Videocollege Iris Sommer: hebben vrouwen een ander brein dan mannen?
Er wordt weleens geroepen dat mannen en vrouwen eigenlijk hetzelfde zijn. Dat meisjes met poppen spelen en jongens met auto's zou veroorzaakt worden door onze maatschappij. Maar is dat wel zo? In dit videocollege van de Universiteit van Nederland bestudeert neurowetenschapper Iris Sommer (Rijksuniversiteit Groningen, UMCG) het mannen- en vrouwenbrein. Kunnen we aan de hand daarvan de verschillen verklaren?

Iris Sommer is hoogleraar Cognitieve aspecten van neurologische en psychiatrische aandoeningen. Sommer publiceerde meer dan 250 artikelen over hallucinaties, taal, cognitie en psychose. Haar huidige onderzoek interesse is gerelateerd aan de associatie tussen cognitieve dysfunctie en activiteit van het immuunsysteem. Haar doel is het ontwikkelen van nieuwe behandeling om mensen met cognitieve gebreken te ondersteunen tijdens hun herstel van medische, psychiatrische of neurologische aandoeningen.
Universiteit van Nederland
Bij de Universiteit van Nederland delen inspirerende wetenschappers via korte colleges interessante en nieuwe inzichten uit hun vakgebied. In verschillende formats brengen zij voor een jong en breed publiek wetenschap tot leven door wekelijks een prikkelende vraag te beantwoorden. Van donkere materie tot verliefdheid bij dieren: alles komt voorbij.
Laatst gewijzigd: | 25 april 2022 15:32 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...