Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

RUG betrokken bij succesvolle aanvragen derde ronde Nationaal Groeifonds

04 juli 2023
decoratieve afbeelding

De Rijksuniversiteit Groningen is goed vertegenwoordigd in voorstellen ingediend in de derde ronde van het Nationaal Groeifonds waarvoor nationaal geld beschikbaar komt. In de derde ronde is in totaal vier miljard euro toegekend aan achttien projectvoorstellen die een significante bijdrage zullen leveren aan de economische groei en welvaart van Nederland. De RUG is betrokken bij negen van die achttien voorstellen.

De RUG werkt samen met een breed scala aan partners aan verschillende baanbrekende projecten die de basis vormen voor de economie en maatschappij van de toekomst. De RUG is betrokken bij negen voorstellen: Biobased-Circular, Circulaire geïntegreerde hoogrendements zonnepanelen, Deltaplan Valorisatie, DUTCH, een gezond holomicrobioom, Investeren in het talent van de toekomst, M2i: Groeien met Groen Staal, Materials Independence Circular Battery Technology en Re-Ge-NL.    

Biobased-Circular

Dit project richt zich op het vervangen van fossiele grondstoffen door plantaardige alternatieven.

Het doel is om Nederland Europees koploper te maken als ontwikkelaar, producent en verwerker van op koolhydraten gebaseerde bouwstenen en kunststofproducten. Er worden samenwerkingen opgezet in volledige waardecirkels, samen met het mkb (onder andere compounding, verwerking en applicaties), de agrarische sector, de chemische industrie, logistieke- en recyclingbedrijven.

Het Nationaal Groeifonds investeert maximaal € 383 miljoen in het project. Dit bedrag bestaat uit een voorwaardelijke toekenning van € 102 miljoen en een reservering van € 236 miljoen. Lees hier meer over het project.

Circulaire geïntegreerde hoogrendements zonnepanelen

Dit project richt zich op de ontwikkeling en industrialisatie van nieuwe zon-pv-technologieën en zorgt voor de ontwikkeling van de volgende generatie volledig circulaire zonnepanelen. Binnen het project zal de RUG samenwerken met de gehele keten: van de leveranciers van de uitgangsmaterialen tot de bouw- en automotivebedrijven die geïntegreerde zonnepanelen grootschalig gaan gebruiken. Daarmee draagt dit initiatief bij aan de energietransitie én de energieonafhankelijkheid van Nederland en de EU.

Het Nationaal Groeifonds investeert maximaal € 412 miljoen in het project. Dit bedrag bestaat uit een definitieve toekenning van € 135 miljoen en een voorwaardelijke toekenning van € 277 miljoen. Lees hier meer over het project.

Deltaplan Valorisatie (The Pact towards Impact)

Nederland bevindt zich in de top 3 van Europese landen als het gaat om het creëren van kennis, wat een zeer waardevolle troef is. Echter, het blijkt moeilijker om deze kennis om te zetten in concrete maatschappelijke en economische voordelen. Dit project heeft tot doel de kloof tussen wetenschap en maatschappij te overbruggen door het versnellen van de valorisatie van wetenschappelijke kennis en innovaties.

Het Nationaal Groeifonds investeert maximaal € 417 miljoen in het project. Dit bedrag is een reservering. Lees hier meer over het project.

DUTCH (Digital United Training Centers)

In dit project zal de RUG samenwerken met andere onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en EdTech en MedTech bedrijven om het opleiden en bij- en omscholen van zorgprofessionals te veranderen met inzet van digitale leermiddelen en fysieke en virtuele simulatie. Zorgprofessionals krijgen de mogelijkheid om hun eigen deskundigheid en inzetbaarheid te vergroten. Hiermee draagt DUTCH bij aan het behoud van medewerkers in de zorg.

Het Nationaal Groeifonds investeert maximaal € 132 miljoen in het project. Dit bedrag bestaat uit een definitieve toekenning van € 48 miljoen en een voorwaardelijke toekenning van € 84 miljoen. Lees hier meer over het project.

Een gezond holomicrobioom

Nieuwe technieken maken het sinds kort mogelijk de samenstelling, de werking en effecten van microbiomen te meten, in kaart te brengen, te begrijpen en te voorspellen. Het consortium gaat onderzoeken hoe microbiomen in alle delen van ons voedselsysteem samen één groot netwerk vormen: een 'holomicrobioom'. Daarmee wordt innovatie in landbouw en veehouderij, in voedselproductie en gezondheidszorg, en in bodem- en waterbeheer in Nederland bijeengebracht.  

Het Nationaal Groeifonds investeert maximaal € 200 miljoen in het project. Dit bedrag is een reservering. Lees hier meer over het project.

Investeren in het talent van de toekomst

Er is een groot tekort aan talent op het gebied van bèta-techniek op de arbeidsmarkt. Het voorstel "Investeren in het talent van de toekomst!" heeft als doel om alle kinderen en jongeren in de leeftijdsfase van het primair en voortgezet onderwijs in aanraking te laten komen met de kansen van (natuur)wetenschap, techniek, technologie en ICT. Hiermee krijgt elke leerling een kans om talenten te ontplooien en om volwaardig deel te nemen aan onze maatschappij, die in alle facetten steeds meer technologisch en digitaal wordt.

Het Nationaal Groeifonds investeert maximaal € 352 miljoen in het project. Dit bedrag is een reservering. Lees hier meer over het project.

M2i: Groeien met Groen Staal

Groeien met Groen Staal heeft als doel de transformatie naar een duurzame staalsector te versnellen en een sterke internationale concurrentiepositie op te bouwen door circulaire ketens te implementeren en emissies te verminderen. Het project richt zich op innovaties binnen maakbedrijven, die bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot en andere schadelijke emissies in de sector, evenals het hergebruik van grondstoffen.

Het Nationaal Groeifonds investeert € 124 miljoen in het project.

Materials Independence Circular Battery Technology

Batterijtechnologie speelt een cruciale rol in de energietransitie als opslagsysteem voor groene energie. Dit project richt zich op het realiseren van een sterke positie voor de Nederlandse maakindustrie in de mondiale batterijketen, waarbij duurzaamheid en circulariteit centraal staan. Hiermee draagt het project bij aan het behalen van de  klimaatdoelstellingen en de realisatie van duurzaam economisch succes in Nederland.

Het Nationaal Groeifonds investeert maximaal € 296 miljoen in het project. Van dit bedrag is € 118 miljoen voorwaardelijk toegekend en € 178 miljoen als een reservering. Lees hier meer over het project.

Re-Ge-NL

Dit project is gericht op de transitie van het bestaande landbouwsysteem naar een regeneratief landbouwsysteem. Regeneratieve landbouw is een benadering waarbij voedselproductie wordt gecombineerd met het herstel van de natuur, om uitputting van de bodem te voorkomen. Hiermee biedt dit voorstel niet alleen een mogelijke oplossing voor de bredere milieuproblematiek in de landbouw, maar creëert ook economische kansen voor het gehele agri-food complex, inclusief Nederlandse boerenbedrijven.

Professor Gjalt de Jong is betrokken bij een deel van het project, waarvoor €15 miljoen is vrijgemaakt. Hij is verheugd over de toekenning: 'De huidige landbouw komt aan de grenzen van haar bestaan. Met deze subsidie kunnen we regeneratieve landbouw in Noord-Nederland vormgeven.' Voorzitter van het College van Bestuur Jouke de Vries sluit hierbij aan: 'De transitie van de landbouw is een belangrijk vraagstuk. Het systeem loopt op onderdelen vast. Daarom ben ik zeer verheugd dat professor De Jong via het Nationaal Groeifonds deze erkenning krijgt.'

Het Nationaal Groeifonds investeert in totaal maximaal € 129 miljoen in het project. Dit bedrag is voorwaardelijk toegekend. Lees hier meer over het project.

RUG-bijdrage

De Rijksuniversiteit Groningen is verheugd om bij te dragen aan deze belangrijke projecten en zal haar kennis en expertise inzetten om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan de duurzame groei van Nederland.

Laatst gewijzigd:11 juli 2024 15:22
View this page in: English

Meer nieuws

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!