bepalen onze (binaire) normen hoe we denken over vormen?

Ook in Nederland, en specifiek in Groningen, wordt veel onderzoek gedaan naar gender en geslacht. Naast de tentoonstelling kunnen bezoekers ook deelnemen aan diverse activiteiten in het publieksprogramma. Dit programma is samengesteld door een diverse groep experts van de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG, Rutgers, Women INC, COC Groningen en Drenthe en ervaringsdeskundigen.et.

PHALLUS. Norm & Vorm is gebaseerd op een concept van GUM (Gents Universiteitsmuseum), en was in Gent te zien van 24 maart 2022 tot 16 april 2023. Binnen een partnerschap met GUM nam het Universiteitsmuseum Groningen het verhaalconcept en de objectselectie over.

Het GUM-tentoonstellingsteam werkte ruim 2 jaar aan deze tentoonstelling. Het deed dat in samenwerking met diverse partners, socioculturele organisaties zoals TIP (Transgender Infopunt) en een onderzoekscomité van wetenschappers en kunstenaars uit België en daarbuiten. Jongeren kregen een belangrijke stem.

Het Universiteitsmuseum Groningen is geopend van dinsdag t/m zondag tussen 12:00 en 17:00 uur. Op schoolvakanties is het museum ook op maandag open. Bekijk voor meer informatie: rug.nl/museum.

Laatst gewijzigd:26 april 2023 15:18
View this page in: English

Meer nieuws

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.